I disse dager
blomstrer lakrisplantene i fjellområder med godt over 20 grader og opptil 40
grader. Du finner dem på markedene til å tygge på. De selges eller auksjoneres
bort til produksjon av godsaker over hele verden. Mye av dagens lakris får vi i
dag fra Afghanistan
Vi kan kjøpe lakrispulver eller lakrisrot små bokser i
helsekostbutikker. Lakrissirup eller pulver kan du også finne i salg i enkelte
delikatessebutikker eller på nettet. Det er ulikt hva du får i de forskjellige
butikkene. Veldig godt er det også å smelte litt av det ferdige lakrisgodteriet
til en saus til desserter eller for eksempel kamskjell.
Mokkakrem med lakris
Bare litt lakris og du
får en herlig smak i desserten. Greit å lage i forveien når du skal ha gjester.
Det er utrolig lettvint å ta ut til servering etter et godt måltid. Dette er en
meget velsmakende og ganske mektig dessert.
1 liter fløte
1 dl helmelk
5 plater gelatin
150 hvit sjokolade
90 gram mørk sjokolade
2 ss pulverkaffe
70 gram sukker
1 ts lakrispulver
Varm melk og fløte i en kjele uten å koke det. Ha i
sjokolade, kaffepulver, lakris og sukker samt gelatin. Bland godt før du heller
over i dessertskåler eller plastglass. Pynt gjerne med bær og grønt.
En meget velsmakende og kraftig dessert. En rask favoritt. |
Lakrissaus til isen og frukten
Lag en god lakrissaus
og server på din favorittdessert. Ha gjerne litt over fruktsalaten eller annen
frukt før servering, eller eventuelt på porsjonskålene.
Rips og is med lakris
er ekstra godt.
100 gram lakrisgodteri, biter eller båter
1 dl vann
Hakk opp lakrisgodteri og ha i en kjele sammen med vannet.
Varm opp mens du rører i gryten. Varier mengden vann etter ønsket tykkelse på
sausen.
Legg is og bær på tallerkenene og hell sausen over.
Lakrisvinaigrette til mat, servert med kamskjell og blomkålstappe
Smaken av lakris og
det lille søte passer utmerket også til matretter. Dander maten på asjetten og
drypp litt vinaigrette over.
2 ss balsamico eddik
6 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft
½ ts lakrispulver
Bland alle ingrediensene og ha det på et lite fat. Legg
kamskjellene i vinaigretten mens du tilbereder resten.
½ blomkål, kokt
2 ss ekstra virgin olivenolje
Kok blomkålen, mos den med en stav eller kjøkkenmaskin. Spe
med litt olje og melk til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Stek
kamskjellene i litt olje kort på begge sider. Legg en skje med blomkålmos på en
asjett og legg på kamskjell og dander med litt vinaigrette og persille.
Litt helmelk til speing
1 sjalottløk, tynne skiver
8 kamskjell
Persille til servering
Salt og pepper
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar