fredag 30. mars 2012

Favoritt paella

Denne paellaen faller i smak hos de fleste. Server den med venner eller familie. Det er moro å lage paella i Spania. Du kan kutte ferdig ingrediensene på forhånd og tilberede retten sammen med gjestene. Det snaker ekstra godt når man har vært med å lage den. Godt brød hører med.




Paella

Paella er en safrankrydret risrett fra Valencia regionen. Den er like populær hos spanjoler som hos turister. Denne varianten inneholder både sjømat og kylling, men ingrediensene kan varieres etter tilgangen og tilgjengeligheten på disse. Gjennom denne retten lærer du også å lage noe som brukes mye i Spania, nemlig grillete og flådde paprikaer. Risen til en god paella bør ikke klebe seg til sausen, men hvert riskorn skal være mettet med olje. Unngå derfor å røre i risen, sett heller ned varmen etter hvert som væsken reduseres. Du kan også riste på pannen underveis for å unngå at risen svir seg i bunnen.


6 – 8 personer:
2 klyper safrantråder
400 gram rundkornet ris
16 levende blåskjell
6 ss olivenolje
6 – 8 benfrie kyllinglår med skinn
150 gram chorizo, skåret i 5 m.m. tynne skiver, uten skinn
2 store løk, hakket
4 store fedd hvitløk, knust
1 ts paprikapulver, mildt eller sterkt
100 gram aspargesbønner, hakket
100 gram frosne erter
1,2 liter buljong (fiske-, hønse- eller grønnsaksbuljong)
Salt, pepper
16 ukokte reker, skrelt og uten tarm
2 søte røde paprikaer, grillet, flådd og skivet
40 gram frisk persille


• Legg safrantråder i 4 ss varmt vann.
• Skrubb blåskjell og fjern bysusstrådene (skjegget). Kast alle knuste skjell samt skjell som ikke lukker seg når du banker på dem.
• Varm 3 ss olje og tilsett kyllinglårene. Stek dem gylne og sprø, ca. 5 minutter. Legg dem i en bolle.
• Stek chorizo’en i pannen, ca 1 minutt. Ha dem i bollen med kyllingen.
• Varm resten av oljen og stek løk og hvitløk samt paprikapulver. Stek ca. 5 minutter. Løken skal være myk, men ikke brun.
• Tilsett avsilt ris, bønner og erter. Rør til alt er dekket med olje. Ha i kyllinglårene, chorizo’en og stekeskyen tilbake i pannen. Rør inn buljong, safranvann, salt og pepper. Kok opp under forsiktig omrøring.
• Skru ned varmen, og la det surre uten omrøring 15 – 30 minutter, eller til væsken er nesten fordampet, og risen er nesten ferdig.
• Fordel blåskjell, reker og paprikastrimler på toppen. Legg på lokk, og fortsett å surre uten omrøring i om lag 5 minutter, til rekene er rosa og blåskjellene har åpnet seg.
• Kast blåskjell som ikke har åpnet seg. Dryss over persille og server straks.



Flådd paprika:
Skjær paprikaen i to etter stilken, fjern frø og hinner. Grill paprikastykkene med skinnsiden opp 5 – 7 cm fra varmekilden til skallet er forkullet. Ta paprikaen ut av ovnen og legg dem i en plastpose i 15 minutter. Gni eller skrell deretter skinnet av. Grillet og flådd paprika kan oppbevares i inntil 5 dager i kjøleskapet dekket med olivenolje.

Grillet paprika fylt med fetaost

En god liten smårett eller tapas. Server alene som et lite måltid, sammen med litt fisk eller kjøtt og eventuelt en salat. Her er det du som velger. Godt er det uansett.














4 røde små paprikaer, delt i to
1 glass fetost i olje
1 fetaost naturell
Ulike urter/krydder

Fjern frøhus i paprikaene og skyll dem. Legg dem på stekebrett før du fordeler all fetaosten i de halve paprikaene. Dryss over urter og krydder eter eget valg. Stek paprikaene ved 200 grader i ca. 20-25 minutter. La de bli godt myke og gjerne godt stekte i kantene.

torsdag 29. mars 2012

Thaisuppe

Herlig asiatisk smak i denne suppen med kylling. Lag en litt større porsjon da de fleste vil ha en forsyning til av denne gode suppen.

6 porsjoner
4 dl vann
4 dl kokosmelk
2 hønsebuljongterninger
1 lime, saften
3 ts chilipaste, samba oelek
3 ts frisk ingefær, revet
2 ss fiskesaus, asiatisk eller kraft
400 gram kyllingfilet, i biter
1 kinakål, strimlet i tynne skiver
50 gram sopp, shitake- eller sjampinjong
4 vårløk
1 rød chili, i tynne skiver
1 dl koriander, hakket

Bruke en stor kjele, og ha i vann, kokosmelk, buljong, lime, chilipaste, ingefær og fiskesaus. La det hele koke opp og tilsett kyllingen. La det koke videre i 5 minutter. Tilsett deretter kinakål, sopp, vårløk, chili og koriander. La det hele koke videre i 5 minutter. Dersom du ikke vil ha den fullt så sterk kan du servere chili ved siden av slik at gjestene selv kan velge å ta den i suppen. Server godt brød ved siden av.



mandag 19. mars 2012

Hjemmelaget knekkebrød og kremost med urter og hvitløk

Mat er også mote. Hva slags brød vi baker endrer seg i tiden. Det å lage sitt eget knekkebrød er i tiden nå. Det finnes mange varianter av knekkebrød. Du kan jo prøve de to litt ulike variantene vi bringer oppskrift på. Prøv de noen ganger og finn hva du liker å ha i ditt knekkebrød. Den ene varianten vår er uten mel, og derfor glutenfri. Du må da passe på å kjøpe glutenfritt havregryn, som du får i helsekostbutikkene.
Første gangen du skal bake noe nytt som dette tar det nok litt tid å finne alle ingrediensene i butikkene. Neste gang du skal lage det går det mye enklere. Det er moro å prøve noe nytt!




Knekkebrød

Dette alternativet er da glutenfritt om du kjøper havregryn uten gluten.
2dl havregryn
2 dl bokhveteflak
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø, knust
½ dl sesamfrø med skall
½ ts havsalt
3 ½ dl vann

Sett først ovnen på 170grader, litt mindre med varmluft. Bland alt det tørre i en bolle og rør inn vann. Bruk et stort bakebrett, eller to små, med bakepapir. Bre røren utover papiret med en slikkepott. Bruk et pizzahjul eller en kniv til å markere ruter i brødet. Da er det lettere å dele når det er ferdig. Stek først på et vanlig brett, og bytt til en rist etter halve steketiden. Løft da hele papiret over på en rist. Da blir det sprøtt og fint. Total steketid ca. 55 minutter.

Thereses knekkebrød




Thereses knekkebrød

2 dl havregryn, små
2 dl sammalt rug, grov eller fin
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
2 dl havrekli
1 dl kruskakli
2 ts salt
7,5 dl vann

Om du vil: Oregano, sesamfrø, karve eller annet å strø over før steking.
Sett ovnen på varmluft 150 grader. Me dovn uten varmluft sett på 170 grader og stek i to omganger. Bland alt det tørre i en bolle, og tilsett vannet. Rør godt og la det svelle i 10 minutter. Bruk 2 stekebrett med bakepapir, og fordel røren utover begge brettene. Sett begge i ovnen, stek i 10 minutter. Ta dem ut og skjær i ruter med et pizzahjul eller kniv. Stek videre i ca. 75 minutter. La brettene stå i ovnen og skru av varmen, og sett ovnsdøren helt åpen. La knekkebrødene stå i ovnen til den er helt kald. Knekkebrødene blir da fine og sprø.


Glutenfritt knekkebrød
















Hjemmelaget kremos





Hjemmelaget kremost med urter og hvitløk


Lag din egen kremost, og velg selv de urtene du vil ha i kremosten. Denne smaker herlig på de hjemmelagde knekkebrødene.
1 liter kefir
3 dl rømme
Salt
Urter, hvitløk, eller det du vil ha av smak i kremosten

Bruk en kjele og bland godt kefir og rømme. Varm på middels varme til uten å røre i blandingen. Pass på så det ikke koker. Når blandingen skiller seg i en gulaktig væske (myse), og en fastere hvit ostemasse helles alt over et klede bundet rundt en bolle. La blandingen renne godt av. Det kan at en times tid. Sett den da gjerne i kjøleskap. Ta ostemassen så ut av kledet og tilsett ønsket smak og urter. Finhakkete friske urter er utmerket i kremosten. Mysen er veldig fin å bruke videre i bakst.



Ostemassen renner av seg

onsdag 7. mars 2012

Lette og mettende supper

Suppe smaker alltid godt. Det er fristende og lett, og gir en god metthetsfølelse. Suppe lager du av grønnsaker eller frukt, til middag eller dessert. Vi gir deg noen gode supper med mye grønnsaker som du selv kan variere etter smak og behov.














Brokkolisuppe

½ kg brokkoli
¾ liter vann
1 buljongterning
3 ss hvetemel
2,5 dl melk eller matfløte
Salt og pepper
2 hardkokte egg, delt i to

Del brokkolien slik at stilken skilles fra blomstertoppen. Blomstertoppene deles og legges til side. Resten skjæres i små biter og legges i en kjele og kokes med 6 dl av vannet. Kok møre før de moses, og siles. Rør melet inn i resten av vannet og bland dette i den kokte mosen. Tilsett buljongterningen og kok opp. Legg i brokkoli «blomstene» og la koke til de er lett møre. Smak til med salt og pepper, og rør inn melk eller fløte. Gi et raskt oppkok. Server i varme tallerkener med e halvt hardkokt egg i hver.


Gulrotsuppe

En deilig kremet suppe med god smak om du tilsetter krydder eller ikke. Du kan variere suppen med kraft av kylling, og kyllingbiter i suppen. Vips så er det et fullt måltid. Server gjerne med godt brød ved siden av.
9 gulrøtter
2 løk
1 selleri stang
3 fedd hvitløk
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 liter kraft eller buljong, av grønnsaker el. kylling
Salt og pepper
¼ sitron, saften

(½ ts karri, ½ ts ingefær, ½ ts kummen) valgfritt
Skrell og del i biter gulrøtter, stangselleri og løk. Ha det i en kjele med hele skrelt, hele hvitløkbåter og noen stilker koriander. La dette surre i gryten med olivenoljen til den blir blank. Tilsett kraften og la koke ca. 40 minutter. Bruk en stavmikser og mos alt til en fin og kremet masse. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med noen dråper god olje, og en liten skje med creme fraiche. Dryss over litt koriander.














Thai Suppe

300 gram skinkebiff, i tynne strimler
1 gulrot
1 ts karri
1 liten rød chili, finhakket
3 ss ekstra virgin olivenolje
Ca. 1cm ingefær, renset og finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
½ rødløk, i tynne strimler
1 skive kålrot, i tynne strimler
1,5 liter van
3 buljongterninger
1 lime
Koriander, frisk
Salt

Ha chili og karri i wok panne eller stekepanne med olivenoljen. La det steke litt før du legger kjøttet i pannen. Fres dette noen minutter mens du rører rundt. Han kjøttet over i en kjele og tilsett vann og buljongterninger, og saften av limen. Kok opp.
Fortsett med pannen og stek resten av grønnsakene noen minutter under omrøring, og ha alt over i gryten etter hvert. La det hele koke et par minutter. Pass på så det ikke koker for mye da grønnsakene skal være sprø. Smak til med salt, og server i dype tallerkener med et dryss av koriander over. Server med brød til.





Sitron og appelsin i mat

To friske gode drikker som smaker godt når du er litt sulten. De kan serveres som et lite mellommåltid eller som en forrett. Det er rett og slett en liten tapas i et glass.


Saften av sitron har en syrlig, frisk og rund smak som egner seg godt i dressinger, marinader og sauser. Det er perfekt til å balansere syreinnholdet i forskjellige retter og marinader fordi de den har en god og nøytral sur smak. Helt nødvendig sammen med skalldyr og velegnet til fisk og som tilleggs garnityr til alle retter laget av råvarer fra havet. I desserter og bakverk er sitron ofte brukt som smakstilsetning, da brukes både sitronsaft med syrer og de aromatiske oljene i skallet. Sitronskall kan strimles opp som smak og pynt på sjokoladekake, fruktretter, fromasjer og andre desserter. Bruker du skallet bør du kjøpe økologisk eller biodynamisk dyrkede sitroner som ikke er sprøytet. Sitron skiver kan legges i vann for å smaksette drikkevannet. Sitronen setter en frisk og leskende smak på vannet, velger du økologiske sitroner uten sprøytemidler blir vannet syrlig og friskt, mens det av sitroner som er sprøytet får en bitter smak som kommer fra sprøytemidlene som ligger utenpå skallet.

I oljebaserte dressinger kan du bytte ut eddiken med sitronsaft. Bland en del sitron med 3 deler god olivenolje og smak til med salt pepper og hakket hvitløk. Bland dressingen i salaten like før servering.

Sitron heter på latin Citrus limon.

En god limonade lager du ved å ta 2 sitroner som deles i skiver og 30- 50 gram sukker å blande det i en liter vann. Det skal stå og trekke i kjøleskapet i 12 timer. Du må røre i blandingen for å løse opp sukkeret, drikkes kaldt.


Sangrita

Til ett glass
Saften av 2 appelsiner
Saften av 1 lime
2 dl. Tomatjuice
En knivsodd kajennepepper, sterk paprika
1 vårløk

Bland alle ingrediensene og smak til med kajennepepper. Sett en hel fersk vårløk i glasset og server straks.

Appelsinfersken

Til 4 glass
1 fersken
1 banan
1 appelsin, uten skall
10 blader fra frisk sitronmelisse
2 dl fruktyoghurt
2 dl appelsin juice

Skrell banan og appelsin. Del all frukten i biter og ha det i en blender med resten av ingrediensene. Server straks.

Lemon Curd

Denne britiske favoritten med en syrlig smak brukes som syltetøy på ristet brød eller scones. Den kan røres inn i litt yoghurt til frokost eller som et lekkert utgangspunkt for is dessert. Server den som en lett sitronkrem ved å røre litt i vispet krem eller prøv den til dessert pannekaker. Denne lekre gylne røren er ferskvare og kan oppbevares opptil to uker i kjøleskap.

2 ½ ss sitronsaft, presset
½ ss sitronskall, revet
25 gram smør
1 dl melis
1 egg
1 eggeplomme

Riv sitronen og press ut saften. Bland sitronsaft, sitronskall, smør og melis i en kasserolle. Smelt over lav varme. Ta kasserollen av varmen.

Visp egg og eggeplomme og rør inn i sitronsmøret. Rør mens du varmer opp igjen over svak varme. Sitronrøren er ferdig når den tykner. Ta av varmen og avkjøl. Oppbevares i et tett glass.

Herlige sitronkjeks

Nydelige små lekre kjeks. De holder seg en ukes tid om du oppbevarer dem i tett boks. Oppskriften gir 50-60 kaker.

½ dl sitronsaft av presset sitron
100 +100 gram smør
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts salt
½ dl sukker
1 egg
2 ss sitronskall, fint revet
1 ½ ss valmuefrø

Pynt:
1 ss sitronskall, revet
1 dl sukker
1 ss valmuefrø

Varm sitronsaften og tilsett 100 gram smør og la det smelte. Ta 100 gram smør og sukker og visp dette i mikser. Tilsett egg og sitronsmør. Visp dette et par minutter til blandingen er lys. Bland bakepulver og salt i hvetemelet, og tilsett dette deigen sammen med sitronskall og valmuefrø.

Pynt: Bland sitronskall og sukker. Rull ut ca. 60 små kuler av deigen og rull disse i sitronsukkeret. Legg dem på bakepapir. Klem ut hver kjeks med undersiden av ett glass. Strø over valmuefrø, og trykk med glasset en gang til slik at frøene kommer inn i kjeksen. Stekes i ca. 200 grader i 10 minutter. La de avkjøle på rist. Server gjerne med god appelsinmarmelade.



Tips:
Lag en mugge med appelsiner kuttet i små biter, med og uten skall. Pass på å få også med saften når du skjærer frukten. Hell over godt med rødvin, og sett i kjøleskapet. Ved servering tar du en god øse av vin/frukt fra muggen over i en annen mugge. Tilsett like deler rødvin og Casera. Vips så har du en lekker Tinto de Verano.



Tips for å fjerne lukt og fukt i kjøleskap:
Hul en sitron og fyll denne med grovt salt. Plasser den innerst i kjøleskapet for å fjerne uønsket lukt og fukt.