fredag 5. desember 2014

RIS



     
Ris finnes i utrolig mange varianter, både når det gjelder form og farge, og ikke minst bearbeiding.

Hva er ris?

Ris har blitt dyrket i Asia som kornslag siden 3000 f.Kr.
Den viktigste arten, Oryza sativa, er en ettårig plante med kraftige blad og en lang topp med enkornete aks.
Ris regnes som en av de viktigste kornslagene i verden, etter mais og hvete.
Ris er i motsetning til andre viktige kornslag stort sett menneskeføde. Opptil 95 % av all ris i verden går til menneskeføde. Ris er for bortimot 50 % av verdens befolkning hovednæringsmiddelet. På noen asiatiske språk er ordet ris det samme som ordet mat.

Ulike typer ris

Vi skiller mellom langkornet ris og rund ris. Parboiled ris er en polert hvit ris som er behandlet slik at næringsstoffene trenger inn i kornet og gir derfor mer næring enn vanlig hvit ris.

Langkornet polert ris

Denne risen er mer enn 4 ganger så lang som den er bred. Den egner seg til både kjøtt og fisk, i salater og med grønnsaker. Denne risen kleber ikke. I Norge er dette en vanlig middagsris.

Basmati ris

Basmati ris finnes både som langkornet og mellomkornet ris. Det er en parfymert indisk ristype. Den langkornete kleber ikke, mens den mellomkornete kleber og inneholder mer stivelse.

Jasmin ris

Denne risen dyrkes i Thailand og har en naturlig aroma med en mild duft og smak.  Risen er langkornet og bløt, og vanligvis polert. Den finnes også som brun ris med høyt innhold av fiber. Brukes i Thailand og India.
I Thailand er risen symbol på renhet, og risen kokes derfor uten salt og krydder og serveres for seg selv.

Brun ris

Denne får du langkornet og mellomkornet. Her er det ytre harde skallet fjernet. Fiber laget er beholdt som gir brunfargen. Risen gir derfor viktige næringsstoffer og vitaminer. Denne kan fint erstatte hvit ris til mat. Brun ris har mer smak enn den hvite og gir også mer næring.
Brun ris selges ofte blandet med villris. Det gir en fin nøtteaktig smak og er flott i fargespillet. Den egner seg til all mat.



Hvit rundkornet ris

Det er vanlig i Kina, Italia og i Spania. I Norge bruker vi rundkornet ris mest til grøtris.

Arborio og Cornaroli-ris

Italienske rundkornete ristyper som egner seg godt i risotto. De absorberer mye vann uten å bli grøtete.

Calasparra

God Spansk ris som også absorberer mye vann uten å klebe. Egner seg godt til spansk mat og paella.

Sushiris

Det er også en type rundkornet ris som ikke kleber når den kokes. Som sushiris kan man også bruke mellomkornet ris. Den tilsettes riseddik og sukker for å gi en litt søt/syrlig smak.

Villris

Villris er navn på flere arter i gressfamilien og er noe helt annet enn dyrket ris. Indianerne har brukt det som proteinkilde i mange hundre år og kaller den Manomi, som betyr kostbart korn.

Hvilken ris er sunnest?

Natur ris gir deg mest fiber, vitaminer og mineraler. Men også her er det forskjeller. Ubehandlet har risen et hardt skall og egner seg ikke til å spise. Når dette skallet fjernes får vi naturris, da med det tynne brune skallet med næringsstoffene. Fjerner vi også dette skallet får vi hvit ris, som da inneholder stort sett stivelse.
Det som da er den sunneste risen er Naturris og villris. Av den hvite risen er da paraboiled ris noe sunnere en annen hvit ris.
Vask karafler med ris:
Ha varmt vann og oppvaskmiddel eller eddik i karaffelen. La det stå noen minutter og hell så på med riskorn. Rist flasken med vann og ris slik at riskornene skurer flasken innvendig.


Ris er godt både i mat, ved siden av mat eller alene. Det kan brukes i forretter, hovedretter og desserter.

Arroz con leche

En herlig god spansk dessert. Vi har laget den med appelsin og sitronskall. Den kan serveres varm, lunken eller kald.
1 appelin, skallet revet
1 sitron, skallet revet
1 liter melk
250 gram ris, rundkornet spansk
100 gram sukker
1 vaniljestang, splittet
En klype salt
1 ¼ dl kremfløte
Brunt strøsukker
Skyll en tykkbunnet kjele i kaldt vann uten å tørke den. Ha i ris og melk og la koke på middels varme. Skru ned på svak varme og tilsett sukker, vaniljestang, skall fra appelsin og sitron og salt. La det hele trekke på svak varme inntil melken er nesten trukket inn mens man rører hyppig. Fjern vaniljestangen og rør inn fløten. Server med et dryss av brunt sukker.

Risrett med eggerøre

En god rett som tilbehør til annen mat eller alene som en forrett eller et lite måltid.
500 gram ris
1 dl olje
2 egg
1 dl vårløk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 gulrøtter, hakket
1 ss soya
2 ts eddik
5 dl vann
1 ts kanel
Salt og pepper
Varm oljen med hvitløk i en kjele. Ha i sammenpisket egg og rør et par minutter. Tilsett vårløk, gulrøtter, eddik, soya og salt og pepper og rør godt sammen. La risen ligge 1 time i vann. Hell ut vannet og rør risen inn i retten. Tilsett deretter vannet og kanel og legg et lokk over. La det hele stå på svak varme i 20 minutter, til vannet er borte.

Byriani

En opplevelse av en rett! Denne bør prøves.
½ kylling, delt
4 dl basmati ris
3 ss yoghurt
1 ts chilipulver, rødt
2 ts gurkemeie
1 ts koriander, pulver
½ ts pepper
1 ts garam masala
4 løk, hakket
3 tomater
½ ss ingefær pure
½ ss hvitløk pure
½ ts spisskummen frø
1 kanelstang
7 pepperkorn, hele
2 svarte kardemomme, hele
4 nellikspiker, hele
1 grønn chili
½ dl mynte, finhakket
4 svisker
1 knivsodd safran
1 dl koriander, fersk hakket
2 dråper kewra
Salt og pepper
Olje
2 ss melk
Vask og bløtlegg risen. Ha løken i pannen med olje og stek gyllen. Tilsett ingefær- og hvitløkspure og spisskummen. Sett løken tilside. Stek kyllingbitene og tilsett deretter korianderpulver, gurkemeie, chili, salt og pepper. Tilsett så yoghurt og stek alt sammen noen minutter. Ha tomatene i pannen og tilsett litt vann. Kok til kyllingen er mør. Kok risen med kanelstang, nellik, hel pepper og kardemomme. Ha svisker, mynte, koriander, grønn chili og garam masala i kyllingen. Stek litt og rør godt. Tilsett kewra til slutt. Ha litt safran i melken og la dette stå å trekke seg litt. Bruk en stor gryte og legg først et lag ris og 1 lag kylling, gjenta lagdelingen og legg tilslutt over safran og den stekte løken. La det hele trekke 10 minutter på svak varme.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar