mandag 10. desember 2012

Høstmat



Høst og vinter er på vei. Vi kjenner gjerne behov for litt annen mat enn vi gjør i varmen. Vi gir deg noen forslag til matlaging i denne tiden der vi går inn i mørkere kvelder. Her har du ideer til god mat med familien eller gode venner. La deg inspirere til å prøve noe nytt-
Fargerik og god lammegryte

Høstfarget lammegryte

Her har du en lammegryte med alle høstens varme farger og smaker. Den er spennende å lage, og smaker som en hel symfoni av krydder og smaker. Vi har gjort som i nord Afrika og brukt mye søtt sammen med kjøttet. Du kan selvfølgelig også variere kjøtt og innhold etter dine ønsker og behov. Det er jo alltid moro å gjøre rettene til dine personlige favoritter.

Ca. 600 gram lammekjøtt, skåret i biter
5 ss olivenolje
1 stor løk eller purre, i små biter
700 gresskar, eller søtpotet
3 fedd hvitløk, finhakket
3 ts harissapaste
200 gram aprikos, tørket
1 sitron, revet skall
½ ts koriander, malt
½ ts kummen, malt
½ ts muskat, malt
½ ts nellik, malt
1 kanelstang
1 boks hakkete tomater
6 dl buljong, kylling eller grønnsaker
1 boks kikerter, avrent
Salt og pepper

Brun kjøttet i en stor kjele. Legg kjøttet over på et fat. Ha løken i kjelen med litt olje og stek til gyllenbrun stek videre i noen minutter med gresskaret. Ha deretter hvitløk, harissapaste, aprikos, sitronskall, tomater og krydder. La småkoke i noen minutter og rør forsiktig. Tilsett buljong og kikerter. Smak til med salt og pepper, og legg i kjøttet. Da kan du velge om du vil la retten koke videre i en stor kjele eller i ett ildfast fat med lokk i ovnen. I ovnen ca. 180 grader, i gryten på svak varme, inntil 1 time. Retten smaker godt med couscous med rikelig med finrevet sitronskall.

Sitronfromasj

Sitronfromasj

Med denne gode sitronfromasjen gjør du virkelig stas på de flotte sitronene Spania har å by på. Denne mengden holder til ca. 5 personer.
4 plater gelatin
3 egg
100 gram sukker
2 sitroner, presset saft og revet skall
2 ½ dl kremfløte
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk krem av fløten. Klem vannet ut av gelatinen og ha de i en liten kjele over svak varme. La de smelte forsiktig og tilsett sitronsaften og det revne skallet. Visp gelatinblandingen forsiktig inn i eggedosisen og vend deretter inn den stivpiskete kremen. Ha det hele over i en serveringsskål eller porsjonsskåler. La de stå kaldt minst 4 timer, eller over natten. Server gjerne med en god klatt søt kremfløte ved siden av.


Aprikosterte

Denne kaken er et blikkfang på kakebordet. Om du har den til dessert kan du gjerne servere bær og/ eller krem ved siden av.
Tertedeig:
100 gram smør
4 ss sukker
1 dl vann
250 gram hvetemel
En klype salt
Eggekrem:
1 ½ dl sukker
3 eggeplommer
½ l H-melk
3 ss maizena

Ha smør, sukker, vann og salt i en kjele. La alt smelte før du tilsetter hvetemel til en hard deig. Ha deigen over i en terteform og form den med fingrene etter kantene. Varm opp eggekremen ved å blande eggeplommer og sukker i en bolle. Kok opp melken og tilsett maizena. Hell melkeblandingen over eggeblandingen, og la alt koke under omrøring et par minutter til kremen er tykk og glatt. Ha den varme eggekremen over tertedeigen og legg tett i tett med ferske eller hermetiserte aprikoser eller fersken. Stek ca. 40 minutter i 200 grader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar