onsdag 20. november 2013

Mandler






Mandler forebygger demens


Vi har vel de fleste av oss sett den fantastiske mandel blomstringen vi har her på Costa Blanca kysten i februar. Nydelige blomster fra hvitt til en mange rosa farger.
En god håndfull mandler om dagen er et enkelt skritt for et sunnere hjerte. Nøtter inneholder så godt som ingen karbohydrater, og bare sunne fettsyrer. Mandler er godt egnet for diabetikere og andre som trenger å kontrollere blodsukkeret.
Mandler er rett og slett noe av det sunneste vi kan knaske i oss.

Hva er mandler?


Mandel er en steinfrukt av mandeltreet Prunus Dulcis.
Mandelfrukten har en hårete ytterhinne og et hardt uspiselig skall. Det er frøet inne i skallet som er den delen vi kaller mandel.
Visste du at mandel teknisk sett klassifiseres som en frukt? Men for enkelthetens skyld kalles vi den en nøtt. Det er den av alle nøtter som gir mye av alt, protein, fiber, B- vitaminer, sink, magnesium, jern, fosfor, E-vitamin, og ikke minst av det sunne fettet.

Helsefordeler med mandler

Nøtter er en god kilde til både magnesium og E-vitamin, som også kan forebygge og reduserer sjansen for hjertesykdom. Umettet fett beskytter også mot visse krefttyper, styrker immunforsvaret og hjelper til med konsentrasjonsevnen.
De fleste nøtter er fylt med umettet fett. Studier viser at denne typen fett er sunt og godt for hjertet. Det kan også redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med opptil 21 %. Forskere i England mener at ved inntak av 50-100 gram mandler om dagen faller kolesterolnivået.
Forskere mener at man ikke nødvendigvis legger på seg om man liker å spise nøtter. Nøttene fungerer som et mellommåltid, og man spiser dermed ofte mindre til måltidene.
Forskere mener mandler kan virke forebyggende mot demens på grunn av det høye innholdet av flerumettede fettsyrer.
Helsefordeler fra mandler oppsummert:
Kostfiberet gir tarmene noe å jobbe med, forebygger forstoppelse.
Enumettede fettsyrer er bra for hjertet og kolesterol.
Proteiner er viktig som byggestein for kroppen og cellene.
Vitamin E er en antioksidant viktig for reproduksjon og seksuell funksjon.
Kalsium styrker vårt skjelett og gjør at hjerne og muskler fungerer optimalt.
Folat er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA. Svært viktig før og under svangerskap, forebygger fosterskader.
Jern er viktig for danning av røde blodceller som frakter oksygen i kroppen.

Bruken av mandler

Nøttene er som sagt gode som mellommåltider. Lurt å kjøpe de usaltede nøttene som ikke er ristet. Sørg for å kjøpe nøttene ferske, og lagre dem alltid på et kaldt og mørkt sted.
Tips:
Lag turproviant av rosiner, 70 % mørk sjokolade, andre nøtter etter eget ønske. Bland alt i en pose eller boks og ha med på tur!


Mandler i mat
Mandler er gode både gode og næringsrike å spise som der er. De kan også brukes i mange ulike matretter. Vi er kanskje vant til å bruke mandler eller mandelmel i mye kaker eller tørre kaker. Mandler er mye brukt blant annet i Spania også i mange forskjellige sauser og tilbehør, og i matretter ellers.

Mandelsuppe

Spennende mandelsuppe
Et spennende og litt annerledes rett med mandler enn det vi er vant til.
3 ss extra virgin olivenolje
100 mandler
3 skiver brød, tørt i terninger
2 fedd hvitløk
1 håndfull persille
Safran
1 ts eddik, sherry e.l.
salt
Bruk mandler uten skall. Ha dem i kokende vann et par minutter, og «press» dem ut av skallet. Ha olje i en kjele og varm opp, stek mandlene 4 minutter. Ta eventuelt av noen mandler for pynt. Putt resten i en foodprocessor (bruk hullsleiv). Stek deretter brød, persille, hvitløk og safran i kjelen noen minutter før du har også dette i foodprocessoren. Ha det igjen over i kjelen og rør litt etter litt vann inn til ønsket konsistens.
Smak til med salt og eddik, og dryss over litt hakket mandel.


Kransekakestenger

125 gram mandler, malt
125 gram melis
1 eggehvite
50 gram kokesjokolade
1 ss kaffe
Bland mandlene med siktet melis. Elt eggehviten godt inn i deigen. Trill til fingertykke stenger og kutt dem i ca. 4 cm lange biter. Stek dem ca. 6 minutter ved 200 grader. Smelt sjokolade og kaffe over svak varme og dypp de avkjølte kakeendene.
Som en variant kan man dyppe hele kakene i sjokoladen og rulle dem i finhakkete nøtter.

Spansk mandelkake  -  Tarta de Santiago


Denne kaken serveres kan serveres som dessert eller til kaffen. Den lages ofte med kamskjellfigurer og kors som et symbol på helgenen. Du kan legge et skjell på kaken før du drysser melis over, og fjerne skjellet forsiktig.

280 gram hvetemel
150 sukker
1 ts sitronskall, fint revet
Salt, en klype
150 gram smør
1 stort egg
1 ss kaldt vann
Fyllet:
175 gram smør
175 gram sukker
3 store egg
175 gram mandler, finmalte
2 ts hvetemel
½ ts mandelessens
Melis, til pynt
Creme fraiche til servering
Lag deigen ved å ha mel, sukker, sitronskall og salt i en bolle. Elt til smøret er blandet med det tørre. Rør egg og vann i en liten bolle, og ha det deretter litt og litt i deigen. Elt deigen til jevn og lag til en rund ball. Avkjøl i kjøleskap minst 1 time.
Bruk en springform på 25 cm, og smør denne. Kjevle deigen til 3 mm tykk leiv og kle formen med denne. Sett så formen i kjøleskap 15 minutter. Deretter dekke du innsiden av paien med folie og fyll med tørre belgfrukter. Forvarm ovnen 220 grader, og stek kaken 12 minutter. Fjern så bønner og folie, og stek 4 minutter til. Ta formen ut av ovnen og skru varmen ned til 200 grader.
Lag fyllet ved å piske romtemperert smør og egg til det skummer. Rør inn et egg av gangen. Tilsett deretter malte mandler, mel, appelsinskall og mandelessens. Rør alt godt sammen.
Fordel fyllet i paien slik at overflaten er glatt og fin. Stek så i 30 minutter til kakepinnen er ren når den stikkes midt i kaken. Avkjøl kaken litt før du drysser over melis. Server med creme fraiche.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar