Vi kjøper den og spiser den, gjerne
rå. Men vet vi egentlig hvor sunn den er? Her får du i hvert fall bekreftet at
det bare er å fortsette å kjøpe denne gode grønnsaken, og spis den i ulike
former. Den er svært sunn!
Hva er stangselleri?
Stilkselleri
eller stangselleri, er en toårig urt. Den kommer opprinnelig fra Asia men var å
finne i Europa allerede under Romerrikets storhetstid. Den er i nær familie med
selleriroten men stangsellerien danner ingen knoll.
Fargen på
stangsellerien kan variere fra lys gul til mørk grønn. Den har en sterk lukt og
en mild smak. Det latinske navnet graveolens betyr sterkt luktende.
Helsefordeler
Stangselleri
er fattig på kalorier og rik på kalium.
Den er også
full av C vitamin som er viktig for oss hver dag. Det hjelper oss å holde
immunforsvaret styrket og for god bindevevsdannelse og beinhelse. C vitamin
sikrer også et godt opptak av jern fra kosten og beskytter cellene våre mot
frie radikaler som kan føre til celledød og kreft. Kumarin øker aktiviteten av
hvite blodlegemer som igjen kan hjelpe immunforsvaret i å ødelegge celler som
er skadelige, også kreftceller. Det er også påvist at sammensetningen i selleri
kan hindre svulster i å vokse.
Stangselleri
er også en god kilde til kostfiber, vitamin A, fosfor og jern. Den er også rik
på folat, et B vitamin som er viktig for nydannelse av blodceller samt for å
beskytte fosteret mot ryggmargsbrokk. Folatrike matvarer er viktige for kvinner
i fertil alder som er eller vil bli gravide, eller som ammer.
Fra gammel
tid var selleri brukt som en medisinsk urt og da for å ha god effekt på
fordøyelsen. Den har vært benyttet
medisinsk siden før 1500 tallet. Kinesiske leger har blant annet brukt den for
å senke blodtrykket. Årsaken til det er at selleri inneholder stoffer som
hjelper musklene rundt pulsårene til å slappe av og utvide seg. Det fører til
at blodet strømmer gjennom årene med lavere trykk.
Selleri
inneholder også stoffene lutolin og diomin som også har vist seg å kunne
redusere risikoen for å utvikle demens og andre degenerasjonssykdommer. Nyere
forskning viser at stoffene ser ut til blokkere betennelser som kan føre til at
hjernen begynner å krympe og svekkes.
Stangselleri
er svært rik på kostfiber som sikrer at tarmene får noe å jobbe med, samtidig
med at tarminnholdet passerer raskt og holder seg mykt. Det vil være med på å
beskytte mot både utposninger i tarmene samt kreft og hemoroider.
Hva kan vi bruke stangselleri til?
Stangselleri
brukes rå som tilbehør til ost, som snack med dipp, eller alene. Den er god i
salater og waldorfsalat. Den kan også kokes eller dampes, smørdampes eller
stekes. Den egner seg godt også i wokretter.
Når du
kjøper stangselleri se etter de som ser friske og sprø ut. Bladene bør ha en
klar og frisk grønnfarge. De oppbevares i kjøleskap ved 2- 4 grader. Helst i en
plastpose eller plastboks. Da holder den seg saftig og sprø lengre.
Stangselleri
finner vi året rundt og bruker den kanskje først og fremst i salater som et
friskt innslag. Her får du noen nye tips til å bruke denne spennende
grønnsaken. Prøv som det anbefales å skrelle den før du spiser den, da slipper
du den litt bitre smaken.
Kokt stangselleri
Flott tilbehør til for eksempel
grillmat. Her får vi frem den virkelige gode smaken i stangsellerien.
I bunt
stangselleri
1 dl vann
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olje
Bladpersille
Skrell
stangselleri og del i biter. Ha vann, salt, sukker, olje stangsellerien og i en
kjele. La det koke i 5 minutter. Sett det tilside og la hvile 10 minutter. Kok
opp igjen, og la småkoke til vannet er borte.
Server med
finklippet persille.
Laks med grønnsaker
Lag retten i god tid før servering.
Da kan du gjøre andre ting før gjestene kommer.
Til to pakker med fisk:
350 gram
laksefilet
3 stilker
stangselleri, hakket
½ purre,
skivet
¼ paprika
rød, skivet
2 ss dill
2 skiver
sitron
2 ss rømme
Salt og
pepper
Legg alle
grønnsakene i folie og legg laksebitene oppå. Ha over litt salt og pepper. Pakk
det hele inn og la steke på grillen eller i ovnen ved 200 grader ca. 15
minutter.
Server med
litt dill og rømme.
Detox grønnsaksjuice
Svært god og sunn juice. Et godt lite
mellommåltid eller kveldsmat. Kjempegodt!
5 cm. squash
5 cm. agurk
4 epler
(ikke grønne)
1 dl spinat
1 ss
ingefær, revet
1 sitron,
uten skall
1 stilk
stangselleri
Ha alt i en
juicemaskin og kjør til jevn juice. Sett eventuelt kaldt en ½ time for kaldere
juice.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar