fredag 5. desember 2014

Det dufter jul

Tren luktesansen og husk bedre!

Bruker du luktesansen? Mange er nok ikke bevisste når de bruker luktesansen. Denne sansen bringer ofte minner fra tidlig barndom! Ikke rart lukter og tradisjoner er viktig for å fremkalle den gode julefølelsen! Lukter du forskjell på rød og hvit vin? Lukk øynene og prøv!

Luktminner

Har du opplevd å trekke pusten når du kjenner en duft for så å kjenne at minner strømmer på, eller du husker kanskje ikke helt hvor du husker lukten fra, men du er sikker på at det er noe du har opplevd.
Luktesansen blir ofte kalt den «glemte» sansen. Vi har lenge visst at det er tett forbindelse mellom hukommelse og lukt, men først nå har forskere funnet noe mer om årsaken til dette. Vi vet blant annet at luktminner varer mye lengre enn andre minner.
Det skal bare en svak duft til som kan sette i gang klare og tydelige bilder fra barndom, fra en ferietur eller steder du stadig besøker.

Hva sier forskerne?

Forskere ved Kavliinstituttet på NTNU har nå funnet ut hvordan lukt og minner henger sammen.
Luktesansen har alltid vært den vanskeligste sansen å studere da det finnes over en million duftmolekyler som i ulike kombinasjoner utgjør det vi kjenner som lukt. Hvert duftmolekyl er som en nøkkel som må passe i et nøkkelhull for å bli gjenkjent. Det er en vanskelig jobb å finne ut hvilke molekyler som kjennes igjen av de rundt tusen ulike sensorene i nesen. Det er også mange nøkler til hvert nøkkelhull, men noen passer bedre enn andre. Det er et stort puslespill der det de siste år er gjort store fremskritt.
I 1991 fant forskerne Richard Axel og Linda Buck uthvilke gener som lager nesens sensorer for lukt. Nesten 400 gener er involvert, til sammenligning lages sensorene i øyet av fire gener. Forskerne fikk i 2004 nobelpris for dette funnet.
Siden det har forskningen av lukt og luktesans tatt av. Det begynner nå å bli godt dokumentert hvordan lukt leses av inne i nesen.
Neste skritt er så hvordan hjernen jobber videre med signalene fra luktesensorene. Det er fortsatt et mysterium som ennå ikke er løst. Det forskes aktivt videre på området. Det man har funnet ut av er at den såkalte luktelappen har fysiske koblinger som strekker seg inn i området i hjernen som er kjent for å jobbe med stedsans og hukommelse.

Historisk om lukt

En berømt forflytning fra lukt til følelser og tidlige opplevelser er Marcel Prousts opplevelse av Madeleinekake i romanverket « På sporet av den tapte tid». Her spiser hovedpersonen en slik kake dyppet i lindete, og bringes dermed tilbake til barndommens besøk hos en tante. Dette kalles i dag for den proustianske hukommelse.
Spedbarn lukter seg frem til morens pupp. De første leveår bruker barn aktivt både lukte- og smakssansen. De duftene som er i det moren spiser før barnet er født foretrekker ofte barnet disse luktene senere.  
Forskerne har også funnet ut at om du husker bedre dersom du kombinerer en opplevelse med en lukt. Så da er det bare å trene opp luktesansen for å holde de små grå vedlike!


Vi har lest om duft tidligere i bladet, og lært at det må bestemte dufter til for å få frem gode minner om tidligere juler. Det er jo det julen handler om, nettopp det å ta vare på tradisjoner. Når vi kjenner «våre» kjente dufter, så setter det oss tilbake i tid, til det vi har erfart tidligere da vi kjente de samme luktene. Dette skjer uten at vi engang tenker på det. Nå er det jo engang slik at vi er ulike, det vil være ulike dufter som setter akkurat deg i den rette julestemningen. De duftene vi skaper for våre barn, vil være de duftene som er viktige for dem i all fremtid for å få julestemningen på plass!
Gløgg ekstrakt
Gløggessens
I julegløgg har vi mange dufter som kan minne om god jul! Her får du virkelig fylt huset med gode lukter! Om du lager en litt stor porsjon fyller du ditt hus med gode lukter og kan gi gløggessens i presang til noen du er glad i! Bruk en flaske eller glass som rommer ca. 2 dl. Det er nok gløggenes til 1 flaske rødvin, eller tilsvarende mengde rød saft, eller noe lignende.
1 dl rødvin
5 dl vann
10 nellikspiker
5 kardemommefrø
1 stjerneanis
4 biter kanel
2 biter ingefær
3 ts tørket pomeranskall, eller syltet
1 appelsin
4 ss brunt sukker
Bruk en potetskreller til å skrelle av skallet av appelsinen. Da får du kun det oransje. Ha alt krydderet i en morter og knus. Ha alt krydderet i en kjele med vin, vann, appelsinskall og saft samt sukkeret. La det hele trekke på svak varme i 30 minutter. Sil av og la avkjøle litt. Hell det over på rene og varme flasker. Vinkorker kan brukes til å tett flaskene.
Når du skal servere gløggen blander du 2 dl gløggekstrakt med 1 flaske rødvin, eller tilsvarende mengde uten alkohol (for eksempel rød saft). Varm forsiktig opp og server med hakkete mandler og rosiner.
TIPS: La gjerne rosinene ligge et par dager i et glass med portvin eller rødvin


Mammas pepperkaker

Det å lage sin egen pepperkakedeig er noe av det beste jeg vet for å fylle hele huset med god lukt. I tillegg er det å bake de ut senere en både nyttig og hyggelig aktivitet som barn og voksne i alle aldre setter pris på å gjøre sammen!
Lag deigen og sett den i en tett bolle i kjøleskapet. Da tar du av deigen i bollen etter hvert som du baker ut.
150 gram brunt sukker, ev. hvitt
250 gram mørk sirup
1 ts ingefær
3 ts kanel
½ -3/4 ts nellik
1 ts kardemomme
2 ts natron
150 gram smør
1 egg
500 – 600 gram hvetemel
Start med å legge alt smøret i biter i en stor bolle. Bruk en stor kjele og ha i denne brunt sukker, sirup, ingefær, nellik, kanel og kardemomme. Kok dette opp, ta tilside og tilsett natron mens du rører godt i kjelen. Det skummer da ordentlig opp og blir mye mer. Ha dette raskt over i bollen med smør. Tøm kjelen helt og rør til smøret er smeltet. La deigen bli helt kald, før du tilsetter egget og hvetemelet. Kna deigen godt og sett kaldt minst over natten før bruk. Da får deigen satt seg med alt det gode krydderet.
Kjevle ut tynne leiver og stikk ut ønskete kakefigurer eller lag dine egne!





Rødkål

Det å koke sin egen rødkål er for mange akkurat den duften som skal til for at det lukter jul! Har du ikke gjort det før kan du prøve nå. Det er enkelt og skaper mye juleglede! Rødkål passer til mye av julematen vår.
1 ½ kg rødkål
2 ts salt
4 ts karve
5 dl kraft + litt ribbefett
4 ts eddik
4 ts sukker
Snitt rødkålen i tynne skiver og legg i en gryte. Bland eddiken med kålen, og ha deretter i salt, karve og sukker med kraften. La det hele småkoke under lokk i ca. 45 minutter. Rør inn litt ribbefett før serving.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar