torsdag 26. januar 2012

Fargerik mat for det nyet året

Mat fra hele verden farger vår tilværelse som farger på et fargekart. Ulike krydder, ulike inntrykk og ikke minst ulike deler av verden lærer det beste av hverandre. Vi er heldige som har tilgang på gode og fargerike råvarer gjennom hele året i Spania. Vi har hentet inn noen fargeklatter til hverdag og fest når det gjelder mat.

Chili con carne

Denne gryten kan du lage i stand i god tid. Den kan gjerne oppbevares noen dager i kjøleskap, og serveres igjen og igjen. Den er like god dag etter dag. Det er en stor gryte som rekker til minst 10 personer. Herlig festmat, eller drøy hverdagsmat.

10 sjalottløk, eller annen løk, skåret i båter
1 kg kjøttdeig
5 ss olivenolje
2 ½ dl vann med buljongterning
1200 gram hakkete tomater (gjerne fra boks)
150 gram maiskorn på boks
4 røde paprika, skåret i terninger
1 ss chilipulver
2 ts salt
1 ts pepper

Stek løk og kjøttdeig i en stor gryte. Rør inn buljong og tomater og la retten småkoke i 40 minutter. Rør inn bønner, mais og paprika og kok videre i 10-15 minutter. Smakes til med krydder. Server gjerne med godt brød til.
Tzatziki

En nydelig saus eller dipp som raskt blir en favoritt. Du kan servere den som dipp eller som saus ved siden av salat, kjøtt eller fisk. Den kan oppbevares inntil 3-4 dager i kjøleskap godt tildekket.

5 dl naturell yoghurt
2 slangeagurker
4 fedd hvitløk, knust
1 ss finhakket dill
1 ss ekstra virgin olivenolje
Salt. Pepper
Kajennepepper

• Riv agurken grovt på et rivjern. Klem ut vannet av agurken ved å ha alt i et kjøkkenhåndkle, og klem ut vannet.
• Ha yoghurten i et kjøkkenhåndkle, eller kaffefilter for at vannet skal renne av.
• Bland agurk, yoghurt, hvitløk, dill, olivenolje og salt og pepper etter smak.
• Dekk med plastfolie og la den stå kjølig minst 3 timer før servering slik at smakene for tid å blande seg.
• Før servering dryss et tynt lag med kajennepepper og pynt med fersk dill.



Rosiner i rom

Bruk lys eller gyllen rom. Bruk et egnet stort glass med tett lokk. Fyll glasset halvveis opp med rom, og fyll på med rosiner. Sett glasset på et egnet sted gjerne over noen uker. Dette kan du bruke som tilsetning i desserter eller bare til iskrem om du vil.
Einars dessert til fest
Denne desserten er grei å lage om du har gjort noen forberedelser i god tid. Da kan du imponere med enkelt å sette desserten sammen når den skal serveres.
4-6 appelsiner
2 ss brunt sukker
8-9 ss rosiner lagt i rom
4-5 ss rom fra rosinene
100 gram mandler, finrevet
Kremfløte stivpisket med frø fra vaniljestang

Skrell appelsinene og skjær dem opp i biter. Dryss over litt sukker. Legg bitene i en glassbolle og ha over rom fra rosinene. Dryss godt over med de fint revne mandlene. Ha deretter rosiner fordelt over det hele. Serveres med godt pisket krem med sukker og frø fra vaniljestang.

1 kommentar:

  1. Merkur 15c Safety Razor - Barber Pole - Deccasino
    Merkur 15C Safety Razor - Merkur - 15C for kadangpintar Barber Pole is the perfect gri-go.com introduction https://deccasino.com/review/merit-casino/ to the https://septcasino.com/review/merit-casino/ Merkur Safety Razor. casinosites.one

    SvarSlett