Purre finner vi i mange varianter i
butikkene i Spania. Det er mye av den og den stammer opprinnelig fra områdene
rundt Middelhavet.
Hva er purre?
Purre, eller purreløk, er en toårig storvokst plante, med
lange bladskjeder og lange flate og smale blad som er næringsrike. Den stammer landene rundt Middelhavet og har
her blitt dyrket helt tilbake ifra oldtiden. Purre er en meget hardfør plante
og kan derfor også dyres i hele Norge.
Purren vokser best i jord som er gjødslet og kalket. Det er
funnet hele 66 ulike kloninger a purre.
Purren selges ofte på utseende og det stilles derfor strenge
krav til kvalitet. Purren skal ha et fast og hvitt tettpakket skaft med noen
millimeter røtter sittende på. Hele purren bør være saftig og sprø, og ha en
frisk grønnfarge. Jo tykkere skaftet er og jo kraftigere bladene er, jo bedre
kvalitet har purren som da også har god holdbarhet.
Helsefordeler med purre
Purren er
rik på jern, karoten og C-vitamin. Det er først og fremst de grønne delene av
purren som inneholder mest næring.
Forskere i
Australia som har testet både den hvite og den grønne delen av purren. Den
grønne delen viser seg å ha lav FODMAP og den hvite høy FODMAP. Mange har nok
lett for å bruke hvite delen, for så å kaste mye av den grønne delen.
TIPS:
Kutt av den grønne delen av purren så fort du kommer hjem fra butikken.
Kutt den i småbiter og frys eller bruk med en gang. Den hvite delen derimot kan
du sette i et glass med vann. Da begynner det grønne å vokse ut igjen og du har
dyrket din egen purre (gjelder også vårløk). La det vokse igjen og igjen, og du
har din egen lille kjøkkenhage!
Hvordan kan vi bruke purren?
Purren har
mye smak og egner seg god mange matretter. De fleste retter der man bruker løk,
kan purre godt byttes ut med løken for å variere.
Før purren
brukes er det viktig at vi vasker den godt under rennende vann for å få bort
alle rester av jord inne i purren.
Purren kan brukes rå, kokt, stekt, dampet, stuet, gratinert
og smørdampet. I salater er den god rå sammen med andre grønnsaker.
Purren har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn
som kan finne vanlig løk for sterkt. Den er også mager og egner seg godt som
slankemat i tillegg til at den inneholder vitaminer og mineraler og noen
antioksidanter.
.
MYE GODT MED PURRE
Purre er lett tilgjengelig, rimelig
og svært godt. Oppdag nye måter å bruke den på. La deg inspirere av disse gode
rettene som utgangspunkt for å lage dine personlige varianter. Husk sett den
lyse delen med røttene i et glass vann så du får nye fine purrer eller vårløk,
slik som beskrevet i artikkel om purre!
Kamskjell servert på purre
En nydelig rett, fin på smak og
saftig og godt. Superfin som forrett eller en selvstendig rett for eksempel til
sen kveldsmat.
10-14
kamskjell
Salt og hvit
pepper
1 ss olivenolje
3 purre
2 ss smør
2 dl fløte
Vask purren
godt for jord. Del den og kutt i tynne, fine biter som stekes i smør. Ha over
fløten og la det hele koke til fløten tykner litt.
Del
kamskjellene i to eller tre, slik at du får skiver til steking. Dryss på litt
salt og pepper og stek i litt olivenolje 30 sekunder på hver side.
Fordel
purren i et vidt fat og dander skjellene på toppen. Server med godt brød til.
Lettvint og god suppe med purre og hvitløk
Denne suppen lager du enkelt og
greit. Den er også et godt utgangspunkt for variasjon etter hva du har tilgang
på. Bruk litt kylling eller fisk om du vil i suppen. Stek det lett før du har
det i suppen.
1 purre,
vasket og delt
2-3 fedd
hvitløk, finhakket
4 poteter,
skrelt og i biter
1 liter
buljong av grønnsaker
2 dl fløte
2 ss
olivenolje
salt og
pepper
Husk å dele
purren før du vasker den godt for all jord.
Ha oljen i
en kjele med grønnsakene og surr alt i 4-5 minutter. Hell over buljongen og la
den småkoke i 10 minutter. Bruk en stavmikser og kjør til suppen er helt glatt.
Varm opp igjen og tilsett fløte samt salt og pepper.
Server med
godt brød til.
Gratinert purre løk med skinke
Nydelig
lunchrett, eller kveldsmat. Lag gjerne et stort fat om dere er flere. Retten er
nok til 3 personer.
2 purrer
4 dl melk/fløteblanding
200 gram ost, revet
3 ts maizena
250 gram røkt skinke
Vask purren godt for jord og skjær i 8 cm biter. Kok opp en stor kjele
med van, og ha purren i vannet 3 minutter. Skyl dem så i kaldt vann.
Ha fløteblandingen i en kjele og kok opp før du lar osten smelte i den
varme fløten. Ha maizena med et par spiseskjeer kaldt vann et glass og rør
godt. Hell dette inn i fløteblandingen under omrøring. Hell sausen så over
skinkebitene og sett alt inn i forvarmet stekeovn 200 grader. La den bli lett
gyllen på toppen, ca. 20. minutter.
Server med en god salat og godt brød til.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar