torsdag 26. januar 2012

Fargerik mat for det nyet året

Mat fra hele verden farger vår tilværelse som farger på et fargekart. Ulike krydder, ulike inntrykk og ikke minst ulike deler av verden lærer det beste av hverandre. Vi er heldige som har tilgang på gode og fargerike råvarer gjennom hele året i Spania. Vi har hentet inn noen fargeklatter til hverdag og fest når det gjelder mat.

Chili con carne

Denne gryten kan du lage i stand i god tid. Den kan gjerne oppbevares noen dager i kjøleskap, og serveres igjen og igjen. Den er like god dag etter dag. Det er en stor gryte som rekker til minst 10 personer. Herlig festmat, eller drøy hverdagsmat.

10 sjalottløk, eller annen løk, skåret i båter
1 kg kjøttdeig
5 ss olivenolje
2 ½ dl vann med buljongterning
1200 gram hakkete tomater (gjerne fra boks)
150 gram maiskorn på boks
4 røde paprika, skåret i terninger
1 ss chilipulver
2 ts salt
1 ts pepper

Stek løk og kjøttdeig i en stor gryte. Rør inn buljong og tomater og la retten småkoke i 40 minutter. Rør inn bønner, mais og paprika og kok videre i 10-15 minutter. Smakes til med krydder. Server gjerne med godt brød til.
Tzatziki

En nydelig saus eller dipp som raskt blir en favoritt. Du kan servere den som dipp eller som saus ved siden av salat, kjøtt eller fisk. Den kan oppbevares inntil 3-4 dager i kjøleskap godt tildekket.

5 dl naturell yoghurt
2 slangeagurker
4 fedd hvitløk, knust
1 ss finhakket dill
1 ss ekstra virgin olivenolje
Salt. Pepper
Kajennepepper

• Riv agurken grovt på et rivjern. Klem ut vannet av agurken ved å ha alt i et kjøkkenhåndkle, og klem ut vannet.
• Ha yoghurten i et kjøkkenhåndkle, eller kaffefilter for at vannet skal renne av.
• Bland agurk, yoghurt, hvitløk, dill, olivenolje og salt og pepper etter smak.
• Dekk med plastfolie og la den stå kjølig minst 3 timer før servering slik at smakene for tid å blande seg.
• Før servering dryss et tynt lag med kajennepepper og pynt med fersk dill.



Rosiner i rom

Bruk lys eller gyllen rom. Bruk et egnet stort glass med tett lokk. Fyll glasset halvveis opp med rom, og fyll på med rosiner. Sett glasset på et egnet sted gjerne over noen uker. Dette kan du bruke som tilsetning i desserter eller bare til iskrem om du vil.
Einars dessert til fest
Denne desserten er grei å lage om du har gjort noen forberedelser i god tid. Da kan du imponere med enkelt å sette desserten sammen når den skal serveres.
4-6 appelsiner
2 ss brunt sukker
8-9 ss rosiner lagt i rom
4-5 ss rom fra rosinene
100 gram mandler, finrevet
Kremfløte stivpisket med frø fra vaniljestang

Skrell appelsinene og skjær dem opp i biter. Dryss over litt sukker. Legg bitene i en glassbolle og ha over rom fra rosinene. Dryss godt over med de fint revne mandlene. Ha deretter rosiner fordelt over det hele. Serveres med godt pisket krem med sukker og frø fra vaniljestang.
Hvitløk i matlaging

Hvitløk er en fantastisk smakstilsetning i svært mange retter. Det er mange retter vi ikke kan tenke oss uten hvitløk, som aioli, tzasiki, pesto, eller kjøtt spekket med hvitløk og fiskeretter. Det er mange gode grunner til å bruke ekstra mye hvitløk i maten i disse vinterukene med blant annet forkjølelse. Hva med å servere hvitløkste eller hvitløksbrød hver dag, for å få i deg en god dose med vidunderet.


Hvitløkste

Her har du en drikk som er god både på kalde og varme dager. Du kan servere den varm eller kald etter eget ønske. Lag gjerne en større porsjon så du har til noen dager.

7,5 dl vann
4 fedd hvitløk
100 gram honning
1 dl sitronsaft, av presset sitron

Skrell hvitløken og del den i to. Kok opp vann og hvitløk. Ta dette av platen og tilsett honning og sitronsaft. Sil av hvitløken før servering. Du kan oppbevare denne noen dager i kjøleskap.


Kylling surret med hvitløk

Kylling får en meget god smak med rikelig med hvitløk. Denne retten er grei å lage i stand og kan varieres med ulike typer kjøtt. Dersom du vil lage den som tapas deler du kyllingen i passe små biter. Da har du en ny rett til tapasbordet.

Kylling, 1 kg
Olivenolje
40 hvitløksfedd med skall
4 skiver landbrød
Salt


Brun kyllingen ved middels varme på alle sider. Tilsett litt salt og legg hvitløkene med skall i pannen. Sett på lokk og la det hele surre i ca. 40 minutter.
Server med en god frisk salat ved siden av. Press hvitløken ut av skallet og smør på brødet.




Hvitløk suppe

Dette er meget god variant av hvitløksuppe. Den er laget på daggammelt brød og godt krydret. En lekker rett å servere gjester, for eksempel som forrett, eller som en varmende kveldsrett.

Til 4 personer
250 g daggammel loff
4-5 ss olivenolje
6-8 fedd hvitløk
1 ts paprikapulver
½ krm kajennepepper
1 liter hønsebuljong (vann + terning)
Salt
4 egg

Skjær loffen i terninger uten skorpe og stek disse gylne i varm olje. Rør inn hvitløk, og la den bli gyllen. Dryss på paprikapulver og kajennepepper. Hell over buljongen. La suppen småkoke i 15 minutter. Smak til med salt. Fordel deretter suppen i 4 ildfaste suppeboller. Knekk et egg i hver suppeskål over suppen. Sett bollene på en rist midt i ovnen i 200 grader og la dem stå til eggene har stivnet. Server suppen rett fra ovnen mens den er rykende varm.



Hvitløkbrød

Det finnes mange varianter av brød med hvitløk. Den enkleste er å ta en skive, litt olje på, og smøre på knust hvitløk før du steker raskt i ovnen. Her har du en variant som bakes med hvitløk i deigen.

15 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
5 dl lunkent vann
25 g gjær
1 ts salt
1 liter hvetemel, eventuelt blandet med sammalt

• Skrell hvitløken og kok i oljen til de er møre. Ta dem så opp.
• Rør ut gjæren i vannet.
• Rør deretter inn salt, 3 ss av oljen fra hvitløken og hvetemel til en løs deig (som en grøt). Dekk med plast og hev 30 – 40 minutter.
• Smør en ildfast form med litt av hvitløks oljen (20 -30 cm.) og hell deigen i denne og bre den utover i formen. Stikk så de kokte hvitløkene ned i deigen og la heve 20 minutter.
• Stek nederst i ovnen ca. 20 minutter på 200 grader.
• Om du vil lage dette brødet i en langpanneform kan du doble oppskriften.







Bevarer sunne egenskaper
Den beste måten å bevare hvitløkens sunne egenskaper under matlaging er ved å knuse den først, viser en ny studie.

Hvitløk inneholder stoffer som viser seg å redusere risikoen for blodpropp. Men de fleste studier på hvitløk har testet rå hvitløk, og koking kan ødelegge disse stoffene, skriver helsenettstedet WebMD.

Ved å knuse hvitløken først, kan du unngå å ødelegge stoffene, viser forskning fra Universidad Nacional de Cuyo, i Argentina.

Forskerer Galmarini og kollegene hans fant at ved å koke hvitløk i tre minutter eller å steke den i ovnen på cirka 200 grader, har dette samme blodfortynnende effekt som rå hvitløk. Men ved koking av hel hvitløk i seks minutter blir de blodfortynnende egenskapene hemmet.

Men når Galmarini knuste hvitløken før selve kokingen, bidro det til å opprettholde de gode egenskapene, selv om de mistet en del av de blodfortynnende egenskapene etter koking mellom tre og seks minutter.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry

Sitron og appelsin i mat


To friske gode drikker som smaker godt når du er litt sulten. De kan serveres som et lite mellommåltid eller som en forrett. Det er rett og slett en liten tapas i et glass.













Saften av sitron har en syrlig, frisk og rund smak som egner seg godt i dressinger, marinader og sauser. Det er perfekt til å balansere syreinnholdet i forskjellige retter og marinader fordi de den har en god og nøytral sur smak. Helt nødvendig sammen med skalldyr og velegnet til fisk og som tilleggs garnityr til alle retter laget av råvarer fra havet. I desserter og bakverk er sitron ofte brukt som smakstilsetning, da brukes både sitronsaft med syrer og de aromatiske oljene i skallet. Sitronskall kan strimles opp som smak og pynt på sjokoladekake, fruktretter, fromasjer og andre desserter. Bruker du skallet bør du kjøpe økologisk eller biodynamisk dyrkede sitroner som ikke er sprøytet. Sitron skiver kan legges i vann for å smaksette drikkevannet. Sitronen setter en frisk og leskende smak på vannet, velger du økologiske sitroner uten sprøytemidler blir vannet syrlig og friskt, mens det av sitroner som er sprøytet får en bitter smak som kommer fra sprøytemidlene som ligger utenpå skallet.

I oljebaserte dressinger kan du bytte ut eddiken med sitronsaft. Bland en del sitron med 3 deler god olivenolje og smak til med salt pepper og hakket hvitløk. Bland dressingen i salaten like før servering.

Sitron heter på latin Citrus limon.



Herlig frisk sitronlimonade



En god limonade lager du ved å ta 2 sitroner som deles i skiver og 30- 50 gram sukker å blande det i en liter vann. Det skal stå og trekke i kjøleskapet i 12 timer. Du må røre i blandingen for å løse opp sukkeret, drikkes kaldt.


Sangrita

Til ett glass
Saften av 2 appelsiner
Saften av 1 lime
2 dl. Tomatjuice
En knivsodd kajennepepper, sterk paprika
1 vårløk

Bland alle ingrediensene og smak til med kajennepepper. Sett en hel fersk vårløk i glasset og server straks.









Appelsinfersken

Til 4 glass
1 fersken
1 banan
1 appelsin, uten skall
10 blader fra frisk sitronmelisse
2 dl fruktyoghurt
2 dl appelsin juice

Skrell banan og appelsin. Del all frukten i biter og ha det i en blender med resten av ingrediensene. Server straks.







Lemon Curd

Denne britiske favoritten med en syrlig smak brukes som syltetøy på ristet brød eller scones. Den kan røres inn i litt yoghurt til frokost eller som et lekkert utgangspunkt for is dessert. Server den som en lett sitronkrem ved å røre litt i vispet krem eller prøv den til dessert pannekaker. Denne lekre gylne røren er ferskvare og kan oppbevares opptil to uker i kjøleskap.

2 ½ ss sitronsaft, presset
½ ss sitronskall, revet
25 gram smør
1 dl melis
1 egg
1 eggeplomme

Riv sitronen og press ut saften. Bland sitronsaft, sitronskall, smør og melis i en kasserolle. Smelt over lav varme. Ta kasserollen av varmen.

Visp egg og eggeplomme og rør inn i sitronsmøret. Rør mens du varmer opp igjen over svak varme. Sitronrøren er ferdig når den tykner. Ta av varmen og avkjøl. Oppbevares i et tett glass.
Herlige sitronkjeks
Nydelige små lekre kjeks. De holder seg en ukes tid om du oppbevarer dem i tett boks. Oppskriften gir 50-60 kaker.

½ dl sitronsaft av presset sitron
100 +100 gram smør
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts salt
½ dl sukker
1 egg
2 ss sitronskall, fint revet
1 ½ ss valmuefrø

Pynt:
1 ss sitronskall, revet
1 dl sukker
1 ss valmuefrø

Varm sitronsaften og tilsett 100 gram smør og la det smelte. Ta 100 gram smør og sukker og visp dette i mikser. Tilsett egg og sitronsmør. Visp dette et par minutter til blandingen er lys. Bland bakepulver og salt i hvetemelet, og tilsett dette deigen sammen med sitronskall og valmuefrø.

Pynt: Bland sitronskall og sukker. Rull ut ca. 60 små kuler av deigen og rull disse i sitronsukkeret. Legg dem på bakepapir. Klem ut hver kjeks med undersiden av ett glass. Strø over valmuefrø, og trykk med glasset en gang til slik at frøene kommer inn i kjeksen. Stekes i ca. 200 grader i 10 minutter. La de avkjøle på rist. Server gjerne med god appelsinmarmelade.



Tips:
Lag en mugge med appelsiner kuttet i små biter, med og uten skall. Pass på å få også med saften når du skjærer frukten. Hell over godt med rødvin, og sett i kjøleskapet. Ved servering tar du en god øse av vin/frukt fra muggen over i en annen mugge. Tilsett like deler rødvin og Casera. Vips så har du en lekker Tinto de Verano.



Tips for å fjerne lukt og fukt i kjøleskap:
Hul en sitron og fyll denne med grovt salt. Plasser den innerst i kjøleskapet for å fjerne uønsket lukt og fukt.