onsdag 11. februar 2015

SALATER FOR ENERGI




Spis alle regnbuens farger og du får mye energi og lite kalorier. De er fullspekkede av næring og vitaminer og gir deg god metthetsfølelse. Start gjerne hvert måltid med en liten salat. Varier salaten med fullkorn, ris eller kanskje bare en skje müsli drysset over! Bruk salat som en glede både for øyet og gane!

Salat ikke bare grønn salat

Bruk hele fargeskalaen hver dag for å holde deg sunn og frisk!
Blå/ lilla, grønn, hvit, orange/gul og rød. Da får du i deg alle de næringsstoffene, vitaminene og antioksidantene som trenger daglig for å fungere optimalt.
Da gir salaten energi samtidig som den gir deg en metthetsfølelse som man trenger.

Brun ris er godt og mettende i salater. Den brune risen har beholdt det tynne og brune skallet der de fleste næringsstoffene sitter. Den har en nydelig nøtteaktig smak som egner seg godt i salater.
Fullkornshavregyn er også godt i salater, eller andre fullkorn som er kokt på forhånd og avkjølt. Bokhvete er også godt, og de er i tillegg glutenfrie. Legg for eksempel bokhveten ferdig kokt og avkjølt, i bunnen av salaten. Da vil den absorbere saften fra grønnsakene. 
Quinoa er supermat ernæringsmessig, og er lett å blande i salater og andre retter.

Igelösa forskningssenter

Stig Steen som er professor i hjerte- og thoraxkirurgi og verdensledende på hjerte- og lungetransplantasjon. Stig Steen er grunnlegger av Igelösa Life Science Community (med sterk tilknytning til Lund Universitet) De utfører kost- og livsstilsforskning, sunne kosttilskudd og har fokus på kost og tilskudd for å minimere risikofaktorer ved livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme.
På Igelösa starter de hvert måltid med en salat med minst ti ulike grønnsaker for å fylle magen med mye næring som gir få kalorier. Noen ganger tilsetter de hele korn eller bønner for å gjøre det hele til et hovedmåltid. De kutter gjerne grønnsakene i store biter for at det tar lengre tid å tygge dem, noe som igjen hindrer at man spiser for fort. Det er et problem i dag for mennesker at alt skal gå så fort, og da skaper man stress.
Et annet tips fra Igelösa er å tilsette en spiseskje nøtter, gresskarfrø, linfrø, sesamfrø eller solsikkefrø for å gi salaten mer tyggemotstand.
De bruker en skje med husets müsli på toppen av salaten. Oppskrift var i forrige nummer av Aktuelt Spania. Bytt gjerne ut honningen med ditt favorittkrydder, eks. hvitløk, rosmarin, ingefær eller chili. 

Salater for god mat
Salat er så mye mer enn den grønne salaten. Lag salater i alle regnbuens farger for maksimalt næringsinnhold.

Salat med rotgrønnsaker

Bruk gjerne dine favoritter av rotgrønnsaker, og varier med hva årstiden byr på. Det gjør ikke noe om du bruker mer av noe og mindre av noe annet. God er denne salaten uansett!
100 gram gulrøtter
100 gram sellerirot
100 gram søtpotet
100 gram kålrot
100 gram pastinakk
100 gram neper/persillerot
2 dl naturell yoghurt
1 ss eddik
½ rødløk i tynne skiver
2ss persille, finhakket
½ ts karve
½ ts salt
Skrell alle grønnsakene og del i terninger på ca. 2 cm. Kok dem i vann inntil de er møre, men ikke så de løser seg opp (ca. 8 minutter). Hell av vannet og avkjøl litt mens du lager dressingen av yoghurt, og bland i eddik, rødløken, karve, persille og salt.
Server med annen mat eller som en enkel vegetarrett.

Salattårn

En morsom måte å servere en liten salat på. Lekker som en liten forrett, eller ved siden av maten.
1 agurk
1 tomat, hakket
1 avocado, hakket
6 reddiker
2 vårløk, finskivet
1 ss dill, hakket
1 ss sitronsaft
1 ts olivenolje
¼ ts salt
Pepper
Skrell av det ytterste skallet med en potetskreller på den ene siden av agurken. Fortsett å skrelle en lang skive så tykk som du får til med potetskrelleren. Den må være så tynn at du kan bøye den, og så tykk at den kan stå. Lag fire skiver, og hakk resten av agurken og de andre og bland. Sett agurken i en ring på en liten tallerken og fyll med de hakkete grønnsakene. Lag fire slike tårn og pynt med litt frisk dill på toppen.

Igelösa salat med 10 ingredienser

Her er det snakk om å sikre og få i seg en rekke ulike antioksidanter samtidig som mat får i seg mat med lite kalorier som gir en god metthetsfølelse. Server mer sitronsaft og olivenolje.
Gjør som de gjør på Igelösa og server før hvert måltid, både til lunch og til middag.
Du velger selv 10 ingredienser fra listen og kutter i passende biter.
Salatblader romano, arugula, spinat, ruccula, isberg, kinakål m.m.
Agurk, gulrøtter, tomater, vårløk, purre, sjalottløk, paprika I alle farger, reddiker, spirer, beter, urter, brokkoli, blomkål, fennikel, stangselleri, sellerirot, erter og grønne bønner.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar