søndag 4. desember 2011

Godt og saftig med løk i maten

Et kjøkken uten løk er utenkelig. Løken kan brukes i så godt som alle retter. Hvor sterk og dominerende løken er i retten avhenger av hvilken sort løk du velger og hvordan du behandler løken. Her har du flere oppskrifter som er flotte på tapasbordet sammen med andre småretter. Dander litt av løken på småbiter av kjøtt, fisk, ost eller noe annet, og vips, så du har en lekker tapasrett.




Løk kompott
Denne løkkompotten smaker søtt og godt. Bruk den gjerne med kjøtt eller fisk, eller gode oster om du vil.



2 rødløk, delt og skåret i skiver
2 ss smør
3 ss sukker
3 ss balsamicoeddik
3 ss rosiner

Ha løken i en gryte med smøret over middels varme. Stek under omrøring og sett på lokk. Rør av og til. Stek til løken er myk og godt gyllen. Ha i sukker, eddik og rosiner. Stek videre til vesken en borte og sukkeret er karamellisert.



Bakt løk til fisk eller kjøtt
Overrask med denne velsmakende bakte løken med annen enkel mat og gjør enkle retter spennende. Fisk, kjøtt, hamburgere eller rett og slett pølser fra grillen. Du får raskt et gourmetmåltid med disse smårettene ved siden av.



5 løk, skåret i 3mm tynne skiver
100 g sukker
Havsalt, finmalt
Pepper
2 dl balsamico eddik
½ dl ekstra virgin olivenolje

Stekes i 180 grader i 30 minutter. Ha bakepapir i ovnspannen. Fordel løkskivene i stekovnspannen. Dryss over sukker, sukker, salt og pepper. Hell over eddik og olje. La løken surre i ovnen i 30 minutter. Ta ut og snu godt all løken med treskje. Stek videre til all løken er mørkerød og smaker søtt og godt, samtidig skarpt.


Løkbrød
Server løkbrød enten alene som en rett, på tapasbordet, eller ved siden av annen mat. Godt som snack eller ved siden av en suppe.




15 g gjær
1 dl lunkent vann
1 ts havsalt
2 ss ekstra virgin olivenolje
3,5 dl hvetemel
Fyll:
1 gul løk, tynne skiver
1 rød løk, tynne skiver
2 fedd hvitløk, finhakket
1 dl oliven
2 ss honning
1 ss maldonsalt

·         Smuldre gjæren i en bolle og rør ut i lunkent vann. Tilsett mel, salt og olje. Arbeid til en smidig deig. Sett deigen til heving i 30 minutter.
·         Bland løk, honning, olje, oliven og basilikum i en bolle.
·         Kjevle ut deigen og legg på bakepapir på en bakeplate. Fordel løkblandingen på deigen og dryss over maldonsalt.
·         Etterhev 15 minutter.
·         Stek 220 grader i 15 – 20 minutter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar