Spis alle regnbuens farger og du får
mye energi og lite kalorier. De er fullspekkede av næring og vitaminer og gir
deg god metthetsfølelse. Start gjerne hvert måltid med en liten salat. Varier
salaten med fullkorn, ris eller kanskje bare en skje müsli drysset over! Bruk
salat som en glede både for øyet og gane!
Salat ikke bare grønn salat
Bruk hele
fargeskalaen hver dag for å holde deg sunn og frisk!
Blå/ lilla,
grønn, hvit, orange/gul og rød. Da får du i deg alle de næringsstoffene,
vitaminene og antioksidantene som trenger daglig for å fungere optimalt.
Da gir
salaten energi samtidig som den gir deg en metthetsfølelse som man trenger.
Brun ris er
godt og mettende i salater. Den brune risen har beholdt det tynne og brune
skallet der de fleste næringsstoffene sitter. Den har en nydelig nøtteaktig
smak som egner seg godt i salater.
Fullkornshavregyn
er også godt i salater, eller andre fullkorn som er kokt på forhånd og avkjølt.
Bokhvete er også godt, og de er i tillegg glutenfrie. Legg for eksempel
bokhveten ferdig kokt og avkjølt, i bunnen av salaten. Da vil den absorbere
saften fra grønnsakene.
Quinoa er
supermat ernæringsmessig, og er lett å blande i salater og andre retter.
Igelösa forskningssenter
Stig Steen
som er professor i hjerte- og thoraxkirurgi og verdensledende på hjerte- og
lungetransplantasjon. Stig Steen er grunnlegger av Igelösa Life Science
Community (med sterk tilknytning til Lund Universitet) De utfører kost- og livsstilsforskning,
sunne kosttilskudd og har fokus på kost og tilskudd for å minimere
risikofaktorer ved livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og
fedme.
På Igelösa
starter de hvert måltid med en salat med minst ti ulike grønnsaker for å fylle
magen med mye næring som gir få kalorier. Noen ganger tilsetter de hele korn eller
bønner for å gjøre det hele til et hovedmåltid. De kutter gjerne grønnsakene i
store biter for at det tar lengre tid å tygge dem, noe som igjen hindrer at man
spiser for fort. Det er et problem i dag for mennesker at alt skal gå så fort,
og da skaper man stress.
Et annet
tips fra Igelösa er å tilsette en spiseskje nøtter, gresskarfrø, linfrø,
sesamfrø eller solsikkefrø for å gi salaten mer tyggemotstand.
De bruker en
skje med husets müsli på toppen av salaten. Oppskrift var i forrige nummer av
Aktuelt Spania. Bytt gjerne ut honningen med ditt favorittkrydder, eks.
hvitløk, rosmarin, ingefær eller chili.
Salater for god mat
Salat er så mye mer enn den grønne
salaten. Lag salater i alle regnbuens farger for maksimalt næringsinnhold.
Salat med rotgrønnsaker
Bruk gjerne dine favoritter av
rotgrønnsaker, og varier med hva årstiden byr på. Det gjør ikke noe om du
bruker mer av noe og mindre av noe annet. God er denne salaten uansett!
100 gram
gulrøtter
100 gram
sellerirot
100 gram
søtpotet
100 gram
kålrot
100 gram
pastinakk
100 gram
neper/persillerot
2 dl
naturell yoghurt
1 ss eddik
½ rødløk i
tynne skiver
2ss
persille, finhakket
½ ts karve
½ ts salt
Skrell alle
grønnsakene og del i terninger på ca. 2 cm. Kok dem i vann inntil de er møre,
men ikke så de løser seg opp (ca. 8 minutter). Hell av vannet og avkjøl litt
mens du lager dressingen av yoghurt, og bland i eddik, rødløken, karve,
persille og salt.
Server med
annen mat eller som en enkel vegetarrett.
Salattårn
En morsom måte å servere en liten
salat på. Lekker som en liten forrett, eller ved siden av maten.
1 agurk
1 tomat,
hakket
1 avocado,
hakket
6 reddiker
2 vårløk,
finskivet
1 ss dill,
hakket
1 ss
sitronsaft
1 ts
olivenolje
¼ ts salt
Pepper
Skrell av
det ytterste skallet med en potetskreller på den ene siden av agurken. Fortsett
å skrelle en lang skive så tykk som du får til med potetskrelleren. Den må være
så tynn at du kan bøye den, og så tykk at den kan stå. Lag fire skiver, og hakk
resten av agurken og de andre og bland. Sett agurken i en ring på en liten
tallerken og fyll med de hakkete grønnsakene. Lag fire slike tårn og pynt med
litt frisk dill på toppen.
Igelösa salat med 10 ingredienser
Her er det
snakk om å sikre og få i seg en rekke ulike antioksidanter samtidig som mat får
i seg mat med lite kalorier som gir en god metthetsfølelse. Server mer
sitronsaft og olivenolje.
Gjør som de
gjør på Igelösa og server før hvert måltid, både til lunch og til middag.
Du velger
selv 10 ingredienser fra listen og kutter i passende biter.
Salatblader romano, arugula, spinat, ruccula, isberg,
kinakål m.m.
Agurk,
gulrøtter, tomater, vårløk, purre, sjalottløk, paprika I alle farger, reddiker,
spirer, beter, urter, brokkoli, blomkål, fennikel, stangselleri, sellerirot,
erter og grønne bønner.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar