torsdag 26. januar 2012

Hvitløk i matlaging

Hvitløk er en fantastisk smakstilsetning i svært mange retter. Det er mange retter vi ikke kan tenke oss uten hvitløk, som aioli, tzasiki, pesto, eller kjøtt spekket med hvitløk og fiskeretter. Det er mange gode grunner til å bruke ekstra mye hvitløk i maten i disse vinterukene med blant annet forkjølelse. Hva med å servere hvitløkste eller hvitløksbrød hver dag, for å få i deg en god dose med vidunderet.


Hvitløkste

Her har du en drikk som er god både på kalde og varme dager. Du kan servere den varm eller kald etter eget ønske. Lag gjerne en større porsjon så du har til noen dager.

7,5 dl vann
4 fedd hvitløk
100 gram honning
1 dl sitronsaft, av presset sitron

Skrell hvitløken og del den i to. Kok opp vann og hvitløk. Ta dette av platen og tilsett honning og sitronsaft. Sil av hvitløken før servering. Du kan oppbevare denne noen dager i kjøleskap.


Kylling surret med hvitløk

Kylling får en meget god smak med rikelig med hvitløk. Denne retten er grei å lage i stand og kan varieres med ulike typer kjøtt. Dersom du vil lage den som tapas deler du kyllingen i passe små biter. Da har du en ny rett til tapasbordet.

Kylling, 1 kg
Olivenolje
40 hvitløksfedd med skall
4 skiver landbrød
Salt


Brun kyllingen ved middels varme på alle sider. Tilsett litt salt og legg hvitløkene med skall i pannen. Sett på lokk og la det hele surre i ca. 40 minutter.
Server med en god frisk salat ved siden av. Press hvitløken ut av skallet og smør på brødet.




Hvitløk suppe

Dette er meget god variant av hvitløksuppe. Den er laget på daggammelt brød og godt krydret. En lekker rett å servere gjester, for eksempel som forrett, eller som en varmende kveldsrett.

Til 4 personer
250 g daggammel loff
4-5 ss olivenolje
6-8 fedd hvitløk
1 ts paprikapulver
½ krm kajennepepper
1 liter hønsebuljong (vann + terning)
Salt
4 egg

Skjær loffen i terninger uten skorpe og stek disse gylne i varm olje. Rør inn hvitløk, og la den bli gyllen. Dryss på paprikapulver og kajennepepper. Hell over buljongen. La suppen småkoke i 15 minutter. Smak til med salt. Fordel deretter suppen i 4 ildfaste suppeboller. Knekk et egg i hver suppeskål over suppen. Sett bollene på en rist midt i ovnen i 200 grader og la dem stå til eggene har stivnet. Server suppen rett fra ovnen mens den er rykende varm.



Hvitløkbrød

Det finnes mange varianter av brød med hvitløk. Den enkleste er å ta en skive, litt olje på, og smøre på knust hvitløk før du steker raskt i ovnen. Her har du en variant som bakes med hvitløk i deigen.

15 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
5 dl lunkent vann
25 g gjær
1 ts salt
1 liter hvetemel, eventuelt blandet med sammalt

• Skrell hvitløken og kok i oljen til de er møre. Ta dem så opp.
• Rør ut gjæren i vannet.
• Rør deretter inn salt, 3 ss av oljen fra hvitløken og hvetemel til en løs deig (som en grøt). Dekk med plast og hev 30 – 40 minutter.
• Smør en ildfast form med litt av hvitløks oljen (20 -30 cm.) og hell deigen i denne og bre den utover i formen. Stikk så de kokte hvitløkene ned i deigen og la heve 20 minutter.
• Stek nederst i ovnen ca. 20 minutter på 200 grader.
• Om du vil lage dette brødet i en langpanneform kan du doble oppskriften.







Bevarer sunne egenskaper
Den beste måten å bevare hvitløkens sunne egenskaper under matlaging er ved å knuse den først, viser en ny studie.

Hvitløk inneholder stoffer som viser seg å redusere risikoen for blodpropp. Men de fleste studier på hvitløk har testet rå hvitløk, og koking kan ødelegge disse stoffene, skriver helsenettstedet WebMD.

Ved å knuse hvitløken først, kan du unngå å ødelegge stoffene, viser forskning fra Universidad Nacional de Cuyo, i Argentina.

Forskerer Galmarini og kollegene hans fant at ved å koke hvitløk i tre minutter eller å steke den i ovnen på cirka 200 grader, har dette samme blodfortynnende effekt som rå hvitløk. Men ved koking av hel hvitløk i seks minutter blir de blodfortynnende egenskapene hemmet.

Men når Galmarini knuste hvitløken før selve kokingen, bidro det til å opprettholde de gode egenskapene, selv om de mistet en del av de blodfortynnende egenskapene etter koking mellom tre og seks minutter.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar