søndag 4. desember 2011

Gløgg til jul

Gløgg bringer for mange av oss lukten av jul og barndommens minner om høytiden som nærmer seg.  I tillegg til at luktesansen er sterk i forhold til å bringe frem minner fra tidligere år har lukteinntrykk også en spesiell evne til å vekke følelser De to hjernestrukturene Amygdala og Hippocampus spiller en viktig rolle for lagringen av minner, og luktenerven har svært direkte koblinger til begge strukturene (Psykologisk Institutt, UiO).




Gløgg-essens
Denne essensen er fin å ha stående. Lag essensen og la den gjerne stå et par timer for å trekke smak av krydderet. Sil den og hell i en mugge eller flaske. Bland med vin eller vann når du skal servere, 2 dl til en flaske vin. Varm forsiktig, må ikke koke. På små flasker er denne gløggen en fin julegave.

½ vann
1 kg sukker
10 gram hel anis
10 gram hel ingefær
10 gram nellikspiker
4 kanelstenger
Bland alt i en kjele og la det putre i minst 2 timer. Siles før bruk og blandes i forholdet 1 til 4.

Ekstra god gløgg
100 gram honning
2 kanelstenger
3 hele kardemomme
Skallet fra 1 appelsin
1 ss tørket blåbær el. gojibær
Revet muskatnøtt
Nykvernet pepper
2 dl vann
2 dl akevitt eller vodka
2 dl madera
Rosiner og hakkete mandler

Kok opp vann, krydder, appelsinskall og bær i en kjele. La koke i 10 minutter og la det så stå over natten. Sil fra krydderet. Varm opp ved bruk og hell over glass med akevitt eller vodka og madera. Ha rosiner og hakket mandler i glassene.

Lys gløgg
En lys gløgg er friskere i smak men har likevel de samme gode smakene som vi kjenner fra tradisjonell gløgg.

1 flaske hvitvin
2 dl vann
1 dl sukker
2 kanelstenger
1 bit, 2 cm, hel ingefær
1 ss hel kardemomme
Saften av 2 appelsiner
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver

Kok opp krydder og vann. La småkoke i minst 2 timer. La gjerne trekke. Bland vin med appelsinsaft og silt krydderblanding samt skiver av appelsin og sitron. Varm forsiktig og hell i glass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar