onsdag 20. november 2013

KANEL

KANEL FOR GOD SØVN


Kanel både smaker og lukter godt. Visste du at litt kanel hver senker blodsukker og hemmer infeksjoner i kroppen? Dryss gjerne litt kanel på maten hver dag. Det skal svært lite til, og vi skal heller ikke ha i oss for mye kanel. Visste du at barn under 12 år bør ha svært lite inntak av kanel, maks 0,4 gram?

Hva er kanel?

Ekte kanel
Kanel er en art av kaneltreslekten og et krydder som skrapes fra innsiden av barken på arten Ceylonkanel (Cinnamomum Zeylanicum), eller av en mer bittersmakende variant cassiakanel (Cinnamomum cassia). Trærne av Ceylonkanel kan bli opptil 10 – 15 meter høye og vokser som navnet sier på Sri Lanka, som tidligere het Ceylon.
Ceylonkanelen regnes som den ekte kanelen og har en fin søt aroma. Den kjennetegnes ved at farge er brungul og pulveret ligner melis i konsistens. Kanelstengene har fine og tynne vegger.
Kassiakanel som er noe grovere
Cassiakanelen stammer fra Kina og er grovere og noe skarpere i smak. Kanelstengene har kraftigere vegger. Det er mest Cassiakanel som selges i Skandinavia. I Spania derimot finner du mye Ceylonkanel.
Ordet kanel kommer fra ordet canella som på italiensk betyr lite rør, dette røres som krydderet skrapes fra.
Kanel har vært kjent fra antikkens tid. Krydderet var den gang så verdsatt at det ble regnet som en passende gave til monarker og andre makthavere. Kanelen ble fraktet fra Egypt til Kina 2000 år før Kristus. Kanelen er også nevnt i Bibelen der Moses blir kommandert til å bruke både kanel og cassia i den hellige olje.

Helsefordeler med kanel

Den medisinske effekten av ekte kanel har vært kjent i flere tusen år. Kanel inneholder virus-, og sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har blant annet vært benyttet som middel mot diare og infeksjoner.
Nyere forskning har vist at ½ ts kanel daglig i 40 dager senker blodsukker og triglyserider hos dem diabetes type 2 med opptil 27 %. Leger mener dette kan sammenlignes med bruk av medikamenter. Hovedgrunnen til det er at krydderet inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin.
Forsøk har vist at kassiakanelen er noe mer virkningsfull i denne sammenhengen enn ekte kanel.
Kanel har lenge vært brukt i behandlingen av diare og infeksjoner og vil også kunne ha positiv effekt fett og farlig kolesterol i årene. Mange mer også at kanel har en søvndyssende virkning. Prøv litt varm melk med honning og kanel.
Kanelen inneholder dessuten antioksidanter som motvirker skader på frie radikaler i kroppen.
Kanel og de eteriske oljene som finnes i kanelbarken dreper en rekke vanlige bakterier som er problematiske for mennesker viser ny forskning fra Universitetet i Hong Kong og Universitetet i Zaragoza. Kanel viser seg spesielt virksom mot e.coli-bakterier, listeriabakterien, gule stafylokokker og salmonella. Forskningsresultatene viser også at krydderet virker effektivt der antibiotika ikke virket. Forsøkene er så langt kun gjort på bakterier i mat, de har ikke vært gjort enda på syke mennesker. Ettersom stadig flere bakterier blir mer resistente og flere og flere typer antibiotika ikke virker lengre vil dette bli aktuelt å forske videre på.
Kanel tar knekken på sykdomsmikrober uten å ødelegge våre egne tarmceller, bare cellene som kommer utenfra. På Zanzibar knuses røttene fra kaneltreet til et fint pulver som de syke inhalerer når bihulene blir tette. I Pakistan drikker de kanel-te om vinteren.
Kanelen har gode helseeffekter men vi må være klar over at kanelen inneholder det skadelige stoffet kumarin som kan være skadelig for lever i større mengder. Det gjelder først og fremst de som inntar kanel i tablettform eller drikker kanel-te hver dag. Begrens bruken av kanel på grøten for barn under 12 år!  De har en mye lavere toleranse enn voksne. Voksne har en toleranse på ½ ts, 1,5 gram, om dagen som daglig inntak.

Hva kan vi bruke kanelen til?

Kanelen brukes både i ren form og i krydderblandinger som Curry og garam masala. Kanelen brukes også ved produksjon av noen typer sjokolader og likører. Parfymeindustrien bruker kanelolje i noen luktsammensetninger.

Kanel både smaker og lukter godt. Da lukt er den sansen vi ofte husker best er det mange som forbinder lukten av kanel med jul.

Kylling i form med kanel

Du får en ekstra god smak av kanelen når du knuser den hel i en morter. Denne retten kan du fint servere i hyggelig lag. Spennende og meget godt!
4 kyllingbryst
8 sjalottløk, skrelt, delt i to
50 gram rosiner
25 gram pinjekjerner
3 kanelstenger
Salt og pepper
1 dl olivenolje
Sett stekeovnen på 200 grader. Masser godt salt, pepper og 1 kanelstang, knust i morter, på kyllingfiletene. Legg dem deretter i en form som tåler ovnsvarmen sammen med løk, rosiner og pinjekjerner de to siste kanelstengene. Ha oljen over og vend alt i oljen. Stek ca. 30 minutter.

Gløgg ekstrakt

Det er så moro å lage sin egen gløgg! Denne kan du lage i god tid å servere når du vil. Kjempefin som julegave i et pent lite glass eller flaske. Oppbevares den i kjøleskap holder den ca. en måned.
1 dl rødvin
5 dl vann
10 nellikspiker
5 kardemommefrø
1 stjerneanis
4 biter kanel
2 biter ingefær
3 ts tørket pomeranskall, eller syltet
1 appelsin
4 ss brunt sukker
Bruk en potetskreller til å skrelle av skallet av appelsinen. Da får du kun det oransje. Ha alt krydderet i en morter og knus. Ha alt krydderet i en kjele med vin, vann, appelsinskall og saft samt sukkeret. La det hele trekke på svak varme i 30 minutter. Sil av og la avkjøle litt. Hell det over på rene og varme flasker. Vinkorker kan brukes til å tett flaskene.
Når du skal servere gløggen blander du 2 dl gløggekstrakt med 1 flaske rødvin, eller tilsvarende mengde uten alkohol (for eksempel rød saft). Varm forsiktig opp og server med hakkete mandler og rosiner.
TIPS: La gjerne rosinene ligge et par dager i et glass med portvin eller rødvin.

Muffins med kanel og banan




Banan gjør muffinsene saftige og gode. Varier gjerne ingrediensene med hakkete nøtter eller mandler, eller sjokoladebiter.
350 gram hvetemel
1 ts salt
1 ½ ts bakepulver
1 ts natron
2 ts kanel
130 gram sukker
3,5 dl sk.kulturmelk
1 egg
1 ts vanilje
70 gram smør, smeltet
400 gram banan, most
Ha mel, bakepulver, natron, sukker, salt og kanel i en bolle. Bland alt godt. Ha melk, egg og vanilje i en mugge og bland godt. Hell alt forsiktig over melblandingen og visp i en mikser på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett forsiktig under omrøring det smeltete smøret. Bruk deretter en tresleiv og rør inn bananene i røren.
Bruk skje til å ha røren over i muffinsformer. Fyll de 1/3 fulle. Dryss over litt kanel eller mandler. Stek i ca. 25 minutter ved 170 grader. Bruk gjerne en kakepinne for å se at de er ferdigstekte. Det skal ikke henge deig på pinnen når de er ferdige.



2 kommentarer:

  1. MEN , hvor kjøper mann ekte kanel ( ceylonkanel )

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei igjen. Jeg har funnet ekte både i vanlig matbutikk, i helsebutikker, på marked, eller i såkalte innvandrerbutikker om det er i Norge. De aller fleste steder har jeg opplevd at det står på pakken. Står det da Cassium så er det uekte, og noe grovere, mens Zeylon er den ekte. Håper det var noe til hjelp. Lykke til på kanel jakt!

      Slett