FAKTA OM SUKKERERTER
Knasende gode og sprø. «Mange tout»
som den heter på fransk betyr «spis alt». De inneholder et høyt innhold av
vitamin C, og antioksidanter. Sukkererten kan du med fordel bruke mye av i all
slags mat, og ikke minst som snack til alle døgnets tider.
Hva er sukkerert?
Sukkererten
hører til bønnefamilien. Det er to typer sukkererter, flate og runde. De er
begge lysegrønne i fargen, sprø og søte i smaken. De har runde frø og belger
uten innerhinne.
Sukkererten
kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå i Europa og USA.
Helsefordeler med sukkerert
Sukkererter
inneholder som andre belgvekster mye protein. Den vil være en viktig del av et
vegetarisk kosthold der belgfrukter erstatter som kjøtt som primær
proteinkilde. Den inneholder Vitamin A, B, C og K samt fosfor, jern, kalium og
kostfiber. Da sukkererter spises med hele belgen er det mer vann, og dermed
mindre energi og vitaminer enn om man spiser friske grønne erter.
Hva kan vi bruke sukkerert til?
Vi kan spise
hele sukkererten. Vi spiser den rå eller dampet, stekt eller grillet. Pass bare
på at du ikke damper eller steker den for mye. For å holde på den sprø og fine
konsistensen er ett minutt nok. Sukkererter passer som tilbehør til så godt som
all mat. Har du laget varm mat, i gryte eller wok, har du sukkerertene i like
før retten er ferdig. Sukkererten egner seg spesielt godt i wok retter og stuet
sammen med for eksempel gulrøtter, servert til blant annet til spekeskinke.
Den mest
vanlige måten er kanskje å bruke sukkererten rå, i salater eller som snack.
Sukkerertene
oppbevares best ved lav temperatur uten lufttrekk, gjerne på brettet de selges
på, i plastpose eller tett plastboks. For å få tilbake noe sprøhet kan de
legges i iskaldt vann noen minutter før bruk.
Sukkerertene
egner seg godt til å fryse ned i porsjoner. Forvell dem da ved å koke dem 1
minutt, og pakk dem i tette bokser eller poser.
Tips:
Strimle sukkerertene på langs og legg
i kokende vann, med olje, salt og pepper. La de bare så vidt trekke, ta dem opp
og legg dem på et papir. Bland finhakket rå løk, balsamicoeddik, salt, pepper,
olje, basilikum, persille og timian. Vips så har du en lekker marinade til
maten eller bruk som dressing over salaten.
Oppskrifter med sukkererter
Her er mange gode retter med der sukkererter er med.
Bruk sukkererter i all slags mat når du
har tilgang på det! Bruk de i salater, i gryter og blandinger. Husk å ha dem i
rett før servering i varme retter. Varmen fra maten er ofte nok for sukkererter
for bevare den fine og sprø
konsistensen.
Grønnsaksblanding i wok
Å lage grønnsaker i wok er en sunn og god måte å tilberede grønnsakene
på. Du kan selvfølgelig bruke de grønnsakene du har tilgang på, og det som er
dine favoritter.
150 gram pac choi
eller kina kål
1 gulrot, skrelt
og strimlet
100 gram blomkål
100 gram brokkoli
1 gul paprika
1 grønn paprika
150 gram
sukkererter, snittet
1 grønn asparges
1 boks bønner
2 ss sesamolje
2 fedd hvitløk,
finhakket
2 dl teriyakisaus
4 ss sesamfrø
100 gram
bønnespirer
Frisk koriander
Vask og skyll alle
grønnsakene og del dem i små biter og buketter, gulrøttene og paprika i
strimler.
Varm oljen i en
wok panne og ha i grønnsakene. La det hele woke 2 -3 minutter. Tilsett deretter
bønnene og pac choi, og la det woke videre i 2 minutter.
Tilsett så
hvitløken, teriyakisausen og sesamfrøene. Bland det hele godt med bønnespirer
og koriander før servering. Server gjerne med nudler.
Smaksrike fiskekaker
Verdens beste tapas! Server med en
god chilisaus og grønnsakswoken over. Små ett eller et måltid, supergodt
uansett.
½ kg
seifilet eller annen hvit fisk i grove biter
2 lime,
revet skall
1 ss curry paste,
thaitype rød
1 egg
1 ts salt
2 ts pepper
2 dl
kokosmelk
10
sukkererter, i fine tynne skiver
Olje og smør
til steking og utbakingen
Ha fisken i
en foodprocessor med salt. Kjør til fisken blir en seig masse. Tilsett deretter
currypasten, pepper og egg og kjør videre til alt er blandet. Spe med
kokosmelken til en fortsatt tykk masse. Ha i sukkerertene og lime skallet. Bruk
olje på hendene for å forme små boller.
Bruk en
stekepanne med olje og smør og la de steke på begge sider til de er fine og
gylne. Legg dem da i en ildfast form og stek 5 minutter i forvarmet stekeovn
150 grader.
Server med
ris og stekte grønnsaker.
Salat med sukkererter og brokkoli
Rask og god salat til god mat. Passer
ypperlig til grillmaten.
250 gram
brokkoli, i små buketter
150 gram
sukkererter
40 gram
ruccula
50 gram
soltørkede tomater, bløtlagt
1,5 dl
balsamicoeddik
3 ts brunt
sukker
5 ss ekstra
virgin olivenolje
Eventuelt
ristede nøtter
La
brokkolien koke 1 minutt. Bland brokkoli, sukkererter og ruccula. Varm
balsamicoeddik og løs sukkeret i denne. Ta bort fra varmen og tilsett
olivenoljen. Legg det grønne på et fat og ha over soltørkede tomater og ristede
nøtter. Hell over marinaden før servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar