fredag 30. mars 2012

Favoritt paella

Denne paellaen faller i smak hos de fleste. Server den med venner eller familie. Det er moro å lage paella i Spania. Du kan kutte ferdig ingrediensene på forhånd og tilberede retten sammen med gjestene. Det snaker ekstra godt når man har vært med å lage den. Godt brød hører med.




Paella

Paella er en safrankrydret risrett fra Valencia regionen. Den er like populær hos spanjoler som hos turister. Denne varianten inneholder både sjømat og kylling, men ingrediensene kan varieres etter tilgangen og tilgjengeligheten på disse. Gjennom denne retten lærer du også å lage noe som brukes mye i Spania, nemlig grillete og flådde paprikaer. Risen til en god paella bør ikke klebe seg til sausen, men hvert riskorn skal være mettet med olje. Unngå derfor å røre i risen, sett heller ned varmen etter hvert som væsken reduseres. Du kan også riste på pannen underveis for å unngå at risen svir seg i bunnen.


6 – 8 personer:
2 klyper safrantråder
400 gram rundkornet ris
16 levende blåskjell
6 ss olivenolje
6 – 8 benfrie kyllinglår med skinn
150 gram chorizo, skåret i 5 m.m. tynne skiver, uten skinn
2 store løk, hakket
4 store fedd hvitløk, knust
1 ts paprikapulver, mildt eller sterkt
100 gram aspargesbønner, hakket
100 gram frosne erter
1,2 liter buljong (fiske-, hønse- eller grønnsaksbuljong)
Salt, pepper
16 ukokte reker, skrelt og uten tarm
2 søte røde paprikaer, grillet, flådd og skivet
40 gram frisk persille


• Legg safrantråder i 4 ss varmt vann.
• Skrubb blåskjell og fjern bysusstrådene (skjegget). Kast alle knuste skjell samt skjell som ikke lukker seg når du banker på dem.
• Varm 3 ss olje og tilsett kyllinglårene. Stek dem gylne og sprø, ca. 5 minutter. Legg dem i en bolle.
• Stek chorizo’en i pannen, ca 1 minutt. Ha dem i bollen med kyllingen.
• Varm resten av oljen og stek løk og hvitløk samt paprikapulver. Stek ca. 5 minutter. Løken skal være myk, men ikke brun.
• Tilsett avsilt ris, bønner og erter. Rør til alt er dekket med olje. Ha i kyllinglårene, chorizo’en og stekeskyen tilbake i pannen. Rør inn buljong, safranvann, salt og pepper. Kok opp under forsiktig omrøring.
• Skru ned varmen, og la det surre uten omrøring 15 – 30 minutter, eller til væsken er nesten fordampet, og risen er nesten ferdig.
• Fordel blåskjell, reker og paprikastrimler på toppen. Legg på lokk, og fortsett å surre uten omrøring i om lag 5 minutter, til rekene er rosa og blåskjellene har åpnet seg.
• Kast blåskjell som ikke har åpnet seg. Dryss over persille og server straks.



Flådd paprika:
Skjær paprikaen i to etter stilken, fjern frø og hinner. Grill paprikastykkene med skinnsiden opp 5 – 7 cm fra varmekilden til skallet er forkullet. Ta paprikaen ut av ovnen og legg dem i en plastpose i 15 minutter. Gni eller skrell deretter skinnet av. Grillet og flådd paprika kan oppbevares i inntil 5 dager i kjøleskapet dekket med olivenolje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar