Et herlig tapasbord |
Tapas, eller rett og slett småretter,
er en god måte å spise på da du kun forsyner deg med det du har lyst på og
orker. Det er nesten ingen grenser for hva du kan lage i småbiter og sette på
tapasbordet. Vi kommer med noen ideer til deg, så kan du selv utvikle og endre
etter dine ønsker og behov. Bruke flere av disse rettene sammen som et
hovedmåltid, eller en av dem som en forrett. En eller flere av disse utgjør
også et godt kveldsmåltid.
Bollignos |
Bollignos
Gode
friterte små munnfuller med fisk og mye annet godt. Disse er garantert
vellykkete på tapasbordet.
200 gram
klippfisk, vannet ut i 48 timer
100 gram god
gulost, i små terninger
1 egg
1 fedd
hvitløk, skivet og fritert
200 gram
mandelpoteter
Salt, pepper
2 ss ekstra
virgin oliveolje
Hvetemel
Olje til
frityr
Vann først
klippfisken i 48 timer. Kok den deretter opp og avkjøl. Vei opp 200 gram fisk.
Ha fisk og hvitløk i foodprocessor til finhakket. Skrell potene og kok dem
møre. Damp dem lett og mos dem fint. Bland deretter klippfisk, potetmos, salt,
pepper, oljen og osten. Tilsett egget og kjør i foodprocessor til en farse.
Form deretter små boller og rull dem i hvetemel. Friteres på middels varme.
Bollene er ferdige når de er gyllenbrune. De kan serveres alene eller sammen
med andre retter.
Agurkkanapeer |
Agurkkanapeer
En morsom måte å servere små munnfuller på. Varier hva du
legger oppå etter både din smak og hva du måtte ha i huset.
1 salatagurk
Creme fraiche
Salt, pepper
Sitronsaft
Kaviar
Reker
Laksestrimler
Eller skinkestrimler
Noe grønn urtepynt
Skjær først agurk i skiver og del disse i to. Plasser de som
stjerner på små asjetter. Ha litt salt og pepper samt sitronsaft i creme
fraichen, og legg litt i midten av hver stjerne. Legg også i stjerneform
strimler av skinke eller laks, reker og kaviar. Pynt til slutt med en grønn
dusk på hver stjerne. Server umiddelbart.
Kalkunfilet med plommer |
Kalkunfilet med marinerte plommer
Her bruker vi ingefær som gir ekstra god smak på kjøttet.
Denne blandingen med marinerte frukt, enten du bruker fersken, aprikos eller
plommer kan fint serveres som tilbehør til annen mat også. Passer ypperlig
blant annet til grillmat.
Kalkunfilet, ca 400 gram
Ingefærsaus:
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss søt chilisaus
1 ss kinesisk soya
1 ss fersk ingefær, revet
Marinerte plommer:
½ dl sukker
1 dl vann
½ vaniljestang
1 stjerneanis
5 plommer
Stek kalunskivene noen minutter på hver side. La de hvile
litt i pannen. Bland sammen alle ingrediensene til ingefærsausen og pensle
denne over kalkunskivene. Kok opp sukker, vann, splittet vaniljestang og
stjerneanis. Del plommene i litt store biter og legg i blandingen. La det
gjerne stå noen timer, eller over natten. Del kalkunskivene i passe store biter
og legg en eller flere plommebiter på hver kalkunbit. Pynt med urtegrønt på
toppen.
Appelsin-og hvitløksmarinert ost |
Appelsin- og hvitløksmarinert ost
Her har du en morsom og god liten sak som gjør seg godt på
mange slags bord, og som tilbehør. Den passer like godt til grillmaten som til
tapsbordet.
1oo gram god gul/hvit ost, i små treninger
50 gram valnøttkjerner, i biter
3 fedd hvitløk, finhakket
Skallet av 1 appelsin, revet
Litt salt
¼ ts cayennepepper
Noe friske urter, for eksempel timian
2 dl ekstra virgin olivenolje
Bruk et glass som rommer minimum 3 dl. Ha i ost, hvitløk,
skall av appelsin, timian, og krydder i glasset. Hell oljen over og la det stå
og trekke kaldt minst 1 døgn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar