onsdag 11. februar 2015

FROKOST



HVORFOR ER  FROKOSTEN VIKTIG?
Nytt år gir oss nye muligheter. For en sunnere livsstil kan du med fordel starte med frokosten. En god og balansert frokost gjør deg bedre i stand til å gjøre gode valg senere på dagen i hva du spiser fordi du blir ordentlig mett og det varer utover dagen.

Frokost gir grunnlaget for dagen

Det å starte dagen med en sunn og god frokost er selve grunnlaget for en sunn livstil. Start hver dag med en god og balansert frokost med gode ingredienser og noe du liker godt, med lav GI. Da fungerer du godt og holder sulten borte gjennom dagen uten å småspise unødig.

Glykemisk Indeks

Glykemisk Indeks eller GI, måles etter hvordan matvarene påvirker blodsukkeret etter at du har spist. Når du spiser mat med høy GI får du med en gang mye energi, men du føler deg ofte trett og blir fort sulten igjen. Mat med høy GI er for eksempel hvitt brød, hvit ris, søtsaker, pommes frites. Mat med lav GI gir et jevnt energinivå og du kan lettere kontrollere sultfølelsen. Du føler deg derfor mett lengre og får et langt mer stabilt blodsukker. Eksempler på mat med lav GI  er grønnsaker, fullkorn og frukt.

Tips for gode valg:

·         Lag dine egne blandinger med musli, unngå ferdigkjøpte som oftest inneholder mye sukker.
·         Grøt lager du også best av hele korn, også for å unngå ferdige blandinger med sukker.
·         Bruk rent kjøtt og ikke blandingsprodukter eller fettrike produkter.
·         Bruk rikelig med grønnsaker som agurk, paprika og tomater.
·         Bruk kun yoghurt uten sukker og bruk bær som søtning.
·         Spis heller en hel appelsin istedenfor et glass med juice.

Hele korn i maten

Hele korn kan med fordel brukes både i supper, salater og andre matretter. Bruk mye vann og kok vannet før du tilsetter kornet. Kornene kan kokes «al dente» eller kok dem mer om du foretrekker mykere korn. Skyll kornene etter koking for å kjøle raskt ned. Lag en stor porsjon som du så kan oppbevare i kjøleskap eller fryser. Noen hele korn inneholder mye fytinsyre som da hindrer at kroppen tar opp vitaminene og mineralene. Ved å bløtlegge kornene i vann over natten brytes denne syren ned. Da absorberes næringsstoffene lettere.
Bokhvete er glutenfri og inneholder en mengde proteiner. Perfekt tillegg til ulike måltider. Anbefales kokt først i to minutter, sil bort vannet. Kok på nytt med rent vann til kornene er møre, ca. 10 minutter.
Havregryn bløtlegges over natten før du koker dem i ca. 35 minutter. Har en nøtteaktig god smak som passer godt i blant annet grøt, bakverk, supper, eller i hovedretter.
Bygg bløtlegges også over natten og kokes så i ca. 25 minutter. Godt i supper og gryteretter.


Sunn og god frokost
Det skjer noe med smaken etter all fråtsingen i desember. Vi ønsker oss ofte tilbake til hverdagsmaten og til det vanlige. Vi har valgt ut noen retter som er sunne men også supergode! Sett sammen en frokost du trives med og varier gjerne med kanel, kardemomme, ulike bær eller litt frukt. Litt variasjon gjør godt!

Husets müsli

Her kan du variere etter hva du liker best, og hva du får tak i. Det viktigste her er at du unngår de ferdigsukrete variantene, og de er det mange av! Her har du kontroll på det du spiser. Du kan på den måten lett få i deg en sunn og frokost, eller en lunch. Bruk den med yoghurt, med bær, over en salat eller i annen mat.
200 gram havregryn
200 gram rugflak
125 gram solsikkefrø
75 gram valnøtter
75 gram linfrø
50 gram havrekli
50 gram mandler, hakket
50 gram gresskarkjerner
2 dl vann
2 ss honning
½ dl olivenolje
------------------------
150 gram tørket aprikos, hakket
Forvarm stekeovn til 175 grader.
Bland alt det tørre i en stor bolle. Bland vann, olje og honning i en liten bolle før du heller det Bland over alt det tørre. Bland alt godt med rene hender før du brer alt ut over et bakebrett. Stek i ovnen i 10 minutter. Rør så godt om og stek i 10 minutter til. Gjør dette en gang eller to til, til massen er tørr. Avkjøl müslien helt før du tilsetter aprikosen. Oppbevar på en tett boks.

Husets snack bar

Små og gode når du har lyst på noe godt. De er lette og gode å lage, og ikke minst supergode å spise!
125 gram av husets müsli
200 gram svisker, hakket
65 gram linfrø
65 gram solsikkefrø
55 gram gresskarfrø
30 gram revet kokos
65 gram sesamfrø
50 grammørk sjokolade 70 %
1 appelsin, skallet
4 eggehviter
Bland alle ingrediensene i en bolle. Bruk en stekeform på ca. 36 x 20 cm, og legg i bakepapir. Ha blandingen i formen og skjær i ruter ca. 4 cm. Stek i 15 minutter, avkjøl og skjær i ruter.

Frokostsuppe

Mange land starter dagen med en enkel suppe. Suppen er ofte tynn med noe korn, belgfrukter, eller tofu. Lag en stor porsjon så det er enkelt å varme opp hver morgen.
2 ts olivenolje
1 løk, i skiver
2 fedd hvitløk
3 tomater, hakket
1 ts salt
½ ts pepper
1 liter vann
1 ts hele bønner, kokt, pr. pers.
Bladgrønt, spinat, kinakål el.l.
Stek løk og hvitløk i varm olje inntil de er gylne. Ha så i tomater, salt og pepper og stek 5 minutter. Ha i vann og kok det hele opp. Smak til om du vil ha mer krydder. Legg korn eller bønner på hver tallerken og hell over varm suppe.












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar