Gulrøtter er av flere
ernæringseksperter kåret til den sunneste av alle grønnsaker. Hva er sunnere
enn en rå gulrot? Det må være en kokt gulrot.
Hva er gulrot?
Gulrot har i
Midt-Østen og i Sentral-Asia vært dyrket i mer enn 2000 år. Den kom til Spania
for omtrent 1000 år siden. Det var fra Spania den bredte seg videre ut i
Europa. Gulrøtter trives både i varme i og kalde strøk og dyrkes i dag i store
deler av verden.
Det finnes
mange typer gulrøtter, både i farge, størrelse og fasong. Det finnes sorte,
gule og hvite, i tillegg til de vi kjenner best som er oransje. Det var først
på 1800-tallet det ble populært å dyrke de oransje. Tidligere hadde de blant
annet lilla, som da ble brukt som fargestoff. Noen gulrøtter er lange og
spisse, mens andre er butte, og noen også nesten runde.
Helsefordeler med gulroten
Den fine
oransje fargen i gulroten kommer fra betakaroten som i kroppen blir vitamin A.
A vitamin er
bra for normal celledeling, for fosterets vekst og for synet vårt, og da særlig
for nattsynet.
Betakaroten
er en svært kraftig antioksidant som du får i deg mye av om du spiser en
gulrot. Dersom du koker gulroten så øker innholdet av betakaroten til det
tredobbelte! Det gjelder enten du koker, damper eller ovnssteker dem. Den varme
behandlingen gjør med gulrøtter at antioksidantene frigjøres. Om du ytterligere
vil øke opptaket kan du helle på en dråpe olje. Da tas nemlig mer av
betakarotenet opp i kroppen.
Nyere forskning i Nederland har vist at jo mer gulrøtter du
spiser jo mindre er sjansen for å utvikle aldersbetinget makuladegenerasjon
(AMD ). Det er en sykdom som svekker det skarpe synet, og er også den mest
vanlige årsaken til blindhet i den vestlige verden.
Kombinasjonen av betakaroten fra gulrøtter sammen med
C-vitamin fra frukt og grønnsaker, E-vitamin fra planteoljer og nøtter samt
sink fra melk og ost kan sammen senke risikoen for AMD med 35 %.
Hva kan vi bruke gulroten til?
Gulrøtter
kan vi spise rå eller kokt. Den er fin som en liten snack eller mellommåltid,
eller som en liten grønnsak i matpakken. Frisk og raspet gulrot passer godt til
stekt fisk. Kokte gulrøtter er godt tilbehør til så godt som all mat. Gulrot
egner seg meget godt til supper, i kaker, pikkels, i brød og ikke minst i en
mos.
Den fine
fargen gir delikate retter enten det er suppe eller mos. Revet gulrot i kaker
og brød gir et saftig og godt resultat.
TIPS:
Bruk en høvel
og høvle gulrøttene på langs istedenfor å raspe dem. Vend dem så i litt
olivenolje blandet med litt salt, sukker, kajennepepper. Ha litt ferskpresset
sitronsaft over før du serverer.
Lag juice av
gulrøtter, gjerne med litt eple og lime. Ha det du vil i en juicepresse og
server nydelig drikke!
Gulrøtter er fristende og god mat. Så er
det utrolig sunt i tillegg!
Gulrøtter er både lett og godt å bruke i
nesten all matlaging. Bruk den gjerne både kokt eller rå, most eller ovnsstekt.
Karibisk gulrotsuppe
Smakfull og virkelig god gulrotsuppe. Suppen metter godt og er god til kveldsmat eller som
forrett om du tar en mindre skål.
1 kg
gulrøtter
2 løk
2 fedd
hvitløk, skrelt og hakket
2 cm
ingefær, skrelt og hakket
4 ss
olivenolje
1 liter vann
2 dl
kokosmelk
1 appelsin,
saften
Salt og
hvitpepper
100 ml
yoghurt, fettfattig
Grovhakk løk
og hvitløk og fres i oljen varmet i en gryte. Tilsett deretter skrelte,
grovdelte gulrøtter og ingefær. Varm i oljen omtrent 10 minutter, tilsett vann,
kokosmelk, salt og pepper og la det hele småkoke 20 minutter. Bruk en stav for å lage en glatt og fin
suppe. Tilsett så til slutt appelsinsaften og server med en klatt yoghurt i
hver tallerken gjerne med en lite persillekvast.
Gulrotkake
Saftig og god og garantert vellykket
gulrotkake.
3 egg
3 dl sukker (gjerne rørsukker)
3 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
½ ts muskat
½ ts ingefær
4 dl rotfrukt, raspet
1 dl rosiner
2 dl kesam (mager)
½ dl gresskarfrø
Visp egg og sukker til eggedosis. Bland mel, natron,
vaniljesukker og rosiner før du har det i eggedosisen. Tilsett deretter revne
rotfrukten og kesam. Smør en stor rund form, eller en liten langpanne, og ha
røren i denne. Dryss over gresskarfrø og stek kaken midt i ovnen 20 minutter
ved 200 grader.
GULROTSTAPPE
Gulrøtter egner seg svært godt i mos,
enten alene eller sammen med andre grønnsaker. Prøv deg frem og lag din egen
favoritt.
1 kg
gulrøtter
½ fennikel
1
sellerirot
2 ss smør
4 dl buljong, grønnsaks
Salt og pepper
Del grønnsakene i små biter. Ha smøret i en kjele sammen med
gulrøttene. La disse surre 10 minutter og tilsett så fennikel og sellerirot og
vend alt i kjelen før buljongen tilsettes. Kokes i 30 minutter og bruk så stav
for å lage en glatt og fin pure. Smak til med salt og pepper.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar