KANEL FOR GOD SØVN
Kanel både smaker og lukter godt. Visste
du at litt kanel hver senker blodsukker og hemmer infeksjoner i kroppen? Dryss
gjerne litt kanel på maten hver dag. Det skal svært lite til, og vi skal heller
ikke ha i oss for mye kanel. Visste du at barn under 12 år bør ha svært lite
inntak av kanel, maks 0,4 gram?
Hva er kanel?
Ekte kanel |
Kanel er en
art av kaneltreslekten og et krydder som skrapes fra innsiden av barken på
arten Ceylonkanel (Cinnamomum Zeylanicum), eller av en mer bittersmakende
variant cassiakanel (Cinnamomum cassia). Trærne av Ceylonkanel kan bli opptil
10 – 15 meter høye og vokser som navnet sier på Sri Lanka, som tidligere het
Ceylon.
Ceylonkanelen
regnes som den ekte kanelen og har en fin søt aroma. Den kjennetegnes ved at
farge er brungul og pulveret ligner melis i konsistens. Kanelstengene har fine
og tynne vegger.
Kassiakanel som er noe grovere |
Cassiakanelen
stammer fra Kina og er grovere og noe skarpere i smak. Kanelstengene har
kraftigere vegger. Det er mest Cassiakanel som selges i Skandinavia. I Spania
derimot finner du mye Ceylonkanel.
Ordet kanel
kommer fra ordet canella som på italiensk betyr lite rør, dette røres som
krydderet skrapes fra.
Kanel har
vært kjent fra antikkens tid. Krydderet var den gang så verdsatt at det ble
regnet som en passende gave til monarker og andre makthavere. Kanelen ble
fraktet fra Egypt til Kina 2000 år før Kristus. Kanelen er også nevnt i Bibelen
der Moses blir kommandert til å bruke både kanel og cassia i den hellige olje.
Helsefordeler med kanel
Den
medisinske effekten av ekte kanel har vært kjent i flere tusen år. Kanel
inneholder virus-, og sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har blant annet
vært benyttet som middel mot diare og infeksjoner.
Nyere
forskning har vist at ½ ts kanel daglig i 40 dager senker blodsukker og
triglyserider hos dem diabetes type 2 med opptil 27 %. Leger mener dette kan
sammenlignes med bruk av medikamenter. Hovedgrunnen til det er at krydderet
inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin.
Forsøk har
vist at kassiakanelen er noe mer virkningsfull i denne sammenhengen enn ekte
kanel.
Kanel har
lenge vært brukt i behandlingen av diare og infeksjoner og vil også kunne ha
positiv effekt fett og farlig kolesterol i årene. Mange mer også at kanel har
en søvndyssende virkning. Prøv litt varm melk med honning og kanel.
Kanelen
inneholder dessuten antioksidanter som motvirker skader på frie radikaler i
kroppen.
Kanel og de
eteriske oljene som finnes i kanelbarken dreper en rekke vanlige bakterier som
er problematiske for mennesker viser ny forskning fra Universitetet i Hong Kong
og Universitetet i Zaragoza. Kanel viser seg spesielt virksom mot
e.coli-bakterier, listeriabakterien, gule stafylokokker og salmonella.
Forskningsresultatene viser også at krydderet virker effektivt der antibiotika
ikke virket. Forsøkene er så langt kun gjort på bakterier i mat, de har ikke
vært gjort enda på syke mennesker. Ettersom stadig flere bakterier blir mer
resistente og flere og flere typer antibiotika ikke virker lengre vil dette bli
aktuelt å forske videre på.
Kanel tar
knekken på sykdomsmikrober uten å ødelegge våre egne tarmceller, bare cellene
som kommer utenfra. På Zanzibar knuses røttene fra kaneltreet til et fint
pulver som de syke inhalerer når bihulene blir tette. I Pakistan drikker de
kanel-te om vinteren.
Kanelen har
gode helseeffekter men vi må være klar over at kanelen inneholder det skadelige
stoffet kumarin som kan være skadelig for lever i større mengder. Det gjelder
først og fremst de som inntar kanel i tablettform eller drikker kanel-te hver dag.
Begrens bruken av kanel på grøten for barn under 12 år! De har en mye lavere toleranse enn voksne.
Voksne har en toleranse på ½ ts, 1,5 gram, om dagen som daglig inntak.
Hva kan vi bruke kanelen til?
Kanelen
brukes både i ren form og i krydderblandinger som Curry og garam masala.
Kanelen brukes også ved produksjon av noen typer sjokolader og likører.
Parfymeindustrien bruker kanelolje i noen luktsammensetninger.
Kanel både smaker og lukter godt. Da
lukt er den sansen vi ofte husker best er det mange som forbinder lukten av
kanel med jul.
Kylling i form med kanel
Du får en
ekstra god smak av kanelen når du knuser den hel i en morter. Denne retten kan
du fint servere i hyggelig lag. Spennende og meget godt!
4
kyllingbryst
8
sjalottløk, skrelt, delt i to
50 gram
rosiner
25 gram
pinjekjerner
3
kanelstenger
Salt og pepper
1 dl
olivenolje
Sett
stekeovnen på 200 grader. Masser godt salt, pepper og 1 kanelstang, knust i
morter, på kyllingfiletene. Legg dem deretter i en form som tåler ovnsvarmen
sammen med løk, rosiner og pinjekjerner de to siste kanelstengene. Ha oljen over
og vend alt i oljen. Stek ca. 30 minutter.
Gløgg ekstrakt
Det er så moro å lage sin egen gløgg!
Denne kan du lage i god tid å servere når du vil. Kjempefin som julegave i et
pent lite glass eller flaske. Oppbevares den i kjøleskap holder den ca. en måned.
1 dl rødvin
5 dl vann
10
nellikspiker
5
kardemommefrø
1
stjerneanis
4 biter
kanel
2 biter
ingefær
3 ts tørket
pomeranskall, eller syltet
1 appelsin
4 ss brunt
sukker
Bruk en
potetskreller til å skrelle av skallet av appelsinen. Da får du kun det oransje.
Ha alt krydderet i en morter og knus. Ha alt krydderet i en kjele med vin,
vann, appelsinskall og saft samt sukkeret. La det hele trekke på svak varme i
30 minutter. Sil av og la avkjøle litt. Hell det over på rene og varme flasker.
Vinkorker kan brukes til å tett flaskene.
Når du skal
servere gløggen blander du 2 dl gløggekstrakt med 1 flaske rødvin, eller
tilsvarende mengde uten alkohol (for eksempel rød saft). Varm forsiktig opp og
server med hakkete mandler og rosiner.
TIPS: La
gjerne rosinene ligge et par dager i et glass med portvin eller rødvin.
Muffins med kanel og banan
Banan gjør
muffinsene saftige og gode. Varier gjerne ingrediensene med hakkete nøtter
eller mandler, eller sjokoladebiter.
350 gram
hvetemel
1 ts salt
1 ½ ts
bakepulver
1 ts natron
2 ts kanel
130 gram
sukker
3,5 dl
sk.kulturmelk
1 egg
1 ts vanilje
70 gram smør,
smeltet
400 gram
banan, most
Ha mel,
bakepulver, natron, sukker, salt og kanel i en bolle. Bland alt godt. Ha melk,
egg og vanilje i en mugge og bland godt. Hell alt forsiktig over melblandingen
og visp i en mikser på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett forsiktig
under omrøring det smeltete smøret. Bruk deretter en tresleiv og rør inn
bananene i røren.
Bruk skje
til å ha røren over i muffinsformer. Fyll de 1/3 fulle. Dryss over litt kanel
eller mandler. Stek i ca. 25 minutter ved 170 grader. Bruk gjerne en kakepinne
for å se at de er ferdigstekte. Det skal ikke henge deig på pinnen når de er
ferdige.
MEN , hvor kjøper mann ekte kanel ( ceylonkanel )
SvarSlettHei igjen. Jeg har funnet ekte både i vanlig matbutikk, i helsebutikker, på marked, eller i såkalte innvandrerbutikker om det er i Norge. De aller fleste steder har jeg opplevd at det står på pakken. Står det da Cassium så er det uekte, og noe grovere, mens Zeylon er den ekte. Håper det var noe til hjelp. Lykke til på kanel jakt!
Slett