fredag 5. desember 2014

RIS



     
Ris finnes i utrolig mange varianter, både når det gjelder form og farge, og ikke minst bearbeiding.

Hva er ris?

Ris har blitt dyrket i Asia som kornslag siden 3000 f.Kr.
Den viktigste arten, Oryza sativa, er en ettårig plante med kraftige blad og en lang topp med enkornete aks.
Ris regnes som en av de viktigste kornslagene i verden, etter mais og hvete.
Ris er i motsetning til andre viktige kornslag stort sett menneskeføde. Opptil 95 % av all ris i verden går til menneskeføde. Ris er for bortimot 50 % av verdens befolkning hovednæringsmiddelet. På noen asiatiske språk er ordet ris det samme som ordet mat.

Ulike typer ris

Vi skiller mellom langkornet ris og rund ris. Parboiled ris er en polert hvit ris som er behandlet slik at næringsstoffene trenger inn i kornet og gir derfor mer næring enn vanlig hvit ris.

Langkornet polert ris

Denne risen er mer enn 4 ganger så lang som den er bred. Den egner seg til både kjøtt og fisk, i salater og med grønnsaker. Denne risen kleber ikke. I Norge er dette en vanlig middagsris.

Basmati ris

Basmati ris finnes både som langkornet og mellomkornet ris. Det er en parfymert indisk ristype. Den langkornete kleber ikke, mens den mellomkornete kleber og inneholder mer stivelse.

Jasmin ris

Denne risen dyrkes i Thailand og har en naturlig aroma med en mild duft og smak.  Risen er langkornet og bløt, og vanligvis polert. Den finnes også som brun ris med høyt innhold av fiber. Brukes i Thailand og India.
I Thailand er risen symbol på renhet, og risen kokes derfor uten salt og krydder og serveres for seg selv.

Brun ris

Denne får du langkornet og mellomkornet. Her er det ytre harde skallet fjernet. Fiber laget er beholdt som gir brunfargen. Risen gir derfor viktige næringsstoffer og vitaminer. Denne kan fint erstatte hvit ris til mat. Brun ris har mer smak enn den hvite og gir også mer næring.
Brun ris selges ofte blandet med villris. Det gir en fin nøtteaktig smak og er flott i fargespillet. Den egner seg til all mat.



Hvit rundkornet ris

Det er vanlig i Kina, Italia og i Spania. I Norge bruker vi rundkornet ris mest til grøtris.

Arborio og Cornaroli-ris

Italienske rundkornete ristyper som egner seg godt i risotto. De absorberer mye vann uten å bli grøtete.

Calasparra

God Spansk ris som også absorberer mye vann uten å klebe. Egner seg godt til spansk mat og paella.

Sushiris

Det er også en type rundkornet ris som ikke kleber når den kokes. Som sushiris kan man også bruke mellomkornet ris. Den tilsettes riseddik og sukker for å gi en litt søt/syrlig smak.

Villris

Villris er navn på flere arter i gressfamilien og er noe helt annet enn dyrket ris. Indianerne har brukt det som proteinkilde i mange hundre år og kaller den Manomi, som betyr kostbart korn.

Hvilken ris er sunnest?

Natur ris gir deg mest fiber, vitaminer og mineraler. Men også her er det forskjeller. Ubehandlet har risen et hardt skall og egner seg ikke til å spise. Når dette skallet fjernes får vi naturris, da med det tynne brune skallet med næringsstoffene. Fjerner vi også dette skallet får vi hvit ris, som da inneholder stort sett stivelse.
Det som da er den sunneste risen er Naturris og villris. Av den hvite risen er da paraboiled ris noe sunnere en annen hvit ris.
Vask karafler med ris:
Ha varmt vann og oppvaskmiddel eller eddik i karaffelen. La det stå noen minutter og hell så på med riskorn. Rist flasken med vann og ris slik at riskornene skurer flasken innvendig.


Ris er godt både i mat, ved siden av mat eller alene. Det kan brukes i forretter, hovedretter og desserter.

Arroz con leche

En herlig god spansk dessert. Vi har laget den med appelsin og sitronskall. Den kan serveres varm, lunken eller kald.
1 appelin, skallet revet
1 sitron, skallet revet
1 liter melk
250 gram ris, rundkornet spansk
100 gram sukker
1 vaniljestang, splittet
En klype salt
1 ¼ dl kremfløte
Brunt strøsukker
Skyll en tykkbunnet kjele i kaldt vann uten å tørke den. Ha i ris og melk og la koke på middels varme. Skru ned på svak varme og tilsett sukker, vaniljestang, skall fra appelsin og sitron og salt. La det hele trekke på svak varme inntil melken er nesten trukket inn mens man rører hyppig. Fjern vaniljestangen og rør inn fløten. Server med et dryss av brunt sukker.

Risrett med eggerøre

En god rett som tilbehør til annen mat eller alene som en forrett eller et lite måltid.
500 gram ris
1 dl olje
2 egg
1 dl vårløk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 gulrøtter, hakket
1 ss soya
2 ts eddik
5 dl vann
1 ts kanel
Salt og pepper
Varm oljen med hvitløk i en kjele. Ha i sammenpisket egg og rør et par minutter. Tilsett vårløk, gulrøtter, eddik, soya og salt og pepper og rør godt sammen. La risen ligge 1 time i vann. Hell ut vannet og rør risen inn i retten. Tilsett deretter vannet og kanel og legg et lokk over. La det hele stå på svak varme i 20 minutter, til vannet er borte.

Byriani

En opplevelse av en rett! Denne bør prøves.
½ kylling, delt
4 dl basmati ris
3 ss yoghurt
1 ts chilipulver, rødt
2 ts gurkemeie
1 ts koriander, pulver
½ ts pepper
1 ts garam masala
4 løk, hakket
3 tomater
½ ss ingefær pure
½ ss hvitløk pure
½ ts spisskummen frø
1 kanelstang
7 pepperkorn, hele
2 svarte kardemomme, hele
4 nellikspiker, hele
1 grønn chili
½ dl mynte, finhakket
4 svisker
1 knivsodd safran
1 dl koriander, fersk hakket
2 dråper kewra
Salt og pepper
Olje
2 ss melk
Vask og bløtlegg risen. Ha løken i pannen med olje og stek gyllen. Tilsett ingefær- og hvitløkspure og spisskummen. Sett løken tilside. Stek kyllingbitene og tilsett deretter korianderpulver, gurkemeie, chili, salt og pepper. Tilsett så yoghurt og stek alt sammen noen minutter. Ha tomatene i pannen og tilsett litt vann. Kok til kyllingen er mør. Kok risen med kanelstang, nellik, hel pepper og kardemomme. Ha svisker, mynte, koriander, grønn chili og garam masala i kyllingen. Stek litt og rør godt. Tilsett kewra til slutt. Ha litt safran i melken og la dette stå å trekke seg litt. Bruk en stor gryte og legg først et lag ris og 1 lag kylling, gjenta lagdelingen og legg tilslutt over safran og den stekte løken. La det hele trekke 10 minutter på svak varme.




DADLER

Dadler – datiles

Har du sett dadler og daddelpalmer i Spania? De er der, om du titter opp i daddelpalmene. Når de henger på trærne heter de Blah, når de tørkes så blir det dadler. Når de modnes utover høsten trekker de gjerne til seg papegøyer i store flokker.
Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India for mer enn 8000 år siden. Du finner dadlene på daddelpalmer som dyrkes i dag mest i Nord-Afrika og i Midtøsten. Dadlene henger i store klaser.
Dadlene har stor ernæringsmessig betydning i de landene frukten kommer fra. Den er rik på kalorier og inneholder A- og B vitaminer i tillegg til mineraler som kalium, fosfor og jern. Frukten er et konsentrert protein-, vitamin-, fruktsukker og fibertilskudd, da den inneholder under 30 % vann.
Dadlene er en av ørkenens delikatesser og har i Nord-Afrika vært verdsatt i årtusener for sine gode og søte smak og lange holdbarhet. Vi er vant til å kjøpe dadler ferdig tørket.
Vi som bor i Spania kan mange steder finne daddelpalmer der vi selv kan plukke dadler. Vi i Aktuelt Spania har snakket med Michel fra Tunisia som er ekspert på dadler. Dadlene er klare for plukking på denne tiden av året. Vi kan plukke og spise de som er røde i skallet. De kalles for «Bla», utales «blah». I følge Michel er disse bedre enn dadler. Dadler er de først når de er tørket. «Bla» er sprø i skallet og smaker søtt, litt smak som et eple. Frukten er gul før den får rødfargen. Dersom man skal tørke frukten til dadler er det disse gule som er best egnet til tørking. Man bør da plukke hele klaser, og la de henge til tørking på klasen.
Elche som ligger noe sør for Alicante har Europas største daddelpalmeskoger. Disse palmeskogene er en av to attraksjoner Elche har på Unescos verdensarvliste. Det andre Elche har på denne verdensarvlisten er byens kirkespill rundt kirkespillet 15.august. Daddelpalmer har flere historiske sider ved seg da Jesus i følge bibelen ble hyllet med palmeblader da han kom til Jerusalem. Elche har også et egne håndverks tradisjoner som går på å flette vifter og andre ting av hvite palmeblader. Elche produserer disse hvite palmebladene og forsyner hele den katolske verden med disse.
Vi kan anbefale å besøke noen av disse palmeskogene. Her får du også kjøpt dadler i alle størrelser og fasonger. Restauranter serverer flere daddelspesialiteter som for eksempel daddel med bacon surret rundt.
Fakta:
Daddel (Phoenix Dactylifera) er en steinfrukt med avlang hard kjerne. Frukten er oval i formen og ca. 3 – 5 cm lang. Frukten vokser på palmer og henger i klaser på mer enn 2000 dadler, som henger under palmebladene. Dadlene kan spises både ferske eller tørket. Skallet er tynt og sprøtt og kjøttet er gulbrunt og smaker søtt. Kvaliteten på dadlene vurderes etter hvor søte de er. Daddel skal være blank i skallet uten antydning til sprekker eller andre skader. Den må ikke være uttørket.
Bruksområder:
I Midtøsten fylles dadlene med ost og/eller nøttemasse, og spises som en søtsak. I Nord-Afrika brukes dadler som søtningsmiddel finhakket og blandet i matretter.
Dadlene er gode å spise som snacks. Den kan deles og renses og brukes i fruktsalater og kaker. Den søte smaken er en spennende kontrast i mange retter som blant annet skinke- og ostesalat. Daddel kan brukes til konfekt. Ta da ut kjernen og fyll hulrommet med marsipan eller mandel masse og dypp i smeltet sjokolade. Strø kokosmasse over.



Dadler
Søtt og godt med dadler. Dadler er fin-fin som søtningsstoff i kaker og i brød, i matretter og desserter. Finhakk og tilsett for den gode smaken. Dadler er jo en god liten sak akkurat som den er fra pakken også.

Daddelkake

Denne kaken er ekstra saftig og god. Dette er en kake du kan lage flere dager før du skal servere den. Den holder seg godt i kjøleskap eller fryser. Du kan servere kaken med krem eller karamellsaus. Kaken er virkelig god uten krem på også. Den egner seg da godt som en kake vi tar frem til gjester i julen.
2 egg
100 gram sukker
3 ss hvetemel
1 ts bakepulver
100 gram valnøtter, finhakkete
150 dadler, finhakkete
Til topping:
4 dl kremfløte, revet sjokolade eller nøtter
eller karamellsaus
Stivpisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett forsiktig hvetemel blandet med bakepulver. Bland sammen nøtter og dadler, og vend forsiktig inn i eggedosisen. Ha alt i en smurt og strødd rund form, ca 22 cm. Stek kaken ca. 30 minutter i 175 grader. La den avkjøle helt før du tar den forsiktig ut av formen.
Ved servering kan du bre over pisket kremfløte med nøtter eller revet sjokolade, eller servere med karamellsaus.

Klementiner med dadler

Søt og god dessert som fint kan serveres som en dessert i julen. Svært god på smak.
2 ss kremost
2 ss fløte
½ ss melis
½ ts vaniljesukker
½ ts brunt sukker
1/2 dl portvin
½ dl søt hvitvin
15 dadler
2 ss sukker
½ dl cognac
Litt kanel
Bland fløte og kremost. Smak til med melis, vaniljesukker og brunt sukker. Settes til side. Kok opp hvitvin, hakkete dadler, portvin og sukker til det begynner å tykne. Tilsett cognac og la det koke slik at alkoholen forsvinner. Fordel i små skåler, dryss over kanel og ha kremosten over.

Dadler med bacon

Her har du en liten kveldskos eller en grei tapasrett. Du trenger bacon og dadler. Mengde etter ønske og behov.
Ta stenene ut av dadlene ved å snitte dadlene i siden og vippe stenen ut. Surr en baconskive rundt hver daddel. Stek de lett i stekepanne, og sett dem deretter i ovnen 5-8 minutter i 220 grader. Snu gjerne litt på dem underveis. Du kan også grille dem på grillen, og da trenger de bare 3-4 minutter.


Det dufter jul

Tren luktesansen og husk bedre!

Bruker du luktesansen? Mange er nok ikke bevisste når de bruker luktesansen. Denne sansen bringer ofte minner fra tidlig barndom! Ikke rart lukter og tradisjoner er viktig for å fremkalle den gode julefølelsen! Lukter du forskjell på rød og hvit vin? Lukk øynene og prøv!

Luktminner

Har du opplevd å trekke pusten når du kjenner en duft for så å kjenne at minner strømmer på, eller du husker kanskje ikke helt hvor du husker lukten fra, men du er sikker på at det er noe du har opplevd.
Luktesansen blir ofte kalt den «glemte» sansen. Vi har lenge visst at det er tett forbindelse mellom hukommelse og lukt, men først nå har forskere funnet noe mer om årsaken til dette. Vi vet blant annet at luktminner varer mye lengre enn andre minner.
Det skal bare en svak duft til som kan sette i gang klare og tydelige bilder fra barndom, fra en ferietur eller steder du stadig besøker.

Hva sier forskerne?

Forskere ved Kavliinstituttet på NTNU har nå funnet ut hvordan lukt og minner henger sammen.
Luktesansen har alltid vært den vanskeligste sansen å studere da det finnes over en million duftmolekyler som i ulike kombinasjoner utgjør det vi kjenner som lukt. Hvert duftmolekyl er som en nøkkel som må passe i et nøkkelhull for å bli gjenkjent. Det er en vanskelig jobb å finne ut hvilke molekyler som kjennes igjen av de rundt tusen ulike sensorene i nesen. Det er også mange nøkler til hvert nøkkelhull, men noen passer bedre enn andre. Det er et stort puslespill der det de siste år er gjort store fremskritt.
I 1991 fant forskerne Richard Axel og Linda Buck uthvilke gener som lager nesens sensorer for lukt. Nesten 400 gener er involvert, til sammenligning lages sensorene i øyet av fire gener. Forskerne fikk i 2004 nobelpris for dette funnet.
Siden det har forskningen av lukt og luktesans tatt av. Det begynner nå å bli godt dokumentert hvordan lukt leses av inne i nesen.
Neste skritt er så hvordan hjernen jobber videre med signalene fra luktesensorene. Det er fortsatt et mysterium som ennå ikke er løst. Det forskes aktivt videre på området. Det man har funnet ut av er at den såkalte luktelappen har fysiske koblinger som strekker seg inn i området i hjernen som er kjent for å jobbe med stedsans og hukommelse.

Historisk om lukt

En berømt forflytning fra lukt til følelser og tidlige opplevelser er Marcel Prousts opplevelse av Madeleinekake i romanverket « På sporet av den tapte tid». Her spiser hovedpersonen en slik kake dyppet i lindete, og bringes dermed tilbake til barndommens besøk hos en tante. Dette kalles i dag for den proustianske hukommelse.
Spedbarn lukter seg frem til morens pupp. De første leveår bruker barn aktivt både lukte- og smakssansen. De duftene som er i det moren spiser før barnet er født foretrekker ofte barnet disse luktene senere.  
Forskerne har også funnet ut at om du husker bedre dersom du kombinerer en opplevelse med en lukt. Så da er det bare å trene opp luktesansen for å holde de små grå vedlike!


Vi har lest om duft tidligere i bladet, og lært at det må bestemte dufter til for å få frem gode minner om tidligere juler. Det er jo det julen handler om, nettopp det å ta vare på tradisjoner. Når vi kjenner «våre» kjente dufter, så setter det oss tilbake i tid, til det vi har erfart tidligere da vi kjente de samme luktene. Dette skjer uten at vi engang tenker på det. Nå er det jo engang slik at vi er ulike, det vil være ulike dufter som setter akkurat deg i den rette julestemningen. De duftene vi skaper for våre barn, vil være de duftene som er viktige for dem i all fremtid for å få julestemningen på plass!
Gløgg ekstrakt
Gløggessens
I julegløgg har vi mange dufter som kan minne om god jul! Her får du virkelig fylt huset med gode lukter! Om du lager en litt stor porsjon fyller du ditt hus med gode lukter og kan gi gløggessens i presang til noen du er glad i! Bruk en flaske eller glass som rommer ca. 2 dl. Det er nok gløggenes til 1 flaske rødvin, eller tilsvarende mengde rød saft, eller noe lignende.
1 dl rødvin
5 dl vann
10 nellikspiker
5 kardemommefrø
1 stjerneanis
4 biter kanel
2 biter ingefær
3 ts tørket pomeranskall, eller syltet
1 appelsin
4 ss brunt sukker
Bruk en potetskreller til å skrelle av skallet av appelsinen. Da får du kun det oransje. Ha alt krydderet i en morter og knus. Ha alt krydderet i en kjele med vin, vann, appelsinskall og saft samt sukkeret. La det hele trekke på svak varme i 30 minutter. Sil av og la avkjøle litt. Hell det over på rene og varme flasker. Vinkorker kan brukes til å tett flaskene.
Når du skal servere gløggen blander du 2 dl gløggekstrakt med 1 flaske rødvin, eller tilsvarende mengde uten alkohol (for eksempel rød saft). Varm forsiktig opp og server med hakkete mandler og rosiner.
TIPS: La gjerne rosinene ligge et par dager i et glass med portvin eller rødvin


Mammas pepperkaker

Det å lage sin egen pepperkakedeig er noe av det beste jeg vet for å fylle hele huset med god lukt. I tillegg er det å bake de ut senere en både nyttig og hyggelig aktivitet som barn og voksne i alle aldre setter pris på å gjøre sammen!
Lag deigen og sett den i en tett bolle i kjøleskapet. Da tar du av deigen i bollen etter hvert som du baker ut.
150 gram brunt sukker, ev. hvitt
250 gram mørk sirup
1 ts ingefær
3 ts kanel
½ -3/4 ts nellik
1 ts kardemomme
2 ts natron
150 gram smør
1 egg
500 – 600 gram hvetemel
Start med å legge alt smøret i biter i en stor bolle. Bruk en stor kjele og ha i denne brunt sukker, sirup, ingefær, nellik, kanel og kardemomme. Kok dette opp, ta tilside og tilsett natron mens du rører godt i kjelen. Det skummer da ordentlig opp og blir mye mer. Ha dette raskt over i bollen med smør. Tøm kjelen helt og rør til smøret er smeltet. La deigen bli helt kald, før du tilsetter egget og hvetemelet. Kna deigen godt og sett kaldt minst over natten før bruk. Da får deigen satt seg med alt det gode krydderet.
Kjevle ut tynne leiver og stikk ut ønskete kakefigurer eller lag dine egne!





Rødkål

Det å koke sin egen rødkål er for mange akkurat den duften som skal til for at det lukter jul! Har du ikke gjort det før kan du prøve nå. Det er enkelt og skaper mye juleglede! Rødkål passer til mye av julematen vår.
1 ½ kg rødkål
2 ts salt
4 ts karve
5 dl kraft + litt ribbefett
4 ts eddik
4 ts sukker
Snitt rødkålen i tynne skiver og legg i en gryte. Bland eddiken med kålen, og ha deretter i salt, karve og sukker med kraften. La det hele småkoke under lokk i ca. 45 minutter. Rør inn litt ribbefett før serving.