søndag 11. desember 2011

Kjempegode kokosstenger

Herlige små snacks med mintsjokolade. Disse små godbitene blir raskt en favoritt for store og små.

50 gram hvetemel
1 dl melk
500 gram melis
6 dråper peppermynte
100 gram kokesjokolade
50 gram kokosfett
150 kokos

Kok forsiktig hvetemel og melk til en tykk grøt. Tilsett melis og elt til en smidig deig. Trill kaker som tynne fingre, ca 6 cm.
Smelt kokosfett og sjokolade. Dypp kakene i sjokoladeblandingen og rull dem deretter i kokos. Oppbevar kakene kaldt i en tett boks. Serveres kalde.

Tines leverpostei

Hjemmelaget leverpostei smaker nydelig rett fra ovnen. Server den fersk rett fra ovnen med brød og annet godt ved siden av, eller frys den og ta den frem til pålegg eller varm opp som en rett på gjestebordet. Leverposteien smaker godt uansett.

500 gram svinelever
100 gram spekk
1 løk
6 hele ansjos
1 ts sukker
½ ts ingefær
2 kryddermål pepper
3 egg
2-3 ss hvetemel
1 ts salt
3 dl kremfløte

Bruke en kvern, gjerne en type som settes på en kjøkkenmaskin. Del i lever, spekk og løk i grove biter. Putt dette vekselvis i kvernen, og la alt blandes i en stor bolle. Ha deretter ansjosen i kvernen, og bland også det i bollen. Tilsett krydder, egg, melk og potetmel. Bland alt godt i en mikser. Bruk former etter ønsket størrelse. Bruk ildfaste former med lokk, eller med folie som lokk. Det er også mange fine folieformer å få kjøpt. Kjøp da gjerne den typen med lokk. Det kan være lurt å teste de i ovnen for å få plass utnytte plassen best mulig.
Fyll leverposteien i formene og plasser de i en dyp langpanne fylt med vann. Stek nederst i ovnen på 200 grader i ca. 1 ¼ time.

søndag 4. desember 2011

Godt og saftig med løk i maten

Et kjøkken uten løk er utenkelig. Løken kan brukes i så godt som alle retter. Hvor sterk og dominerende løken er i retten avhenger av hvilken sort løk du velger og hvordan du behandler løken. Her har du flere oppskrifter som er flotte på tapasbordet sammen med andre småretter. Dander litt av løken på småbiter av kjøtt, fisk, ost eller noe annet, og vips, så du har en lekker tapasrett.




Løk kompott
Denne løkkompotten smaker søtt og godt. Bruk den gjerne med kjøtt eller fisk, eller gode oster om du vil.



2 rødløk, delt og skåret i skiver
2 ss smør
3 ss sukker
3 ss balsamicoeddik
3 ss rosiner

Ha løken i en gryte med smøret over middels varme. Stek under omrøring og sett på lokk. Rør av og til. Stek til løken er myk og godt gyllen. Ha i sukker, eddik og rosiner. Stek videre til vesken en borte og sukkeret er karamellisert.



Bakt løk til fisk eller kjøtt
Overrask med denne velsmakende bakte løken med annen enkel mat og gjør enkle retter spennende. Fisk, kjøtt, hamburgere eller rett og slett pølser fra grillen. Du får raskt et gourmetmåltid med disse smårettene ved siden av.



5 løk, skåret i 3mm tynne skiver
100 g sukker
Havsalt, finmalt
Pepper
2 dl balsamico eddik
½ dl ekstra virgin olivenolje

Stekes i 180 grader i 30 minutter. Ha bakepapir i ovnspannen. Fordel løkskivene i stekovnspannen. Dryss over sukker, sukker, salt og pepper. Hell over eddik og olje. La løken surre i ovnen i 30 minutter. Ta ut og snu godt all løken med treskje. Stek videre til all løken er mørkerød og smaker søtt og godt, samtidig skarpt.


Løkbrød
Server løkbrød enten alene som en rett, på tapasbordet, eller ved siden av annen mat. Godt som snack eller ved siden av en suppe.




15 g gjær
1 dl lunkent vann
1 ts havsalt
2 ss ekstra virgin olivenolje
3,5 dl hvetemel
Fyll:
1 gul løk, tynne skiver
1 rød løk, tynne skiver
2 fedd hvitløk, finhakket
1 dl oliven
2 ss honning
1 ss maldonsalt

·         Smuldre gjæren i en bolle og rør ut i lunkent vann. Tilsett mel, salt og olje. Arbeid til en smidig deig. Sett deigen til heving i 30 minutter.
·         Bland løk, honning, olje, oliven og basilikum i en bolle.
·         Kjevle ut deigen og legg på bakepapir på en bakeplate. Fordel løkblandingen på deigen og dryss over maldonsalt.
·         Etterhev 15 minutter.
·         Stek 220 grader i 15 – 20 minutter.


Søte og gode dadler

Dadler smaker søtt og godt og egner seg i mange ulike matretter. Du kan finhakke dadler og bruke som søtningsstoff i alt fra kjøttretter til desserter og kaker. Dadler kan i tillegg spises både fersk og tørket. Se etter daddelpalmer så kanskje du kan tørke dine egne dadler til jul.



Kake med dadler og nøtter
Denne kaken er ekstra saftig og god. Dette er en kake du kan lage flere dager før du skal servere den. Den holder seg godt i kjøleskap eller fryser. Du kan servere kaken med krem eller karamellsaus.

2 egg
100 gram sukker
3 ss hvetemel
1 ts bakepulver
100 gram valnøtter, finhakkete
150 dadler, finhakkete

Til topping:
4 dl kremfløte, revet sjokolade eller nøtter
eller karamellsaus

Stivpisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett forsiktig hvetemel blandet med bakepulver. Bland sammen nøtter og dadler, og vend forsiktig inn i eggedosisen. Ha alt i en smurt og strødd rund form, ca 22 cm. Stek kaken ca. 30 minutter i 175 grader. La den avkjøle helt før du tar den forsiktig ut av formen.

Ved servering kan du bre over pisket kremfløte med nøtter eller revet sjokolade, eller servere med karamellsaus.

Klementiner med dadler
En herlig dessert med mange gode smaker.

2 ss kremost
2 ss fløte
½ ss melis
½ ts vaniljesukker
½ ts brunt sukker
1/2 dl portvin
½ dl søt hvitvin
15 dadler
2 ss sukker
½ dl cognac
Litt kanel

Bland fløte og kremost. Smak til med melis, vaniljesukker og brunt sukker. Settes til side. Kok opp hvitvin, hakkete dadler, portvin og sukker til det begynner å tykne. Tilsett cognac og la det koke slik at alkoholen forsvinner. Fordel i små skåler, dryss over kanel og ha kremosten over.

Dadler surret med bacon
Her har du en liten kveldskos eller en grei tapasrett. Du trenger bacon og dadler. Mengde etter ønske og behov.

Ta stenene ut av dadlene ved å snitte dadlene i siden og vippe stenen ut. 
Surr en baconskive rundt hver daddel. 
Stek de lett i stekepanne, og sett dem deretter i ovnen 5-8 minutter i 220 grader. 
Snu gjerne litt på dem underveis. 
Du kan også grille dem på grillen, og da trenger de bare 3-4 minutter.

Gløgg til jul

Gløgg bringer for mange av oss lukten av jul og barndommens minner om høytiden som nærmer seg.  I tillegg til at luktesansen er sterk i forhold til å bringe frem minner fra tidligere år har lukteinntrykk også en spesiell evne til å vekke følelser De to hjernestrukturene Amygdala og Hippocampus spiller en viktig rolle for lagringen av minner, og luktenerven har svært direkte koblinger til begge strukturene (Psykologisk Institutt, UiO).




Gløgg-essens
Denne essensen er fin å ha stående. Lag essensen og la den gjerne stå et par timer for å trekke smak av krydderet. Sil den og hell i en mugge eller flaske. Bland med vin eller vann når du skal servere, 2 dl til en flaske vin. Varm forsiktig, må ikke koke. På små flasker er denne gløggen en fin julegave.

½ vann
1 kg sukker
10 gram hel anis
10 gram hel ingefær
10 gram nellikspiker
4 kanelstenger
Bland alt i en kjele og la det putre i minst 2 timer. Siles før bruk og blandes i forholdet 1 til 4.

Ekstra god gløgg
100 gram honning
2 kanelstenger
3 hele kardemomme
Skallet fra 1 appelsin
1 ss tørket blåbær el. gojibær
Revet muskatnøtt
Nykvernet pepper
2 dl vann
2 dl akevitt eller vodka
2 dl madera
Rosiner og hakkete mandler

Kok opp vann, krydder, appelsinskall og bær i en kjele. La koke i 10 minutter og la det så stå over natten. Sil fra krydderet. Varm opp ved bruk og hell over glass med akevitt eller vodka og madera. Ha rosiner og hakket mandler i glassene.

Lys gløgg
En lys gløgg er friskere i smak men har likevel de samme gode smakene som vi kjenner fra tradisjonell gløgg.

1 flaske hvitvin
2 dl vann
1 dl sukker
2 kanelstenger
1 bit, 2 cm, hel ingefær
1 ss hel kardemomme
Saften av 2 appelsiner
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver

Kok opp krydder og vann. La småkoke i minst 2 timer. La gjerne trekke. Bland vin med appelsinsaft og silt krydderblanding samt skiver av appelsin og sitron. Varm forsiktig og hell i glass.