Vi har mye å takke Spanjolene for.
Blant annet det at de brakte sjokoladen til Europa. De fleste av oss har et
forhold til sjokolade, enten vi spiser den eller ikke spiser den. Det er mye
snakk om sjokolade og helseeffekt. I gamle dager ble faktisk sjokoladen brukt
for å fremme helse. Hva er sjokolade egentlig? Behøver vi å ha dårlig
samvittighet når vi spiser den?
Hva er sjokolade?
Sjokoladen
er fremstilt av kakaobønner fra kakaotreet Theobroma cacaos frukt.
Det finnes
tusenvis av varianter over hele verden. Hovedingrediensene er likevel stort
sett de samme, nemlig kakaosmør, kakaomasse og sukker. Både kakaomasse og
kakaosmør kommer fra kakaotreets frukter, og fra frøene i disse. Kakaobønnene
gjæres, ristes og males til en slags grøt. Deretter blandes de andre
ingrediensene i massen. For å lage ½ kilo sjokolademasse trengs det mer enn 400
kakaobønner. Hvit sjokolade er laget av kakaosmør, sukker, melk og vanilje.
Sjokoladen
består av karbohydrater, fett, noen proteiner, og også magnesium, kalsium,
natrium og vitamin A, B1, B2, D og E samt litt koffein.
Er sjokolade sunt?
Kakaobønnene
inneholder flavonoider som er antioksidanter som påvirker det såkalte dårlige
kolesterolet i blodet og dermed hindrer dannelsen av åreforkalkning i
blodårene. Derfor har fettet i mørk sjokolade tilnærmende nøytral effekt på
kolesterolnivået. Undersøkelser har vist at det gode kolesterolet kan stige med
opptil 10 % på grunn av stoffene i sjokolade. Det er også påvist opptil 400
andre substanser i sjokolade, blant annet serotonin og endorfiner som sammen
med flere av de andre substansene har en oppkvikkende og positiv effekt på kroppen
generelt, og ikke minst på den mentale tilstanden. Andre stoffer kan også ha
spesifikke oppgaver som styrker immunforsvaret.
Flere
studier har konkludert med at vårt tabuforhold til sjokolade har gjort den enda
mer tiltrekkende i våre øyne. Forholdet til sjokolade har store kulturelle
variasjoner. Kanskje det er en blanding av fysiologisk påvirkning fra selve
sjokoladen samt en forventing om at sjokoladen er forbuden frukt som gjør at vi
elsker den så høyt? Nå vet vi derimot at mørk sjokolade er godt for gane og
hjertet i moderate doser. Spis den og nyt den, med god samvittighet!
Sjokoladens historie
Ordet
sjokolade kommer fra det spanske chocolate
med samme betydning. Opprinnelsen til det spanske ordet er noe omstridt, men
kan være fra xocolli som er bitter,
og atl som betyr vann. Ordet kakao
kommer fra aztekernes cacahuaqucht.
Mayaindianerne
har siden 600-tallet dyrket kakaotreet i Mellom-Amerika. Man antar at bønnene
har blitt brukt i mer enn 2500 år. Den gang var det i hovedsak fruktkjøttet
rundt bønnene som ble brukt. De laget en drikke ved å riste kakaobønner og mose
dem til en feit kakaomasse om ble smakstilsatt med vanilje og sukker samt
honning og chili. De brukte også maismel for å drøye drikken. Kakaomassen ble
presset til små boller som de så tørket og raspet i varmt vann. Denne metoden
blir fortsatt brukt flere steder i Amerika.
Det var
Spania og Christopher Columbus som bragte sjokoladen til Europa. Spania
etablerte tidlig et monopol på import av sjokoladen. I starten ble sjokoladen
nytt mest i form av sjokoladedrikker. Det ble åpnet sjokoladehus mange steder
som solgte denne eksklusive drikken rundt i Europa. I 1828 fant man ut at man
kunne fremstille pulver av kakaobønnene, og det førte til at den første
sjokoladekaken ble laget i 1847.
Sjokoladebønnene
var verdifulle og ble derfor også brukt i ulike seremonier i Mesoamerika.
Sjokolade ble den gang brukt i flytende form. Sjokolade i fast form ble
utviklet i Europa i moderne tid.
Da
kakaomassen kom til Spania ble denne drikken med kakaomasse og vann utbredt
også her. På 1600 tallet spredte drikken seg videre til Italia og Frankrike, og
England. På slutten av 1600-tallet var drikken utbredt over hele Europa. På
1800-tallet var det vanlig i borgerhjem å ha egne sjokoladekopper til nettopp å
drikke sjokolade av.
Bruksområder for sjokoladen
Sjokolade er
blant verdens mest populære godterier. Den nytes i stadig flere former, i
konfekt og drikker, i kaker og som pålegg. Den brukes også som krydder. Det er
blandingsforholdet mellom melk og sjokolademasse om bestemmer om sjokoladen
blir søt eller bittersøt, eller midtimellom.
Sjokolade
ble tidligere brukt for å behandle tuberkulose, jernmangel, gikt eller
depresjon. Sjokolade har blitt tillagt mange gode egenskaper gjennom årene. Den
er oppkvikkende, gir energi og fungerer som et afrodisiakum.
Sjokolade i
moderate i moderate mengder er bra. Vanlige sjokolade blant godteri inneholder
forholdsvis mye sukker samt mettede fettsyrer og lite kakaomasse. Det er ikke
bra hverken for tennene eller for vekten. Mørk sjokolade derimot inneholder mer
kakao og mindre sukker.
Hvordan fremstilles sjokoladen?
Hver av
fruktene inneholder 20 -30 bønner på størrelse med en mandel som får gjære.
Gjæringen føres til at kjernen blir brun og porøs. Det er da aromaen i bønnene
utvikles og som gjør at de kan brukes til sjokolade. Deretter må bønnene tørkes
før de kan fraktes og lagres. Deretter ristes eller brennes de ved ca. 125
grader i 15-30 minutter. Denne ristingen er den viktigste prosessen som har
betydning for sjokoladens smak. Så knuses bønnene og skal blir fjernet. De
knuste bønnene males så til kakaomasse før minst halvparten av fettet presses
bort. Presskaken som ligger igjen males så til kakaopulver. Det fettet som ble fjernet er kakaosmøret.
Spiselig
sjokolade blir så laget ved å blande kakaomasse, sukker og kakaosmør som så
valses. Den siste viktige prosessen kalles conching og er en intensiv mekanisk
behandling som pågår over 12-48 timer. Det går blant annet ut på å utvikle fine
aromaer samt gi sjokoladen en flytende konsistens. Sjokoladen leveres så videre
til kunder flytende i tankbiler ved ca. 50 grader før de så inntar sin siste
form. Den siste prosessen kalles temperering enten det dreier seg om fast eller
flytende sjokolade. Her er målet å gradvis senke temperaturen fra 50 grader til
den ønskede konsistensen er oppnådd.
Kakao
og dyr
Kakao og
sjokolade kan være livstruende for hunder, og trolig også for katter og hester.
Tegn på forgiftning opptrer vanligvis 6-12 timer etter inntak av stoffet. Det
er stoffene teobromin og koffein som kan forårsake forøket puls,
hallusinasjoner, alvorlig diare, epileptiske anfall, hjerteinfarkt, innvendige
blødninger eller død. Dødelig dose av teobromin og koffein er omtrent 100-200
mg pr. kg. dyr. Individuelle variasjoner gjør at død kan inntreffe ved langt
lavere doser.
Mørkt og lyst, søtt og
bittert, flytende eller fast, sunt eller usunt. Vi spiser det og nyter det. Kos
deg med sjokoladen og nyt den i julen med familie og venner.
Sjokolademuffins
100 gram smør
1 dl melk
2 egg
2 dl sukker
4 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ½ ts salt
3 ss kakao
2 ts vaniljesukker
100 gram mørk kokesjokolade, hakket
Ha smøret i en kjele og smelt dette før du tilsetter melken.
Lag eggedosis av egg og sukker og ha melkeblandingen i eggedosisen. Ha så i det
tørre og rør til en jevn masse. Bruk gjerne et muffinsbrett og fordel massen i
formene. Fylles til de er noe mer enn halvfulle. Stek kakene ved 200 grader i
12-15 minutter.
Sjokoladedrikke
God og varm sjokolade |
100 gram mørk sjokolade, finhakket
1 vaniljestang
6 dl melk
2 ss honning
Skallet av ¼ appelsin
Sjokoladebiter
150 gram smør
2 egg
3 dl sukker
1 ½ dl sukker
4 dl hvetemel
3 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
Til kremen:
100 gram smør
2 dl kremfløte
2 ts hvetemel
2 ss kakaopulver
Kokos til toppen.
Start med å smelte smøret og avkjøl dette. Pisk deretter
sukker og egg til eggedosis. Tilsett så melk og smør. Bland alt det tørre og
tilsett det i røren. Ha røren i en langpanne med bakepapir. Stek kaken ca.
12-13 minutter ved 220 grader.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar