Tren luktesansen og husk bedre!
Bruker du
luktesansen? Mange er nok ikke bevisste når de bruker luktesansen. Denne sansen
bringer ofte minner fra tidlig barndom! Ikke rart lukter og tradisjoner er
viktig for å fremkalle den gode julefølelsen! Lukter du forskjell på rød og
hvit vin? Lukk øynene og prøv!
Luktminner
Har du
opplevd å trekke pusten når du kjenner en duft for så å kjenne at minner
strømmer på, eller du husker kanskje ikke helt hvor du husker lukten fra, men
du er sikker på at det er noe du har opplevd.
Luktesansen
blir ofte kalt den «glemte» sansen. Vi har lenge visst at det er tett
forbindelse mellom hukommelse og lukt, men først nå har forskere funnet noe mer
om årsaken til dette. Vi vet blant annet at luktminner varer mye lengre enn
andre minner.
Det skal
bare en svak duft til som kan sette i gang klare og tydelige bilder fra
barndom, fra en ferietur eller steder du stadig besøker.
Hva sier forskerne?
Forskere ved
Kavliinstituttet på NTNU har nå funnet ut hvordan lukt og minner henger sammen.
Luktesansen
har alltid vært den vanskeligste sansen å studere da det finnes over en million
duftmolekyler som i ulike kombinasjoner utgjør det vi kjenner som lukt. Hvert
duftmolekyl er som en nøkkel som må passe i et nøkkelhull for å bli gjenkjent.
Det er en vanskelig jobb å finne ut hvilke molekyler som kjennes igjen av de
rundt tusen ulike sensorene i nesen. Det er også mange nøkler til hvert
nøkkelhull, men noen passer bedre enn andre. Det er et stort puslespill der det
de siste år er gjort store fremskritt.
I 1991 fant
forskerne Richard Axel og Linda Buck uthvilke gener som lager nesens sensorer
for lukt. Nesten 400 gener er involvert, til sammenligning lages sensorene i
øyet av fire gener. Forskerne fikk i 2004 nobelpris for dette funnet.
Siden det
har forskningen av lukt og luktesans tatt av. Det begynner nå å bli godt
dokumentert hvordan lukt leses av inne i nesen.
Neste skritt
er så hvordan hjernen jobber videre med signalene fra luktesensorene. Det er
fortsatt et mysterium som ennå ikke er løst. Det forskes aktivt videre på området.
Det man har funnet ut av er at den såkalte luktelappen har fysiske koblinger
som strekker seg inn i området i hjernen som er kjent for å jobbe med stedsans
og hukommelse.
Historisk om lukt
En berømt
forflytning fra lukt til følelser og tidlige opplevelser er Marcel Prousts
opplevelse av Madeleinekake i romanverket « På sporet av den tapte tid». Her
spiser hovedpersonen en slik kake dyppet i lindete, og bringes dermed tilbake
til barndommens besøk hos en tante. Dette kalles i dag for den proustianske
hukommelse.
Spedbarn
lukter seg frem til morens pupp. De første leveår bruker barn aktivt både
lukte- og smakssansen. De duftene som er i det moren spiser før barnet er født
foretrekker ofte barnet disse luktene senere.
Forskerne
har også funnet ut at om du husker bedre dersom du kombinerer en opplevelse med
en lukt. Så da er det bare å trene opp luktesansen for å holde de små grå
vedlike!
Vi har lest om duft tidligere i
bladet, og lært at det må bestemte dufter til for å få frem gode minner om
tidligere juler. Det er jo det julen handler om, nettopp det å ta vare på
tradisjoner. Når vi kjenner «våre» kjente dufter, så setter det oss tilbake i
tid, til det vi har erfart tidligere da vi kjente de samme luktene. Dette skjer
uten at vi engang tenker på det. Nå er det jo engang slik at vi er ulike, det
vil være ulike dufter som setter akkurat deg i den rette julestemningen. De duftene vi skaper for våre barn, vil være de duftene som er viktige for dem i
all fremtid for å få julestemningen på plass!
Gløgg ekstrakt
Gløggessens |
I julegløgg har vi mange dufter som
kan minne om god jul! Her får du virkelig fylt huset med gode lukter! Om du
lager en litt stor porsjon fyller du ditt hus med gode lukter og kan gi
gløggessens i presang til noen du er glad i! Bruk en flaske eller glass som
rommer ca. 2 dl. Det er nok gløggenes til 1 flaske rødvin, eller tilsvarende
mengde rød saft, eller noe lignende.
1 dl rødvin
5 dl vann
10
nellikspiker
5
kardemommefrø
1
stjerneanis
4 biter
kanel
2 biter
ingefær
3 ts tørket
pomeranskall, eller syltet
1 appelsin
4 ss brunt
sukker
Bruk en
potetskreller til å skrelle av skallet av appelsinen. Da får du kun det
oransje. Ha alt krydderet i en morter og knus. Ha alt krydderet i en kjele med
vin, vann, appelsinskall og saft samt sukkeret. La det hele trekke på svak
varme i 30 minutter. Sil av og la avkjøle litt. Hell det over på rene og varme
flasker. Vinkorker kan brukes til å tett flaskene.
Når du skal
servere gløggen blander du 2 dl gløggekstrakt med 1 flaske rødvin, eller
tilsvarende mengde uten alkohol (for eksempel rød saft). Varm forsiktig opp og
server med hakkete mandler og rosiner.
TIPS: La
gjerne rosinene ligge et par dager i et glass med portvin eller rødvin
Mammas pepperkaker
Det å lage sin egen pepperkakedeig er
noe av det beste jeg vet for å fylle hele huset med god lukt. I tillegg er det
å bake de ut senere en både nyttig og hyggelig aktivitet som barn og voksne i
alle aldre setter pris på å gjøre sammen!
Lag deigen og sett den i en tett
bolle i kjøleskapet. Da tar du av deigen i bollen etter hvert som du baker ut.
150 gram brunt sukker, ev. hvitt
250 gram mørk sirup
1 ts ingefær
3 ts kanel
½ -3/4 ts nellik
1 ts kardemomme
2 ts natron
150 gram smør
1 egg
500 – 600 gram hvetemel
Start med å
legge alt smøret i biter i en stor bolle. Bruk en stor kjele og ha i denne brunt
sukker, sirup, ingefær, nellik, kanel og kardemomme. Kok dette opp, ta tilside
og tilsett natron mens du rører godt i kjelen. Det skummer da ordentlig opp og
blir mye mer. Ha dette raskt over i bollen med smør. Tøm kjelen helt og rør til
smøret er smeltet. La deigen bli helt kald, før du tilsetter egget og
hvetemelet. Kna deigen godt og sett kaldt minst over natten før bruk. Da får
deigen satt seg med alt det gode krydderet.
Kjevle ut
tynne leiver og stikk ut ønskete kakefigurer eller lag dine egne!
Rødkål
Det å koke sin egen rødkål er for
mange akkurat den duften som skal til for at det lukter jul! Har du ikke gjort
det før kan du prøve nå. Det er enkelt og skaper mye juleglede! Rødkål passer
til mye av julematen vår.
1 ½ kg
rødkål
2 ts salt
4 ts karve
5 dl kraft +
litt ribbefett
4 ts eddik
4 ts sukker
Snitt
rødkålen i tynne skiver og legg i en gryte. Bland eddiken med kålen, og ha
deretter i salt, karve og sukker med kraften. La det hele småkoke under lokk i
ca. 45 minutter. Rør inn litt ribbefett før serving.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar