Høst og vinter er på
vei. Vi kjenner gjerne behov for litt annen mat enn vi gjør i varmen. Vi gir
deg noen forslag til matlaging i denne tiden der vi går inn i mørkere kvelder. Her
har du ideer til god mat med familien eller gode venner. La deg inspirere til å
prøve noe nytt-
Fargerik og god lammegryte |
Høstfarget lammegryte
Her har du en lammegryte med alle høstens varme farger og
smaker. Den er spennende å lage, og smaker som en hel symfoni av krydder og
smaker. Vi har gjort som i nord Afrika og brukt mye søtt sammen med kjøttet. Du
kan selvfølgelig også variere kjøtt og innhold etter dine ønsker og behov. Det
er jo alltid moro å gjøre rettene til dine personlige favoritter.
Ca. 600 gram lammekjøtt, skåret i biter
5 ss olivenolje
1 stor løk eller purre, i små biter
700 gresskar, eller søtpotet
3 fedd hvitløk, finhakket
3 ts harissapaste
200 gram aprikos, tørket
1 sitron, revet skall
½ ts koriander, malt
½ ts kummen, malt
½ ts muskat, malt
½ ts nellik, malt
1 kanelstang
1 boks hakkete tomater
6 dl buljong, kylling eller grønnsaker
1 boks kikerter, avrent
Salt og pepper
Brun kjøttet i en stor kjele. Legg kjøttet over på et
fat. Ha løken i kjelen med litt olje og stek til gyllenbrun stek videre i noen
minutter med gresskaret. Ha deretter hvitløk, harissapaste, aprikos,
sitronskall, tomater og krydder. La småkoke i noen minutter og rør forsiktig.
Tilsett buljong og kikerter. Smak til med salt og pepper, og legg i kjøttet. Da
kan du velge om du vil la retten koke videre i en stor kjele eller i ett
ildfast fat med lokk i ovnen. I ovnen ca. 180 grader, i gryten på svak varme,
inntil 1 time. Retten smaker godt med couscous med rikelig med finrevet
sitronskall.
Sitronfromasj |
Sitronfromasj
Med denne gode sitronfromasjen gjør du virkelig stas på de
flotte sitronene Spania har å by på. Denne mengden holder til ca. 5 personer.
4 plater gelatin
3 egg
100 gram sukker
2 sitroner, presset saft og revet skall
2 ½ dl kremfløte
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Pisk
eggedosis av egg og sukker. Pisk krem av fløten. Klem vannet ut av gelatinen og
ha de i en liten kjele over svak varme. La de smelte forsiktig og tilsett
sitronsaften og det revne skallet. Visp gelatinblandingen forsiktig inn i
eggedosisen og vend deretter inn den stivpiskete kremen. Ha det hele over i en
serveringsskål eller porsjonsskåler. La de stå kaldt minst 4 timer, eller over
natten. Server gjerne med en god klatt søt kremfløte ved siden av.
Aprikosterte
Denne kaken er et blikkfang på kakebordet. Om du har den til
dessert kan du gjerne servere bær og/ eller krem ved siden av.
Tertedeig:
100 gram smør
4 ss sukker
1 dl vann
250 gram hvetemel
En klype salt
Eggekrem:
1 ½ dl sukker
3 eggeplommer
½ l H-melk
3 ss maizena
Ha smør, sukker, vann og salt i en kjele. La alt smelte før
du tilsetter hvetemel til en hard deig. Ha deigen over i en terteform og form
den med fingrene etter kantene. Varm opp eggekremen ved å blande eggeplommer og
sukker i en bolle. Kok opp melken og tilsett maizena. Hell melkeblandingen over
eggeblandingen, og la alt koke under omrøring et par minutter til kremen er
tykk og glatt. Ha den varme eggekremen over tertedeigen og legg tett i tett med
ferske eller hermetiserte aprikoser eller fersken. Stek ca. 40 minutter i 200
grader.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar