HVORFOR ER FROKOSTEN
VIKTIG?
Nytt år gir oss nye muligheter. For
en sunnere livsstil kan du med fordel starte med frokosten. En god og balansert
frokost gjør deg bedre i stand til å gjøre gode valg senere på dagen i hva du
spiser fordi du blir ordentlig mett og det varer utover dagen.
Frokost gir grunnlaget for dagen
Det å starte
dagen med en sunn og god frokost er selve grunnlaget for en sunn livstil. Start
hver dag med en god og balansert frokost med gode ingredienser og noe du liker
godt, med lav GI. Da fungerer du godt og holder sulten borte gjennom dagen uten
å småspise unødig.
Glykemisk Indeks
Glykemisk
Indeks eller GI, måles etter hvordan matvarene påvirker blodsukkeret etter at
du har spist. Når du spiser mat med høy GI får du med en gang mye energi, men
du føler deg ofte trett og blir fort sulten igjen. Mat med høy GI er for
eksempel hvitt brød, hvit ris, søtsaker, pommes frites. Mat med lav GI gir et
jevnt energinivå og du kan lettere kontrollere sultfølelsen. Du føler deg
derfor mett lengre og får et langt mer stabilt blodsukker. Eksempler på mat med
lav GI er grønnsaker, fullkorn og frukt.
Tips for gode valg:
·
Lag dine egne blandinger med musli, unngå
ferdigkjøpte som oftest inneholder mye sukker.
·
Grøt lager du også best av hele korn, også for å
unngå ferdige blandinger med sukker.
·
Bruk rent kjøtt og ikke blandingsprodukter eller
fettrike produkter.
·
Bruk rikelig med grønnsaker som agurk, paprika og
tomater.
·
Bruk kun yoghurt uten sukker og bruk bær som
søtning.
·
Spis heller en hel appelsin istedenfor et glass
med juice.
Hele korn i maten
Hele korn
kan med fordel brukes både i supper, salater og andre matretter. Bruk mye vann
og kok vannet før du tilsetter kornet. Kornene kan kokes «al dente» eller kok
dem mer om du foretrekker mykere korn. Skyll kornene etter koking for å kjøle
raskt ned. Lag en stor porsjon som du så kan oppbevare i kjøleskap eller
fryser. Noen hele korn inneholder mye fytinsyre som da hindrer at kroppen tar
opp vitaminene og mineralene. Ved å bløtlegge kornene i vann over natten brytes
denne syren ned. Da absorberes næringsstoffene lettere.
Bokhvete er glutenfri og inneholder en mengde
proteiner. Perfekt tillegg til ulike måltider. Anbefales kokt først i to
minutter, sil bort vannet. Kok på nytt med rent vann til kornene er møre, ca.
10 minutter.
Havregryn bløtlegges over natten før du koker
dem i ca. 35 minutter. Har en nøtteaktig god smak som passer godt i blant annet
grøt, bakverk, supper, eller i hovedretter.
Bygg bløtlegges også over natten og kokes
så i ca. 25 minutter. Godt i supper og gryteretter.
Sunn og god frokost
Det skjer noe med smaken etter all
fråtsingen i desember. Vi ønsker oss ofte tilbake til hverdagsmaten og til det
vanlige. Vi har valgt ut noen retter som er sunne men også supergode! Sett
sammen en frokost du trives med og varier gjerne med kanel, kardemomme, ulike
bær eller litt frukt. Litt variasjon gjør godt!
Husets müsli
Her kan du variere etter hva du liker
best, og hva du får tak i. Det viktigste her er at du unngår de ferdigsukrete
variantene, og de er det mange av! Her har du kontroll på det du spiser. Du kan
på den måten lett få i deg en sunn og frokost, eller en lunch. Bruk den med
yoghurt, med bær, over en salat eller i annen mat.
200 gram havregryn
200 gram rugflak
125 gram solsikkefrø
75 gram valnøtter
75 gram linfrø
50 gram havrekli
50 gram mandler, hakket
50 gram gresskarkjerner
2 dl vann
2 ss honning
½ dl olivenolje
------------------------
150 gram
tørket aprikos, hakket
Forvarm
stekeovn til 175 grader.
Bland alt
det tørre i en stor bolle. Bland vann, olje og honning i en liten bolle før du
heller det Bland over alt det tørre. Bland alt godt med rene hender før du brer
alt ut over et bakebrett. Stek i ovnen i 10 minutter. Rør så godt om og stek i
10 minutter til. Gjør dette en gang eller to til, til massen er tørr. Avkjøl müslien
helt før du tilsetter aprikosen. Oppbevar på en tett boks.
Husets snack bar
Små og gode når du har lyst på noe
godt. De er lette og gode å lage, og ikke minst supergode å spise!
125 gram av husets
müsli
200 gram
svisker, hakket
65 gram
linfrø
65 gram
solsikkefrø
55 gram
gresskarfrø
30 gram
revet kokos
65 gram
sesamfrø
50 grammørk sjokolade 70 %
1 appelsin, skallet
4 eggehviter
Bland alle ingrediensene i en bolle. Bruk en stekeform på ca.
36 x 20 cm, og legg i bakepapir. Ha blandingen i formen og skjær i ruter ca. 4
cm. Stek i 15 minutter, avkjøl og skjær i ruter.
Frokostsuppe
Mange land
starter dagen med en enkel suppe. Suppen er ofte tynn med noe korn,
belgfrukter, eller tofu. Lag en stor porsjon så det er enkelt å varme opp hver
morgen.
2 ts
olivenolje
1 løk, i
skiver
2 fedd
hvitløk
3 tomater,
hakket
1 ts salt
½ ts pepper
1 liter vann
1 ts hele
bønner, kokt, pr. pers.
Bladgrønt,
spinat, kinakål el.l.
Stek løk og
hvitløk i varm olje inntil de er gylne. Ha så i tomater, salt og pepper og stek
5 minutter. Ha i vann og kok det hele opp. Smak til om du vil ha mer krydder.
Legg korn eller bønner på hver tallerken og hell over varm suppe.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar