TARMENE VÅRE
Vi blir stadig mer opptatt av hva vi
spiser og drikker, og ikke minst hva det gjør med kroppen vår. Kanskje vi alle
skulle bli bedre til å lytte til hva kroppen, og tarmene, «forteller» oss om
det vi spiser. Det er mange meninger og mange gode råd. Siden vi alle er ulike
vil vi ha ulike behov. Da kan det være en ide å lytte til din egen kropp, og
hvilke signaler, eller symptomer den gir deg på det du spiser. Vi spiser jo
ofte mer av det vi synes smaker godt, men kjenner vi etter om det «gjør» godt?
Symptomer i kroppen
Det finnes
mye forskning på sammenheng mellom mat og sykdom. Vi har et luksusproblem i dag
når vi kan fråtse i alle matvarer hele året. Vi har tilgang på det meste. I
tillegg er vi generelt mindre aktive, og må kanskje begrense inntaket.
Noe mat gjør
oss tunge og trøtte, annen mat gir oss energi. Vi kan få magesmerter, eller
diare, eller mye luft i tarmene. De fleste av oss kjenner nok igjen disse
symptomene, men kjenner vi da etter hvilken mat som forårsaker dette?
Symptomer på
irritabel tarm er magesmerter, diare, forstoppelse, oppblåsthet og luft i
magen. Har du disse symptomene bør du først og fremst undersøkes for
glutenintoleranse eller andre sykdommer hos lege. Dersom det er utelukket kan
du prøve deg frem med kosten.
Sjarmen med tarmen
«Sjarmen med
tarmen» er tittelen på boken til den tyske forskeren og forfatteren Guilia
Enders. Bokens undertittel er «Om et av kroppens mest undervurderte organer».
Hun skriver blant annet om hvorfor tarmene ofte kalles «kroppens andre hjerne».
Boken er en hyllest til tarmene og sier mye om hvorfor tarmene har en svært
viktig funksjon i kroppen vår. Guilia Enders gir oss gode tips i hvordan vi
bedre kan ta vare på tarmen vår.
FODMAP redusert kost
Det har de
siste årene vært gjennomført forskning av høy kvalitet som viser at man ved å
utelate noen matgrupper med tungt fordøyelige karbohydrater kan redusere
problemer med irritabel tarm betraktelig.
Matvarer som
forverrer symptomene er blant annet løk, kål, melk, rug og hvete.
Dietten
innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedete
karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte «FODMAP» matvarer.
Forskningen
påpeker at det ikke er snakk om å kutte ut alle disse matvarene, men snarere
redusere totalen av denne typen karbohydrater. For å teste ut kan man først
kutte alt over en periode på 6 uker, for så prøve igjen med litt og litt.
Dersom mengden av FODMAP-karbohydrater blir for stor klarer ikke tarmene å
gjøre jobben sin. Tykktarmens hovedfunksjon er å bryte ned næringsstoffer som
ikke blir sugd opp i tynntarmen. Hvis denne funksjonen overbelastes, får man
symptomene.
Dette er på
mange måter en «gjenoppdagelse». På begynnelsen av 1900 tallet snakket man om
såkalt «gjæringsdyspepsi». På 1970 tallet ble dette umoderne da hypotesen om
mer fiber ville forebygge fedme, diabetes og andre sykdommer. Så vidt vi vet i
dag var dette kun en hypotese. Nå vet vi at med irritabel tarm skal vi begrense
opptaket fiber.
FODMAP lav kost
Det er mye mat en kan spise mye av
selv med «irritert tarm». All kjøtt og fisk, mye grønnsaker, frukt og bær.
Sjekk listen som ligger på nettet. Vær oppmerksom på at det finnes flere
lister. Det anbefales å bruke en som oppdateres, da det stadig forskes på
problemet.
Butternut squash fylt med bacon og ost
Denne retten er god
alene som en kveldsrett eller forrett, eller ved siden av annen mat.
1 butternut
squash
4 ss
olivenolje
1 løk
3 fedd
hvitløk
100 gram
sopp
1 liten
pakke bacon
Salt og
pepper
100 gram parmesan
eller annen ost, revet
Del squashen
langs frukten i to, og skrap ut frøene. Kok opp en stor kjele med vann og legg
fruktene opp i denne. Kok en snau halvtime.
Stek løk,
hvitløk, sopp og bacon med litt olje i en stekepanne. Skrap ut alt inntil 1 cm
i squashen. Del dette i biter og bland med resten av fyllet. Smak til med salt
og pepper, og fyll alt i squashen. Dryss over osten. Sett i stekeovn eller i en
lukket grill 10 minutter. Server gjerne med en god salat og godt brød til.
Ananas til grilling
Ananas er en av de beste fruktene å
ha på grillen. Bruk den som dessert med honning, nøtter eller kokos.
1 ananas
olivenolje
kokos
Skjær endene
av ananasen, sett den på bordet og skjær av skallet. Deretter skjærer du skiver
på ca. 1 cm tykkelse. Bruk kjøkkenpapir med olje og smør grillristen. Legg
ananasen på varm grill like over grillkullene. Stek 3-4 minutter på hver side.
Dypp dem så i ristet kokos før servering. Server ved siden av grillmat, eller
som en dessert.
Banankjeks, myke
Gode og mettende kjeks. Gode å ha om
du får gjester innom eller kjempefine som turmat.
Ca. 14
kjeks:
3 bananer,
modne
0,6 dl
rapsolje
1 ts vanilje
frø, eller frø fra 1 vaniljestang
3,5 dl
havregryn
2, 5 dl
kokosmasse
½ ts salt
1 ts kanel
¼ ts nellik
0,6 dl
mandelmel eller malte mandler
1,25
hasselnøtter eller valnøtter, knuste
2,5 dl
tørket frukt
Mos bananer
med en gaffel og bland i rapsoljen og vanilje. Rør godt til blandingen er
glatt.
Bland aller
andre ingredienser i en annen bolle og ha deretter i bananmosen. Bruk spiseskje
og eventuelt hender til å lage små kuler som settes på en bakeplate. Press de
litt ned før de stekes i 175 grader i 20 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar