søndag 13. mai 2012

Herlige leskende meloner




Meloner er både mat og god leskedrikk i ett. Passer godt i kjølebagen på stranden. Den inneholder mye vann, lite sukker og er søt og god. Bruk melonene til hverdag og fest. Naturell eller kle dem med andre smaker. Vannmelon med litt salt på er ypperlig på grillen. God ventemat eller tilbehør til annen grillmat.









Agua fresca

Meloner er gode i leskedrikker. Varier tilbehør etter hva du har i huset, og hva du selv liker. Her gir vi deg oppskrift på en god drikke på varme dager. Lett og god å drikke både for barn og voksne. En leskende og forfriskende fruktdrikke.
½ vannmelon
1 liter vann
5 ss sukker
½ dl limejuice
Litt gaseosa eller casera
Mynte blader, melonbiter og lime skiver til pynt

Kjør melonen i en blender i flere omganger sammen med litt vann hver gang og sukker og limejuice. Hell det hele gjennom en stor sikt/dørslag, og ha det så over i en stor mugge. La det avkjøle i kjøleskapet. Ved servering bland med litt casera, og pynt med noen biter melon, et par skiver lime og ferske mynteblader.
Om du vil ha mer smak av mynte kan du koke noe av vannet med inntil 1 dl mynteblader. La det stå å trekke før du blander etter smak i drikken.



Vannmelon gazpacho

Her har du en forfriskende variant av den spanske tomatsuppen, her med vannmelon. Den smaker ekstra godt i varmen.
½ vannmelon
2 stangselleri
3 modne tomater
½ agurk
2 cm revet ingefær
2 lime, saften
Basilikum, en håndfull
Salt-pepper
Del vannmelonen og skjær av skallet. Skrell agurken med ostehøvel og del i biter. Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og bland til en glatt og fin suppe. Sett i kjøleskapet minst en time før servering.

Sommersalat med melon og agurk

Frisk og god salat. Du finner mange gode varianter av den spanske hvite geitosten. Den egner seg godt i bruk med meloner.
1 honning melon
1 slangeagurk
3 tomater
1 rull chevreost, (hvit geitost)
0,5 potte frisk mynte

Dressing:
1 sitron
1,5 dl ekstra Virgin olivenolje
2 ss flytende honning
salt/pepper

Del melonen i store biter. Skrell agurken med ostehøvel, skjær agurken på skrå i store biter.
Del tomatene i skiver. Skjær osten i skiver og hakk den ferske mynten.
Legg alt pent på en stor salatbolle eller fat.

Dressing:
Klem saften av sitronen og bland med oljen, honning og smak til med salt og pepper.
Slå over salaten rett før servering
















Spekeskinke og vannmelon

Her har du en rett som er enkel å lage samtidig som er meget god. Server den gjerne som tapas, eller forrett, eller som et lite måltid.

200 gram spekeskinke
½ vannmelon
150 gram fetaost
10 blader frisk mynte

Del vannmelonen i trekantskiver uten skall. Legg skivene på et fat. Legg over spekeskinke, fetaosten og mynteblader. Server gjerne med allioli og godt brød til.

Vannmelon sorbé


God og frisk sorbé til varme dager. Denne sorbeen kan du servere som en dessert som du kan lage i forveien og oppbevare i fryseren.

1 kg vannmelon kjøtt, skrelt og uten kjerner
7 cm frisk ingefær, skrelt og skåret i små terninger

Pass på at alle melonstenene er fjernet, kjør deretter melonen i foodprocessor til en glatt purè.
Ha det over i en ismaskin og følg bruksanvisningen til massen er fryst og stiv. Alternativt kan du ha pureen i fryseren og røre med en gaffel hvert 20.minutt.

Serveres i avkjølte glass med små biter av ingefær på toppen.

Tips

Meloner bør skylles godt før bruk, så får du vekk rester av jord og sprøytemidler. Alle sukkermeloner har store frø i kjernen som må fjernes. Kutt melonen i to og grav ut frøene med skje eller med hendene. Kutt deretter opp melonen i passende biter – med eller uten skall. For ekstra syrlighet og smak, kan du forsøke å kryste litt limesaft over melonen, da holder også fargen seg frisk lenger.
Meloner består nesten bare av leskende og velsmakende vann, faktisk så mye som omkring 90 %. 100 g spiselig vare gir bare omkring 20 kcal. Du kan spise meloner med meget god samvittighet.
Det beste er å spise melonen naturell, bare skrelt og med kjernene fjernet. Det er en frisk og lett avslutning på måltidet, en dessert du kan spise med god samvittighet. Ellers er melon ypperlig å blande i fruktsalat. En halv, liten melon passer akkurat til 1 person. Ta ut fruktkjøttet med uthulerjern eller en teskje, og fyll fruktkjøttet tilbake i melonskallet, gjerne i selskap med noen jordbær, bringebær eller blåbær som gir fin farge. Som festdessert kan du dryppe litt portvin over frukten, det smaker utrolig godt.
Meloner skal behandles med forsiktighet. De tåler dårlig støt, de må tas på med ”silkehansker”. En fullmoden melon bør spises innen et par dager. Blir den liggende for lenge, kan den rett og slett begynne å gjære. Det gjelder særlig en melon som er skåret i to.

Tapas – småretter




Et herlig tapasbord


Tapas, eller rett og slett småretter, er en god måte å spise på da du kun forsyner deg med det du har lyst på og orker. Det er nesten ingen grenser for hva du kan lage i småbiter og sette på tapasbordet. Vi kommer med noen ideer til deg, så kan du selv utvikle og endre etter dine ønsker og behov. Bruke flere av disse rettene sammen som et hovedmåltid, eller en av dem som en forrett. En eller flere av disse utgjør også et godt kveldsmåltid.






Bollignos

Bollignos

Gode friterte små munnfuller med fisk og mye annet godt. Disse er garantert vellykkete på tapasbordet.
200 gram klippfisk, vannet ut i 48 timer
100 gram god gulost, i små terninger
1 egg
1 fedd hvitløk, skivet og fritert
200 gram mandelpoteter
Salt, pepper
2 ss ekstra virgin oliveolje
Hvetemel
Olje til frityr
Vann først klippfisken i 48 timer. Kok den deretter opp og avkjøl. Vei opp 200 gram fisk. Ha fisk og hvitløk i foodprocessor til finhakket. Skrell potene og kok dem møre. Damp dem lett og mos dem fint. Bland deretter klippfisk, potetmos, salt, pepper, oljen og osten. Tilsett egget og kjør i foodprocessor til en farse. Form deretter små boller og rull dem i hvetemel. Friteres på middels varme. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune. De kan serveres alene eller sammen med andre retter.




Agurkkanapeer

Agurkkanapeer

En morsom måte å servere små munnfuller på. Varier hva du legger oppå etter både din smak og hva du måtte ha i huset.

1 salatagurk
Creme fraiche
Salt, pepper
Sitronsaft
Kaviar
Reker
Laksestrimler
Eller skinkestrimler
Noe grønn urtepynt

Skjær først agurk i skiver og del disse i to. Plasser de som stjerner på små asjetter. Ha litt salt og pepper samt sitronsaft i creme fraichen, og legg litt i midten av hver stjerne. Legg også i stjerneform strimler av skinke eller laks, reker og kaviar. Pynt til slutt med en grønn dusk på hver stjerne. Server umiddelbart.


Kalkunfilet med plommer

Kalkunfilet med marinerte plommer

Her bruker vi ingefær som gir ekstra god smak på kjøttet. Denne blandingen med marinerte frukt, enten du bruker fersken, aprikos eller plommer kan fint serveres som tilbehør til annen mat også. Passer ypperlig blant annet til grillmat.
Kalkunfilet, ca 400 gram
Ingefærsaus:
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss søt chilisaus
1 ss kinesisk soya
1 ss fersk ingefær, revet
Marinerte plommer:
½ dl sukker
1 dl vann
½ vaniljestang
1 stjerneanis
5 plommer
Stek kalunskivene noen minutter på hver side. La de hvile litt i pannen. Bland sammen alle ingrediensene til ingefærsausen og pensle denne over kalkunskivene. Kok opp sukker, vann, splittet vaniljestang og stjerneanis. Del plommene i litt store biter og legg i blandingen. La det gjerne stå noen timer, eller over natten. Del kalkunskivene i passe store biter og legg en eller flere plommebiter på hver kalkunbit. Pynt med urtegrønt på toppen.




Appelsin-og hvitløksmarinert ost


Appelsin- og hvitløksmarinert ost

Her har du en morsom og god liten sak som gjør seg godt på mange slags bord, og som tilbehør. Den passer like godt til grillmaten som til tapsbordet.
1oo gram god gul/hvit ost, i små treninger
50 gram valnøttkjerner, i biter
3 fedd hvitløk, finhakket
Skallet av 1 appelsin, revet
Litt salt
¼ ts cayennepepper
Noe friske urter, for eksempel timian
2 dl ekstra virgin olivenolje
Bruk et glass som rommer minimum 3 dl. Ha i ost, hvitløk, skall av appelsin, timian, og krydder i glasset. Hell oljen over og la det stå og trekke kaldt minst 1 døgn.




Meksikanske fristelser


Meksikansk mat har i mange år vært en del av vår matkultur. Vi har gjort deler av det meksikanske til en del av vårt kosthold. Her kan du prøve noen nye retter med en litt annerledes vri. Bruk rikelig med chili og lime. Det setter en ekstra spiss på rettene.



Tortillasuppe


Tortillasuppe

Herlig god og mettende suppe. Denne suppen er en god rett alene, eller som forrett sammen med annen mat. Varier den etter dine ønsker og smak. 

300-400 gram kyllingbryst 
3 ss ekstra virgin oliveolje 
½ - 1 rødløk, hakket 
1 jalepeno, hakket 
3 fedd hvitløk, finhakket 
½ grønn chili (mild), hakket 
1 ts chilipulver 
1 ts spisskummen 
1 ts salt 
1 liter buljong, kylling 
1 boks svarte bønner, skylt 
½ boks mais 
1 boks hakkete tomater 
4 tortillaer, av mais 
2 lime, presset 
Koriander, frisk, hakket 
Revet ost 

La kjøttet koke ca 20 minutter på svak varme. Ta dem ut av vannet og del i små biter. Varm olivenoljen i en kjele (som rommer ca. 2 liter) med hvitløk, spisskummen og chilipulver. Bland godt og tilsett buljongen, hakkete tomater, mais, bønner og grønn chili. Smak til med salt og kok opp. Ha i kyllingbitene og tilsett saften fra lime. Server suppen med strimlete tortillabiter, friterte eller ikke friterte samt litt revet ost og litt hakket koriander.


Quesadilla



Quesadilla

I en quesadilla kan du putte det du vil. Vi har et forslag, så prøv og smak deg frem til din favoritt. Lettvint og god mat. Quesadilla smaker også godt som turmat, eller i matpakken.

300 gram kyllingbryst
8 tortillalefser
1 boks svarte bønner, skylt
250 gram ost, revet
2 avocado, eller guacamole
Tomater, gjerne små i biter
Koriander, fersk, hakket
1 lime, saften
 rømme
Mangosalsa
1 mango, delt i små biter
½ ananas, skrelt og delt i små biter
1 lime, saften
1 rød chili, hakket uten frø
2 vårløk, hakket
Koriander, frisk, hakket

Bland alle ingrediensene til mangosalsa. Ha noe fett i en stekepanne. Bland gjerne olje og smør. Legg i 1 tortilla og fordel ost på halve tortillaen. Legg på bønner, mangosalsa og kylling, så litt ost på toppen. Brett så over den andre halvdelen, og press litt ned med stekespaden. La den steke et par minutter, snu den i pannen, og stek litt på ande siden. Hold de varme i svak varme i stekeovnen, mens du lager de andre. Server med avocado eller guacamole, tomater, koriander og litt rømme.


Fisketaco


Taco med fisk

En riktig god og saftig variant av taco. Den må bare prøves.
2 dl tørkete brødsmuler
Havsalt og pepper
1 ts spisskummen
1 sitron, skallet revet
Koriander, frisk, hakket
1 egg, pisket
Ca.700 gram fiskefilet, i biter
¼ rødkål, i tynne skiver
1 rødløk, i tynne skiver
4 tortillalefser
Salat, småbladet
1 lime, saften
Salt

Ha brødsmuler, spisskummen, salt, pepper, koriander og sitronskall i en bolle. Dypp fiskebitene i det sammenvispete egget, og deretter i brødblandingen. Stek fiskebitene i smør i en stekepanne. Ha løk, kål, koriander, limesaft og salt i en bolle og bland dette godt. Legg tortillaen i folie i stekeovnen, og varm dem noen minutter i 180 grader. Server tortilla med salat, kålsalat, fiskebiter, dressing og limebåter.






Hjemmelaget tortillachips med guacamole


Guacamole

Guacamole kan du servere som dipp til tortilla chipsene, eller som dipp til grønnsaker i småbiter. Den kan også serveres ved siden av annen mat som for eksempel grillmat.
2 modne avocado, skrelt og delt i biter
1 fedd hvitløk, finhakket
½ rødløk
1 rød chili, finhakket uten frø
1 lime, saften
Koriander, hakket
Salt og pepper
Ha avocado og hvitløk i en bolle. Mos med gaffel, Bland inn limesaft, koriander og løk. Smak til med salt og pepper.

Hjemmelagete tortillachips

Prøv disse kjempegode hjemmelagete tortillachipsene. Moro å lage og veldig gode å spise.
Tortillalefser, delt i små trekanter
Olje til fritering
Varm oljen. Den er klar til bruk når det freser rundt en trepinne. Friter biter i flere omganger. Legg de ferdig friterte på litt kjøkkenpapir og dryss på salt.