onsdag 20. november 2013

LIME





Liten og rund. Den gjemmer seg nesten bort mellom andre frukter i fruktdisken i butikkene. Ta med deg en god pose neste gang du er i butikken og prøv dem i ulike retter. Det er godt og gjør godt. Prøv selv!

Hva er en lime?

Lime, Citrus aurantifolia, er en liten grønn sitrusfrukt. Den minner litt om sitron i smak, men er noe søtere samtidig som den er bitter. Limen har en mer aromatisk smak enn vi kjenner fra sitronen.  Som mange andre frukter finnes mange ulike underarter som varierer både i størrelser, farger og former. Lime treet kan bli opptil 5 meter høyt og får blomster som er små og hvite. Fruktene på treet blir runde og 3 – 6 cm i diameter. De er som regel grønne eller gulaktige i fargen, og fruktkjøttet er vanligvis surt/bitter.
Vi kjenner limefrukten helt tilbake fra 1400 tallet. India er verdens største produsent av lime, og følges av Mexico og Argentina. Den vokser i dag i tropiske og subtropiske områder.

Helsefordeler med lime


Lime er rik på C-vitaminer. Fra gammel tid var det vanlig for blant annet britiske sjømenn å få en daglig rasjon av limesaft for å unngå sykdommen skjørbuk.
Lime inneholder også en del kalsium og noe B-vitamin.  
Den inneholder også større mengder flavonglykosider, som er en gruppe potente beskyttelsesstoffer. C-vitamin spiller en viktig rolle i kampen for å styrke kroppens immunforsvar i kampen mot skadelige stoffer fra røyk, forurensing og stress. Flavonglykosidene viser seg å ha spesielle kreftforebyggende egenskaper ed at de hindrer kreftceller i å formere seg. . Laboratoriestudier har også vist at de har kunnet bekjempe kolerabakterien.

Hva kan vi bruke limen til?

Lime som frukt gir mer saft enn sitronen og mer smakfull. Saften fra limen brukes i smakstilsetninger i matretter, bakverk, drikker, sorbeter og mye mer. Lime egner seg godt servert i båter ved kjøtt eller fiskeretter, og også mange orientalske retter.
Saften fra lime kan presses og brukes som salatdressing eller blandet med vann for å gi en frisk og god drikke ved matbordet. Bruk gjerne et par tynne limeskiver i vannmuggen. Skiver eller båter av lime er flott dekor på et fat med mat.
Liten og grønn, sur og søt, god og lettbrukt til mye. Du kan putte den i tuten på ølflaske for å få frem en frisk og god smak. Du kan servere den ved siden av kjøtt og fisk, eller i salater og desserter. Den gir uansett en herlig og god smak uansett hva du lager av den.

Sangrita

Sangrita er en god drikke du kan servere som en forrett, mellomrett eller til turlunchen med matpakken.
2 appelsiner, saften
1 lime, saften
2 dl tomatjuice
1 knivsodd kajennepepper
1 vårløk til servering
Press saften av appelsin og lime og bland dette med tomatjuicen. Smak forsiktig til med kajennepepper. Server med en isbit eller sett kaldt en time før servering. Sett en liten vårløk i hvert glass.

Lime granite

Spennende og enkelt. Server som en mellomrett eller en lett dessert.
4 lime, revet skall og saft
6 dl vann
3 dl sukker
1 sitron, saften
Ha vann og sukker i en kjele og la dette småkoke i noen minutter før du avkjøler dette. Tilsett deretter lime og sitron saft, samt skallet fra limen. Ha alt over i en liten form og frys denne. Når den er frossen skraper du ut isen med en gaffel. Server i et glass som er frosset, eller i skallet til sitron eller lime.

Kjøttboller med lime og brie

Kjøttboller med ny vri. Du kan selvfølgelig variere hva du putter inni bollene. Her er det bare å bruke fantasien.
½ kilo kjøttdeig
1 lime, revet skall og saften
½ chili, rød, finhakket uten frø
Salt og pepper
150 gram brie, i terninger
Ha kjøttdeigen i en liten bolle. Tilsett revet limeskall, limesaften og chilien og bland godt sammen. Tilsett tilslutt salt og pepper.
Lag små kjøttboller og legg en liten ostebit i midten av hver bolle. Stek i en stor panne på middelsvarme 10-15 minutter.

 Lime pai

Frisk og kjempegod pai serveres med vispet kremfløte eller iskrem.
3 dl digestivekjeks, knust
6 ss smør, smeltet
4 ss sukker
4 dl kondensert melk
4 eggeplommer
1 dl limesaft
2 ss revet lime skall
2,5 dl kremfløte

Bland smør og sukker med kjekssmulene. Ha alt i en paiform ca. 21 cm. Trykk kaken ned i bunnen. Stek i 180 grade i 10 minutter. Avkjøl kaken. Sett varmen ned til 160 grader. Visp eggeplommer med melken, limesaften og skallet. Ha blandingen i kaken når den er avkjølt. Sett igjen kaken i ovnen og stek ca. 15 minutter.
Server paien med pisket kremfløte strødd med litt lime skall.












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar