Deilig og søt. God i smaken, og ikke minst spennende og nytt
for mange av oss. Prøv denne gjenoppdagede rotgrønnsaken som gir oss mye sunt
og i tillegg meget god smakstilsetning i svært mange retter.
Pastinakkrem |
Pastinakk krem
En herlig søt krem som
tilbehør ved siden av for eksempel kjøtt.
½ kilo pastinakk, skrelt og delt i biter
1 liter vann
1 ts salt
150 gram smør
1 dl fløte
Salt og pepper
Kok pastinakken i vann med salt. Kok den mør. Hell deretter
av vannet og mos pastinakken i en foodprocessor. Tilsett fløte og smør
underveis i mosingen. Kjør til en glatt krem. Smak til med salt og pepper.
Kjempegod suppe med pastinakkboller |
Pastinakkboller i suppe
Pastinakkbollene kan serveres som en liten forrett,
kveldsrett, eller som en tapas rett. Her har vi valgt å legge dem i en suppe
med andre grønnsaker.
200 gram pastinakk, skrelt og skivet
50 gram smør
50 gram hvetemel
50 gram parmesanost, revet
1 fedd hvitløk, finhakket
Gressløk, finhakket
Salt
Ha pastinakkene i en kjele og la de koke møre, ca. 10
minutter. Hell av vannet og tilsett deretter smøret. Mos med en stavmikser
eller kjøkkenmaskin. La massen avkjøle. Bland hvetemel, osten, hvitløken,
gressløken og saltet i en liten bolle. Ha dette i den avkjølte pastinakkmassen,
og bland godt. Trill bollene til små boller med litt hvetemel. Ha dem i kokende
vann i en kjele og la koke til de er gjennomkokte og flyter opp, ca.4 minutter.
Ha litt smør i en panne og stek dem lett på begge sider før du har de oppi
suppen.
Til suppen:
1,2 liter grønnsaksbuljong
150 gram aspargesbønner, delte
150 gram fersk spinat, vasket
Pepper og gressløk
Kok opp buljongen og tilsett bønnene. Kok ett par minutter
før du tilsetter spinaten. Suppen er ferdig når spinaten så vidt blir myk. Legg
i serveringsskåler og legg i pastinakkbollene. Ha litt nykvernet pepper og
gressløk over rett før servering.
Kremet suppe med pastinakk og krydder
Denne suppen er god og
varm nå i førjulstiden. Den er også god og mettende og rekker til ca. 5
personer.
1 løk, skivet
2 ss smør
3 fedd hvitløk, finhakket
1-2 cm fersk ingefær, revet
1, 2 kilo pastinakk, skrelt og delt i biter
1,2 liter grønnsaksbuljong
1 ss garam masala
1 ts kummen
1 ts koriander
1 ½ dl kremfløte
Salt og pepper
1 chili
Fersk koriander
Ha smør i en kjele og stek løken gyllen før du har i hvitløk
og ingefær. Stek så vidt et minutt før du tilsetter pastinakken og krydderet.
Rør godt og stek videre et par minutter. Ha deretter i buljongen og kok ca. 30
minutter. Tilsett fløten og ta kjelen vekk fra varmen. Bruk en stavmikser eller
kjøkkenmaskin og mos hele suppen. Tilsett noe vann om du ønsker en tynnere
suppe. Varm suppen opp igjen og smak til med salt og pepper. Pynt med koriander
og chili, og server med godt brød til.
Lomper av pastinakk |
Lomper med potet og pastinakk
Disse lompene smaker
godt med litt smør på ved siden av suppene. De kan selvfølgelig også serveres
alene med smør og ost, eller syltetøy.
220 gram pastinakk, skrelt og delt
300 gram potet, skrelt og delt
50 gram smør
500 gram hvetemel
1 ts salt
1 dl av kokevannet
Kok pastinakk og poteter møre, ca 10-15 minutter. Hold
tilside 1 dl av kokevannet og hell ut resten. Bruk en potetmoser og mos poteter
og pastinakk med smøret. Vend inn forsiktig mel og salt. Spar litt mel til
utbakingen. Hell over kokevannet og bland til en deig. La deigen hvile en halvtime.
Del deigen deretter i 16 deler, og kjevle dem ut til flate sirkler på inntil 15
cm. i diameter. Stek dem i en stekepanne på middelsvarme til de er lett gylne.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar