torsdag 20. februar 2014

SUKKERERTER








FAKTA OM SUKKERERTER

Knasende gode og sprø. «Mange tout» som den heter på fransk betyr «spis alt». De inneholder et høyt innhold av vitamin C, og antioksidanter. Sukkererten kan du med fordel bruke mye av i all slags mat, og ikke minst som snack til alle døgnets tider. 

Hva er sukkerert?

Sukkererten hører til bønnefamilien. Det er to typer sukkererter, flate og runde. De er begge lysegrønne i fargen, sprø og søte i smaken. De har runde frø og belger uten innerhinne.
Sukkererten kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå i Europa og USA.

Helsefordeler med sukkerert

Sukkererter inneholder som andre belgvekster mye protein. Den vil være en viktig del av et vegetarisk kosthold der belgfrukter erstatter som kjøtt som primær proteinkilde. Den inneholder Vitamin A, B, C og K samt fosfor, jern, kalium og kostfiber. Da sukkererter spises med hele belgen er det mer vann, og dermed mindre energi og vitaminer enn om man spiser friske grønne erter.

Hva kan vi bruke sukkerert til?

Vi kan spise hele sukkererten. Vi spiser den rå eller dampet, stekt eller grillet. Pass bare på at du ikke damper eller steker den for mye. For å holde på den sprø og fine konsistensen er ett minutt nok. Sukkererter passer som tilbehør til så godt som all mat. Har du laget varm mat, i gryte eller wok, har du sukkerertene i like før retten er ferdig. Sukkererten egner seg spesielt godt i wok retter og stuet sammen med for eksempel gulrøtter, servert til blant annet til spekeskinke.
Den mest vanlige måten er kanskje å bruke sukkererten rå, i salater eller som snack.
Sukkerertene oppbevares best ved lav temperatur uten lufttrekk, gjerne på brettet de selges på, i plastpose eller tett plastboks. For å få tilbake noe sprøhet kan de legges i iskaldt vann noen minutter før bruk. 
Sukkerertene egner seg godt til å fryse ned i porsjoner. Forvell dem da ved å koke dem 1 minutt, og pakk dem i tette bokser eller poser.

Tips:
Strimle sukkerertene på langs og legg i kokende vann, med olje, salt og pepper. La de bare så vidt trekke, ta dem opp og legg dem på et papir. Bland finhakket rå løk, balsamicoeddik, salt, pepper, olje, basilikum, persille og timian. Vips så har du en lekker marinade til maten eller bruk som dressing over salaten.





Oppskrifter med sukkererter

Her er mange gode retter med der sukkererter er med.  Bruk sukkererter i all slags mat når du har tilgang på det! Bruk de i salater, i gryter og blandinger. Husk å ha dem i rett før servering i varme retter. Varmen fra maten er ofte nok for sukkererter for  bevare den fine og sprø konsistensen.

Grønnsaksblanding i wok

Å lage grønnsaker i wok er en sunn og god måte å tilberede grønnsakene på. Du kan selvfølgelig bruke de grønnsakene du har tilgang på, og det som er dine favoritter.

150 gram pac choi eller kina kål
1 gulrot, skrelt og strimlet
100 gram blomkål
100 gram brokkoli
1 gul paprika
1 grønn paprika
150 gram sukkererter, snittet
1 grønn asparges
1 boks bønner
2 ss sesamolje
2 fedd hvitløk, finhakket
2 dl teriyakisaus
4 ss sesamfrø
100 gram bønnespirer
Frisk koriander
Vask og skyll alle grønnsakene og del dem i små biter og buketter, gulrøttene og paprika i strimler.
Varm oljen i en wok panne og ha i grønnsakene. La det hele woke 2 -3 minutter. Tilsett deretter bønnene og pac choi, og la det woke videre i 2 minutter.
Tilsett så hvitløken, teriyakisausen og sesamfrøene. Bland det hele godt med bønnespirer og koriander før servering. Server gjerne med nudler.

Smaksrike fiskekaker

Verdens beste tapas! Server med en god chilisaus og grønnsakswoken over. Små ett eller et måltid, supergodt uansett.
½ kg seifilet eller annen hvit fisk i grove biter
2 lime, revet skall
1 ss curry paste, thaitype rød           
1 egg
1 ts salt
2 ts pepper
2 dl kokosmelk
10 sukkererter, i fine tynne skiver
Olje og smør til steking og utbakingen
Ha fisken i en foodprocessor med salt. Kjør til fisken blir en seig masse. Tilsett deretter currypasten, pepper og egg og kjør videre til alt er blandet. Spe med kokosmelken til en fortsatt tykk masse. Ha i sukkerertene og lime skallet. Bruk olje på hendene for å forme små boller.
Bruk en stekepanne med olje og smør og la de steke på begge sider til de er fine og gylne. Legg dem da i en ildfast form og stek 5 minutter i forvarmet stekeovn 150 grader.
Server med ris og stekte grønnsaker.

Salat med sukkererter og brokkoli

Rask og god salat til god mat. Passer ypperlig til grillmaten.
250 gram brokkoli, i små buketter
150 gram sukkererter
40 gram ruccula
50 gram soltørkede tomater, bløtlagt
1,5 dl balsamicoeddik
3 ts brunt sukker
5 ss ekstra virgin olivenolje
Eventuelt ristede nøtter
La brokkolien koke 1 minutt. Bland brokkoli, sukkererter og ruccula. Varm balsamicoeddik og løs sukkeret i denne. Ta bort fra varmen og tilsett olivenoljen. Legg det grønne på et fat og ha over soltørkede tomater og ristede nøtter. Hell over marinaden før servering.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar