mandag 10. desember 2012

Sjokolade




Mørkt og lyst, søtt og bittert, flytende eller fast, sunt eller usunt. Vi spiser det og nyter det. Kos deg med sjokoladen og nyt den i julen med familie og venner.


Sjokolademuffins

Gode herlige og saftige muffins. Det er ekstra godt å kjenne biter av sjokolade.
100 gram smør
1 dl melk
2 egg
2 dl sukker
4 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ½ ts salt
3 ss kakao
2 ts vaniljesukker
100 gram mørk kokesjokolade, hakket
Ha smøret i en kjele og smelt dette før du tilsetter melken. Lag eggedosis av egg og sukker og ha melkeblandingen i eggedosisen. Ha så i det tørre og rør til en jevn masse. Bruk gjerne et muffinsbrett og fordel massen i formene. Fylles til de er noe mer enn halvfulle. Stek kakene ved 200 grader i 12-15 minutter.


Sjokoladedrikke

God og varmende sjokoladedrikke. Sjokolade som drikke er som et lite måltid, det er virkelig mettende.
100 gram mørk sjokolade, finhakket
1 vaniljestang
6 dl melk
2 ss honning
Skallet av ¼ appelsin

Sjokoladebiter

Saftige og gode sjokoladebiter. Disse kan du fryse i små bokser og ta opp ved behov. Det er ofte godt å ha noe en kan ta opp når en får uventede gjester.
150 gram smør
2 egg
3 dl sukker
1 ½ dl sukker
4 dl hvetemel
3 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
Til kremen:
100 gram smør
2 dl kremfløte
2 ts hvetemel
2 ss kakaopulver
Kokos til toppen.
Start med å smelte smøret og avkjøl dette. Pisk deretter sukker og egg til eggedosis. Tilsett så melk og smør. Bland alt det tørre og tilsett det i røren. Ha røren i en langpanne med bakepapir. Stek kaken ca. 12-13 minutter ved 220 grader. 

Azafran – safran







Safran lukter og smaker meget godt. Kjøp safran i tråder så du er sikker på kvaliteten av krydderet. Den har en intens farge og en gjennomtrengende aromatisk smak så du behøver ikke å bruke mye av den.



Sjømatfideua

Fideua med sjømat

Dette er en slags paella laget med fideos, katalanske nudler, i stedet for ris. Tradisjonelt er den ofte basert på saltet/røkt og fersk kjøtt. Her en annen variant av denne smaksrike retten som her er basert på sjømat.
0,6 dl olivenolje
2 chorizopølser, i små terninger
18 rå kongereker, renset med hale på
18 store kamskjell, uten rogn, årer og sidemuskel
6 små akkarer, kuttet i små ringer
1 rødløk
½ fenikkel, små terninger
4 fedd hvitløk
1 laurbærblad
1rød chili, finhakket uten frø
2 ts paprikapulver
1 liten rød paprika, i strimler
400 gram hermetiske tomater, hakket
1 ¼ dl fino sherry, tørr
En klype safrantråder
En klype sukker
1,5 liter saltfattig kyllingkraft
400 gram fideos, eller spagettini, brukket i ca. 3cm lange biter.
Sitronbåter til servering

Picada
1 skive hvitt brød stekt gyllen i olivenolje
1 ½ ss pinjekjerner, ristet
En håndfull bladpersille
3 fedd hvitløk, hakket
1 ½ ts sitronskall, revet
10 gram fennikelgrønt

Ha chorizo i oppvarmet olje i en stekepanne og stek ca. 5 minutter. Tilsett rekene og stek videre 2 minutter. Ta opp chorizo og reker med en hullsleiv og sett tilside. Tilsett noe mer olje og legg i kamskjellene. Stek disse noen av gangen 30 sekunder på hver side. Sett dem tilside sammen med rekene. Stek akkarringene i samme panne 1 minutt, eller til de så vidt bytter farge. Legges tilside sammen med resten av sjømaten, og dekk til.
Ha resten av oljen, løk og fennikel i pannen og stek ca. 10 minutter. Tilsett laurbær, hvitløk, chili, paprikapulver og paprika og stek alt i ca. 2 minutter. Ha deretter i tomater, sherry, safran og sukker og la det koke under stadig omrøring ca. 10 minutter til sausen er tykk og grøtaktig.
Ta frem en stor kjele og ha i kyllingkraften og kok dette opp. 
Tilsett nudlene i tomatblandingen og rør til alt er godt blandet. Hell dette over i den kokende kraften og rør til alt er godt blandet. La koke ca. 20 minutter, til væsken nesten er trukket inn. Rør kun en eller to ganger. Bland deretter inn all sjømat og chorizo. La koke et par minutter til sjømaten er gjennomvarm og nudlene er møre.
Ta alle ingrediensene til picadaen i en hurtigmikser og kjør til en jevn masse. Rør denne inn i nudlene like før servering eller ha en bolle ved siden av slik at gjestene selv kan røre inn. Server med sitronbåter.



Albondigas

Kylling albòndigas med safran og mandel

Albòndigas er tradisjonell tapasmat av det virkelig gode slaget. Denne kan lages med ulike typer kjøtt. Vi har her en noe lettere variant med mandler og safran. Smakene i denne retten er inspirert av en kyllinggryte fra La Mancha, gallina en pepitoria. Du kan lage 12 litt større kaker, eller boller,, eller du kan lage 24 mindre om du for eksempel vil ha dem som tapas.

250 gram kyllingkjøtt, malt
60 gram brødrasp
1 fedd hvitløk, finhakket
1 egg
2 ss bladpersille, finhakket
1 ts sitronskall, finrevet

Mandelsausen


Safran- og mandelsaus
Olivenolje
20 mandler, skåldet
½ rødløk, finhakket
1 laurbærblad
2 fedd hvitløk, finhakket
½ ts spisskummen, malt
¼ ts kanel, malt
1/¤ ts røykt paprikapulver
1 nellik
2 ss hvitvin
2 ss sherry, manzanilla
1,25 dl saltfattig kyllingkraft
En klype safrantråder
1 egg, hardkokt
1 ss sitronsaft

Ha kyllingkjøttet i en bolle og tilsett brødrasp, hvitløk, egg, bladpersille og sitronskall. Tilsett litt salt og pepper og bland alt godt med hendene. Dekk til bollen og sett i kjøleskap for å sette smakene, mens du lager mandelsausen.
Ha et par spiseskjeer olivenolje i en kjele over middels varme. Stek mandlene noen minutter til de er gylne. Ta dem opp uten å få oljen med, og legg dem til tørk på litt papir. Ha løken i kjelen og stek i noen minutter. Tilsett laurbærblad, hvitløk, spisskummen, kanel, paprikapulver og nellik. La alt steke litt før du tilsetter sherry, kraft og safranen. La alt koke minst 6-7 minutter slik at væsken reduseres. Ta kjelen av varmen og ta bort nellik og laurbærblad. Finknus mandler og eggeplomme, og rør inn sitronsaft til en jevn masse. Sett til side mens du steker albòndigasene.
Ha olje i en stor og tykkbunnet stekepanne over middels varme. Form kyllingdeigen til 12 like store kaker eller boller, og stek i vel 10 minutter. Vend dem under stekingen slik at de blir jevnt brune på alle sider. Legg dem i et fat med lokk slik at de holder varmen.
Kok opp sausen. Skru ned varmen og tilsett mandelmassen. Rør til sausen tykner. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over kakene, eller server ved siden av som dipp. Pynt med hakket eggehvite før servering.
Panna Cotta

Panna Cotta

I denne herlige desserten kommer safran helt til sin rett i kombinasjonen med vanilje og sitron, og ikke minst fløten fremhever den gode smaken i safranen.
1 vaniljestang
1,25 dl melk
4,35 dl kremfløte
En stor klype safrantråder
1 ts sitronskall, finrevet
145 gram fint sukker
2 ½ ts gelatinpulver
Mandelolje, eller mild vegetabilsk olje til pensling

1 grapefrukt (ev. rosa)
2 appelsiner (gjerne rød)
1/3 av en ananas, uten skall og kjerne
2 pasjonsfrukt, delt i to
Om ønsket 1 liten håndfull mynteblader,
Melis etter smak

Skrap ut vaniljefrø, og ha det i en kjele med melk, fløte, safran, sitronskall og sukker. Sett kjelen over middels varme og rør til sukkeret er oppløst. La blandingen så vidt koke opp, sett varmen ned og la den småkoke 2 minutter. Ta kjelen av varmen og la det trekke 10 minutter. Sett igjen på varmen og la det koke opp igjen, og ta av varmen igjen.
Ha gelatinpulveret i en liten bolle, og pisk inn 0,6 dl av den varme melkeblandingen. Hell blandingen over i kjelen igjen og pisk helt til gelatinpulveret er helt oppløst. Sil blandingen over i en mugge. Smør 4 former som rommer 1,25 dl med olje. Hell i melkeblandingen og la det avkjøles kun en kort stund. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap ca. 4 timer. Gelen skal være svakt skjelvende.
Skjær endene av appelsinene og grapefrukten. Skjær av alt det hvite rundt fruktene. Legg en fjel over en bolle for å samle opp væske fra frukten. Skjær hver enkelt båt ut av skall og hinner. Legg fruktene i bollen. Press ut saftrester av hinnene. Fileter både appelsiner og grapefrukt på denne måten. Skjær ananasen i tynne skiver og legg i bollen med frukten. Skrap ut kjøttet av pasjonsfrukten å  ha det med resten av frukten i bollen. Tilsett også mynteblader, og tilsett melis som søtningsmiddel om ønskelig.
Dypp formene rask i varmt vann og vend dem over på en serveringstallerken. Legg på fruktsalaten og server.
TIPS:
Rist safranen forsiktig og smuldre den ned i varm væske, eller rett og slett legger den i bløt et par minutter før bruk, får du lettere frem smak og farge. 

Pastinakk i matlaging








Deilig og søt. God i smaken, og ikke minst spennende og nytt for mange av oss. Prøv denne gjenoppdagede rotgrønnsaken som gir oss mye sunt og i tillegg meget god smakstilsetning i svært mange retter.
Pastinakkrem

Pastinakk krem

En herlig søt krem som tilbehør ved siden av for eksempel kjøtt.
½ kilo pastinakk, skrelt og delt i biter
1 liter vann
1 ts salt
150 gram smør
1 dl fløte
Salt og pepper
Kok pastinakken i vann med salt. Kok den mør. Hell deretter av vannet og mos pastinakken i en foodprocessor. Tilsett fløte og smør underveis i mosingen. Kjør til en glatt krem. Smak til med salt og pepper.


Kjempegod suppe med pastinakkboller


Pastinakkboller i suppe

Pastinakkbollene kan serveres som en liten forrett, kveldsrett, eller som en tapas rett. Her har vi valgt å legge dem i en suppe med andre grønnsaker.
200 gram pastinakk, skrelt og skivet
50 gram smør
50 gram hvetemel
50 gram parmesanost, revet
1 fedd hvitløk, finhakket            
Gressløk, finhakket
Salt
Ha pastinakkene i en kjele og la de koke møre, ca. 10 minutter. Hell av vannet og tilsett deretter smøret. Mos med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. La massen avkjøle. Bland hvetemel, osten, hvitløken, gressløken og saltet i en liten bolle. Ha dette i den avkjølte pastinakkmassen, og bland godt. Trill bollene til små boller med litt hvetemel. Ha dem i kokende vann i en kjele og la koke til de er gjennomkokte og flyter opp, ca.4 minutter. Ha litt smør i en panne og stek dem lett på begge sider før du har de oppi suppen.

Til suppen:
1,2 liter grønnsaksbuljong
150 gram aspargesbønner, delte
150 gram fersk spinat, vasket
Pepper og gressløk
Kok opp buljongen og tilsett bønnene. Kok ett par minutter før du tilsetter spinaten. Suppen er ferdig når spinaten så vidt blir myk. Legg i serveringsskåler og legg i pastinakkbollene. Ha litt nykvernet pepper og gressløk over rett før servering.





Kremet suppe med pastinakk og krydder

Denne suppen er god og varm nå i førjulstiden. Den er også god og mettende og rekker til ca. 5 personer.
1 løk, skivet
2 ss smør
3 fedd hvitløk, finhakket
1-2 cm fersk ingefær, revet
1, 2 kilo pastinakk, skrelt og delt i biter
1,2 liter grønnsaksbuljong
1 ss garam masala
1 ts kummen
1 ts koriander
1 ½ dl kremfløte
Salt og pepper
1 chili
Fersk koriander

Ha smør i en kjele og stek løken gyllen før du har i hvitløk og ingefær. Stek så vidt et minutt før du tilsetter pastinakken og krydderet. Rør godt og stek videre et par minutter. Ha deretter i buljongen og kok ca. 30 minutter. Tilsett fløten og ta kjelen vekk fra varmen. Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og mos hele suppen. Tilsett noe vann om du ønsker en tynnere suppe. Varm suppen opp igjen og smak til med salt og pepper. Pynt med koriander og chili, og server med godt brød til.
Lomper av pastinakk

Lomper med potet og pastinakk

Disse lompene smaker godt med litt smør på ved siden av suppene. De kan selvfølgelig også serveres alene med smør og ost, eller syltetøy.
220 gram pastinakk, skrelt og delt
300 gram potet, skrelt og delt
50 gram smør
500 gram hvetemel
1 ts salt
1 dl av kokevannet

Kok pastinakk og poteter møre, ca 10-15 minutter. Hold tilside 1 dl av kokevannet og hell ut resten. Bruk en potetmoser og mos poteter og pastinakk med smøret. Vend inn forsiktig mel og salt. Spar litt mel til utbakingen. Hell over kokevannet og bland til en deig. La deigen hvile en halvtime. Del deigen deretter i 16 deler, og kjevle dem ut til flate sirkler på inntil 15 cm. i diameter. Stek dem i en stekepanne på middelsvarme til de er lett gylne.  







Høstmat



Høst og vinter er på vei. Vi kjenner gjerne behov for litt annen mat enn vi gjør i varmen. Vi gir deg noen forslag til matlaging i denne tiden der vi går inn i mørkere kvelder. Her har du ideer til god mat med familien eller gode venner. La deg inspirere til å prøve noe nytt-
Fargerik og god lammegryte

Høstfarget lammegryte

Her har du en lammegryte med alle høstens varme farger og smaker. Den er spennende å lage, og smaker som en hel symfoni av krydder og smaker. Vi har gjort som i nord Afrika og brukt mye søtt sammen med kjøttet. Du kan selvfølgelig også variere kjøtt og innhold etter dine ønsker og behov. Det er jo alltid moro å gjøre rettene til dine personlige favoritter.

Ca. 600 gram lammekjøtt, skåret i biter
5 ss olivenolje
1 stor løk eller purre, i små biter
700 gresskar, eller søtpotet
3 fedd hvitløk, finhakket
3 ts harissapaste
200 gram aprikos, tørket
1 sitron, revet skall
½ ts koriander, malt
½ ts kummen, malt
½ ts muskat, malt
½ ts nellik, malt
1 kanelstang
1 boks hakkete tomater
6 dl buljong, kylling eller grønnsaker
1 boks kikerter, avrent
Salt og pepper

Brun kjøttet i en stor kjele. Legg kjøttet over på et fat. Ha løken i kjelen med litt olje og stek til gyllenbrun stek videre i noen minutter med gresskaret. Ha deretter hvitløk, harissapaste, aprikos, sitronskall, tomater og krydder. La småkoke i noen minutter og rør forsiktig. Tilsett buljong og kikerter. Smak til med salt og pepper, og legg i kjøttet. Da kan du velge om du vil la retten koke videre i en stor kjele eller i ett ildfast fat med lokk i ovnen. I ovnen ca. 180 grader, i gryten på svak varme, inntil 1 time. Retten smaker godt med couscous med rikelig med finrevet sitronskall.

Sitronfromasj

Sitronfromasj

Med denne gode sitronfromasjen gjør du virkelig stas på de flotte sitronene Spania har å by på. Denne mengden holder til ca. 5 personer.
4 plater gelatin
3 egg
100 gram sukker
2 sitroner, presset saft og revet skall
2 ½ dl kremfløte
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk krem av fløten. Klem vannet ut av gelatinen og ha de i en liten kjele over svak varme. La de smelte forsiktig og tilsett sitronsaften og det revne skallet. Visp gelatinblandingen forsiktig inn i eggedosisen og vend deretter inn den stivpiskete kremen. Ha det hele over i en serveringsskål eller porsjonsskåler. La de stå kaldt minst 4 timer, eller over natten. Server gjerne med en god klatt søt kremfløte ved siden av.


Aprikosterte

Denne kaken er et blikkfang på kakebordet. Om du har den til dessert kan du gjerne servere bær og/ eller krem ved siden av.
Tertedeig:
100 gram smør
4 ss sukker
1 dl vann
250 gram hvetemel
En klype salt
Eggekrem:
1 ½ dl sukker
3 eggeplommer
½ l H-melk
3 ss maizena

Ha smør, sukker, vann og salt i en kjele. La alt smelte før du tilsetter hvetemel til en hard deig. Ha deigen over i en terteform og form den med fingrene etter kantene. Varm opp eggekremen ved å blande eggeplommer og sukker i en bolle. Kok opp melken og tilsett maizena. Hell melkeblandingen over eggeblandingen, og la alt koke under omrøring et par minutter til kremen er tykk og glatt. Ha den varme eggekremen over tertedeigen og legg tett i tett med ferske eller hermetiserte aprikoser eller fersken. Stek ca. 40 minutter i 200 grader.

Herlige bær i mat





Friske fine bær er bare herlig


Bær er supermat! Du holder deg frisk, du bedrer hukommelse og konsentrasjon, du forebygger mot hjerte- og karsykdommer, du forebygger og bedrer diabetes, du forebygger kreft, du demper betennelser, de hjelper deg å holde vekten, de bremser aldring, og de er veldig gode. Det er mange svært gode grunner til å fråtse i bær året gjennom.

Bær egner seg meget godt til å fryses. Det er så godt som like mye næring i frosne bær. Frys bær selv når du har tilgang og bruk dem i smoothies eller annet senere.




En fantastisk dessert

En drøm av en dessert
Her har virkelig en god dessert med flere gode smaker satt sammen som et lite kunstverk. Kremen og limesirupen kan du lage på forhånd. Da har du minst mulig å gjøre like før det skal serveres.
Ricottakrem
100 gram ricottaost (kan bruke cottage cheese)
Vaniljestang, frø
1 dl kremfløte, pisket
Smak til med melis
Ha osten og vaniljefrø i en kjøkkenmaskin og kjør det glatt. Vend inn pisket krem og smak eventuelt til med melis.
Limesirup
1 dl sukker
1 dl vann
1 kanelstang
2 kaffirlimeblad, finsnittet, eller finrevet skall fra ½ lime
Ha sukker i en kjele og smelt over middels varme til det blir gyllent. Tilsett deretter vann, kanelstang og limeblader. La småkoke i 5 minutter til det tykner noe. Avkjøles.

Arme riddere
2 dl fløte
2 egg
½ ts kanel
1 ss sukker
1 ts sitronskall, finrevet
1 loff, ikke i skiver
Friske bær til pynt
Smør til steking
Skjær av skorpen av loffen, og del innmaten i tykke lange biter. Bland fløte, egg, kanel, sukker og sitronskall. Legg i loffbitene og la de trekke noen minutter i blandingen. Stek dem deretter gylne i smør på alle sider. Legg en bit på hver asjett, drypp limesirup over og pynt med friske bær. Legg en skje ricottakrem på hver asjett.









Smootie med bær
Smoothie kan du lage utallige varianter av. Prøv deg frem og finn din egen favoritt. Is biter er godt i smoothie som væske da drikken blir ordentlig kald. Det er også godt å bruke frosne bær eller frossen banan. Kjøp gjerne inn bananer som er godt modne, og frys dem. Banan i drikken gjør den litt glattere i konsistensen. Smoothie er for mange favorittfrokosten. Her har du mye god næring frem til lunch.
Utgangspunktet kan være 1 ½ - 2 dl bær, bland gjerne med ulike bær
1 banan
Væske, ca. 2 dl. Her kan du bruke isbiter, vann eller for eksempel eplejuice. Du kan også bruke 2 dl syrnet melk med naturlig bakteriekultur.
Om du ønsker kan du også tilsette ønsket krydder eller urter. Du kan bruke mintblader, chili, kanel, gurkemeie eller annen smak du liker godt.



Romtopf
Bær i sprit er også sunne bær. Legg bærene ned mens de er friske og fine og de holder seg godt gjennom hele vinteren. Server de til iskrem som dessert.
Her tar man rett og slett det man har tilgang på av bær eler frukt. Bruk gjerne jordbær, bringebær, kirsebær, ferskener, rips, solbær, og bjørnebær. Unngå epler og pærer da de løser seg opp i alkoholen. Fjern gjerne stener fra kirsebær og plommer, og del frukt opp i passe små biter.
Bruk en krukke som rommer 5 liter til en flaske rom på 75 cl. De første bærene trekker til seg romen og synker til bunns. Da er det plass til mer frukt og bær i samme krukken. Bruk en krukke med tett lokk eller legg plastfolie over. Legg da gjerne en liten tallerken oppå for å sikre at bærene ligger under romen.
Det å lage romtopf er en tysk tradisjon og den klassiske romtopfen serveres med vaniljeis. Topfen er meget sterk og meget drøy. En aperitif som blir husket er om du tar litt romtopf i bunnen av et høyt glass for så å fylle på med cava.
Til en krukke på 5 liter trenger du:
5 liter blandet bær og frukt
Sukker, inntil 1 kg
1 flaske lys rom 75 cl
Ha all romen i krukken. Start gjerne med for eksempel jordbær og et lag sukker. La de trekke først mens krukken står kaldt. La hvert slag stå over natten å trekke seg slik at det blir plass til neste bærslag. Ha på sukker etter frukt og bær. Når krukken er full blander du forsiktig med en tresleiv slik at sukkeret som har sunket blander seg. La det hele stå 2-3 uker kaldt. Se fortsatt til at bær og frukt er dekket med rom.










Mat med ingefær




Fersk ingefær


Ingefær i mat gir en utsøkt og raffinert piff på svært mange retter. Fersk ingefær er sterk i smak, ingefær i pulver form noe mindre frisk i smaken, men likevel mye smak. Finn din variant av ingefær te. Søt til med en god slump mango juice eller honning. Nyt den gode ingefær smaken. Prøv disse herlige smaksbombene som du garantert ønsker å lage mer enn en gang.



Revet ingeær


Herlig linsesuppe

Linsesuppe

En sammensatt smaksopplevelse av de helt store. Bruk godt av det store kryddermarkedet i Spania. Her er krydderet ferskere enn mange andre steder. Denne retten er en utmerket lunch eller kveldsrett. Server med godt brød til og du har et festmåltid.
200 gram rød linser, skylt
1 løk, i små biter
¼ sellerirot, i terninger
2-3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
½ ts sennepsfrø
2 ts fersk ingefær, finrevet
1 ts spisskummen, hel
½ ts korianderfrø, malt
1 ts gurkemeie, malt
5 kardemommekjerner, hele
1 kanelstang
1 ts chili, finhakket
1 boks hakkete tomater
5-6 dl grønnsaksbuljong eller vann
1 boks kokosmelk
1 lime, saften
Salt
Kålsalat til servering:
100 gram hodekål, fint snittet
1 chili, finhakket
2 vårløk, finsnittet skrått
Frisk koriander
Bruk en kjel som rommer minst et par liter. Varm oljen over middels varme og ha i terninger av løk og selleriroten. La det surre ca. 5 minutter. Tilsett deretter hvitløk, linser, sennepsfrø, ingefær, spisskummen, koriander, gurkemeie, kardemomme, kanel og chili. La alt surre et par minutter før du tilsetter tomatboksen og vannet. Sett på et lokk og la alt koke på svak varme i ca. 25 minutter. Tilsett deretter kokosmelken før du koker opp til slutt. Bland sammen strimlet kål og vårløk med frisk koriander og chili. Bland i limesaft og eventuelt noe salt, og anrett det hele over hver suppetallerken.
Rødbetkake




Rotfruktkake
Denne kaken kan du lage med rødbet, gulrot eller kålrot. Den er like uansett hvilken rotfrukt du velger. Saftig og god og garantert vellykket.
3 egg
3 dl sukker (gjerne rørsukker)
3 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
½ ts muskat
½ ts ingefær
4 dl rotfrukt, raspet
1 dl rosiner
2 dl kesam (mager)
½ dl gresskarfrø

Visp egg og sukker til eggedosis. Bland mel, natron, vaniljesukker og rosiner før du har det i eggedosisen. Tilsett deretter revne rotfrukten og kesam. Smør en stor rund form, eller en liten langpanne, og ha røren i denne. Dryss over gresskarfrø og stek kaken midt i ovnen 20 minutter ved 200 grader.

Ingefærkaker

Engelske ingefærkaker

Gode småkaker med ingefær og annen god smak. Gode å ha i hus om du får gjester. Disse holder seg godt i en tett boks.
200 gram hvetemel
225 gram sukker (rørsukker)
1ss ingefær, knust
1 ts kanel
1 ts revet sitronskall
½ ts nellik
½ ts natron
125 gram smør
1 egg
100 gram sjokolade, til pynt
Bland mel, sukker og krydder. Smuldre smøret i det tørre og samle deigen med egget. Trill små kuler og legg på et bakepapir på stekeplaten. Trykk kakene lett med en gaffel og stek 8-10 minutter på 200 grader varmluft. Smelt sjokoladen og pynt kakene med den.