Ris finnes i utrolig mange varianter,
både når det gjelder form og farge, og ikke minst bearbeiding.
Hva er ris?
Ris har
blitt dyrket i Asia som kornslag siden 3000 f.Kr.
Den
viktigste arten, Oryza sativa, er en ettårig plante med kraftige blad og en
lang topp med enkornete aks.
Ris regnes
som en av de viktigste kornslagene i verden, etter mais og hvete.
Ris er i
motsetning til andre viktige kornslag stort sett menneskeføde. Opptil 95 % av
all ris i verden går til menneskeføde. Ris er for bortimot 50 % av verdens
befolkning hovednæringsmiddelet. På noen asiatiske språk er ordet ris det samme
som ordet mat.
Ulike typer ris
Vi skiller mellom langkornet ris og
rund ris. Parboiled ris er en polert hvit ris som er behandlet slik at
næringsstoffene trenger inn i kornet og gir derfor mer næring enn vanlig hvit
ris.
Langkornet polert ris
Denne risen
er mer enn 4 ganger så lang som den er bred. Den egner seg til både kjøtt og
fisk, i salater og med grønnsaker. Denne risen kleber ikke. I Norge er dette en
vanlig middagsris.
Basmati ris
Basmati ris
finnes både som langkornet og mellomkornet ris. Det er en parfymert indisk
ristype. Den langkornete kleber ikke, mens den mellomkornete kleber og
inneholder mer stivelse.
Jasmin ris
Denne risen
dyrkes i Thailand og har en naturlig aroma med en mild duft og smak. Risen er langkornet og bløt, og vanligvis
polert. Den finnes også som brun ris med høyt innhold av fiber. Brukes i
Thailand og India.
I Thailand
er risen symbol på renhet, og risen kokes derfor uten salt og krydder og
serveres for seg selv.
Brun ris
Denne får du
langkornet og mellomkornet. Her er det ytre harde skallet fjernet. Fiber laget
er beholdt som gir brunfargen. Risen gir derfor viktige næringsstoffer og
vitaminer. Denne kan fint erstatte hvit ris til mat. Brun ris har mer smak enn
den hvite og gir også mer næring.
Brun ris
selges ofte blandet med villris. Det gir en fin nøtteaktig smak og er flott i
fargespillet. Den egner seg til all mat.
Hvit rundkornet ris
Det er
vanlig i Kina, Italia og i Spania. I Norge bruker vi rundkornet ris mest til
grøtris.
Arborio og Cornaroli-ris
Italienske
rundkornete ristyper som egner seg godt i risotto. De absorberer mye vann uten
å bli grøtete.
Calasparra
God Spansk
ris som også absorberer mye vann uten å klebe. Egner seg godt til spansk mat og
paella.
Sushiris
Det er også
en type rundkornet ris som ikke kleber når den kokes. Som sushiris kan man også
bruke mellomkornet ris. Den tilsettes riseddik og sukker for å gi en litt
søt/syrlig smak.
Villris
Villris er
navn på flere arter i gressfamilien og er noe helt annet enn dyrket ris.
Indianerne har brukt det som proteinkilde i mange hundre år og kaller den
Manomi, som betyr kostbart korn.
Hvilken ris er sunnest?
Natur ris
gir deg mest fiber, vitaminer og mineraler. Men også her er det forskjeller.
Ubehandlet har risen et hardt skall og egner seg ikke til å spise. Når dette
skallet fjernes får vi naturris, da med det tynne brune skallet med
næringsstoffene. Fjerner vi også dette skallet får vi hvit ris, som da
inneholder stort sett stivelse.
Det som da
er den sunneste risen er Naturris og villris. Av den hvite risen er da
paraboiled ris noe sunnere en annen hvit ris.
Vask karafler med ris:
Ha varmt
vann og oppvaskmiddel eller eddik i karaffelen. La det stå noen minutter og
hell så på med riskorn. Rist flasken med vann og ris slik at riskornene skurer
flasken innvendig.
Ris er godt både i mat, ved siden av
mat eller alene. Det kan brukes i forretter, hovedretter og desserter.
Arroz con leche
En herlig god spansk dessert. Vi har
laget den med appelsin og sitronskall. Den kan serveres varm, lunken eller
kald.
1 appelin,
skallet revet
1 sitron,
skallet revet
1 liter melk
250 gram
ris, rundkornet spansk
100 gram
sukker
1
vaniljestang, splittet
En klype
salt
1 ¼ dl
kremfløte
Brunt
strøsukker
Skyll en
tykkbunnet kjele i kaldt vann uten å tørke den. Ha i ris og melk og la koke på
middels varme. Skru ned på svak varme og tilsett sukker, vaniljestang, skall
fra appelsin og sitron og salt. La det hele trekke på svak varme inntil melken
er nesten trukket inn mens man rører hyppig. Fjern vaniljestangen og rør inn
fløten. Server med et dryss av brunt sukker.
Risrett med eggerøre
En god rett som tilbehør til annen
mat eller alene som en forrett eller et lite måltid.
500 gram ris
1 dl olje
2 egg
1 dl vårløk,
hakket
1 fedd
hvitløk, finhakket
2 gulrøtter,
hakket
1 ss soya
2 ts eddik
5 dl vann
1 ts kanel
Salt og
pepper
Varm oljen
med hvitløk i en kjele. Ha i sammenpisket egg og rør et par minutter. Tilsett
vårløk, gulrøtter, eddik, soya og salt og pepper og rør godt sammen. La risen
ligge 1 time i vann. Hell ut vannet og rør risen inn i retten. Tilsett deretter
vannet og kanel og legg et lokk over. La det hele stå på svak varme i 20
minutter, til vannet er borte.
Byriani
En
opplevelse av en rett! Denne bør prøves.
½ kylling,
delt
4 dl basmati
ris
3 ss yoghurt
1 ts
chilipulver, rødt
2 ts
gurkemeie
1 ts
koriander, pulver
½ ts pepper
1 ts garam
masala
4 løk,
hakket
3 tomater
½ ss ingefær
pure
½ ss hvitløk
pure
½ ts
spisskummen frø
1 kanelstang
7
pepperkorn, hele
2 svarte
kardemomme, hele
4
nellikspiker, hele
1 grønn
chili
½ dl mynte,
finhakket
4 svisker
1 knivsodd
safran
1 dl
koriander, fersk hakket
2 dråper
kewra
Salt og
pepper
Olje
2 ss melk
Vask og
bløtlegg risen. Ha løken i pannen med olje og stek gyllen. Tilsett ingefær- og
hvitløkspure og spisskummen. Sett løken tilside. Stek kyllingbitene og tilsett
deretter korianderpulver, gurkemeie, chili, salt og pepper. Tilsett så yoghurt
og stek alt sammen noen minutter. Ha tomatene i pannen og tilsett litt vann.
Kok til kyllingen er mør. Kok risen med kanelstang, nellik, hel pepper og
kardemomme. Ha svisker, mynte, koriander, grønn chili og garam masala i
kyllingen. Stek litt og rør godt. Tilsett kewra til slutt. Ha litt safran i
melken og la dette stå å trekke seg litt. Bruk en stor gryte og legg først et
lag ris og 1 lag kylling, gjenta lagdelingen og legg tilslutt over safran og
den stekte løken. La det hele trekke 10 minutter på svak varme.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar