søndag 3. mai 2015

God mat for irritabel tarm

TARMENE VÅRE
Vi blir stadig mer opptatt av hva vi spiser og drikker, og ikke minst hva det gjør med kroppen vår. Kanskje vi alle skulle bli bedre til å lytte til hva kroppen, og tarmene, «forteller» oss om det vi spiser. Det er mange meninger og mange gode råd. Siden vi alle er ulike vil vi ha ulike behov. Da kan det være en ide å lytte til din egen kropp, og hvilke signaler, eller symptomer den gir deg på det du spiser. Vi spiser jo ofte mer av det vi synes smaker godt, men kjenner vi etter om det «gjør» godt?

Symptomer i kroppen

Det finnes mye forskning på sammenheng mellom mat og sykdom. Vi har et luksusproblem i dag når vi kan fråtse i alle matvarer hele året. Vi har tilgang på det meste. I tillegg er vi generelt mindre aktive, og må kanskje begrense inntaket.
Noe mat gjør oss tunge og trøtte, annen mat gir oss energi. Vi kan få magesmerter, eller diare, eller mye luft i tarmene. De fleste av oss kjenner nok igjen disse symptomene, men kjenner vi da etter hvilken mat som forårsaker dette?
Symptomer på irritabel tarm er magesmerter, diare, forstoppelse, oppblåsthet og luft i magen. Har du disse symptomene bør du først og fremst undersøkes for glutenintoleranse eller andre sykdommer hos lege. Dersom det er utelukket kan du prøve deg frem med kosten.

Sjarmen med tarmen

«Sjarmen med tarmen» er tittelen på boken til den tyske forskeren og forfatteren Guilia Enders. Bokens undertittel er «Om et av kroppens mest undervurderte organer». Hun skriver blant annet om hvorfor tarmene ofte kalles «kroppens andre hjerne». Boken er en hyllest til tarmene og sier mye om hvorfor tarmene har en svært viktig funksjon i kroppen vår. Guilia Enders gir oss gode tips i hvordan vi bedre kan ta vare på tarmen vår.

FODMAP redusert kost

Det har de siste årene vært gjennomført forskning av høy kvalitet som viser at man ved å utelate noen matgrupper med tungt fordøyelige karbohydrater kan redusere problemer med irritabel tarm betraktelig.
Matvarer som forverrer symptomene er blant annet løk, kål, melk, rug og hvete.
Dietten innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedete karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte «FODMAP» matvarer.
Forskningen påpeker at det ikke er snakk om å kutte ut alle disse matvarene, men snarere redusere totalen av denne typen karbohydrater. For å teste ut kan man først kutte alt over en periode på 6 uker, for så prøve igjen med litt og litt. Dersom mengden av FODMAP-karbohydrater blir for stor klarer ikke tarmene å gjøre jobben sin. Tykktarmens hovedfunksjon er å bryte ned næringsstoffer som ikke blir sugd opp i tynntarmen. Hvis denne funksjonen overbelastes, får man symptomene.
Dette er på mange måter en «gjenoppdagelse». På begynnelsen av 1900 tallet snakket man om såkalt «gjæringsdyspepsi». På 1970 tallet ble dette umoderne da hypotesen om mer fiber ville forebygge fedme, diabetes og andre sykdommer. Så vidt vi vet i dag var dette kun en hypotese. Nå vet vi at med irritabel tarm skal vi begrense opptaket fiber.

FODMAP lav kost
Det er mye mat en kan spise mye av selv med «irritert tarm». All kjøtt og fisk, mye grønnsaker, frukt og bær. Sjekk listen som ligger på nettet. Vær oppmerksom på at det finnes flere lister. Det anbefales å bruke en som oppdateres, da det stadig forskes på problemet.
Butternut squash fylt med bacon og ost
Denne retten er god alene som en kveldsrett eller forrett, eller ved siden av annen mat.
1 butternut squash
4 ss olivenolje
1 løk
3 fedd hvitløk
100 gram sopp
1 liten pakke bacon
Salt og pepper
100 gram parmesan eller annen ost, revet
Del squashen langs frukten i to, og skrap ut frøene. Kok opp en stor kjele med vann og legg fruktene opp i denne. Kok en snau halvtime.
Stek løk, hvitløk, sopp og bacon med litt olje i en stekepanne. Skrap ut alt inntil 1 cm i squashen. Del dette i biter og bland med resten av fyllet. Smak til med salt og pepper, og fyll alt i squashen. Dryss over osten. Sett i stekeovn eller i en lukket grill 10 minutter. Server gjerne med en god salat og godt brød til.
Ananas til grilling
Ananas er en av de beste fruktene å ha på grillen. Bruk den som dessert med honning, nøtter eller kokos.
1 ananas
olivenolje
kokos
Skjær endene av ananasen, sett den på bordet og skjær av skallet. Deretter skjærer du skiver på ca. 1 cm tykkelse. Bruk kjøkkenpapir med olje og smør grillristen. Legg ananasen på varm grill like over grillkullene. Stek 3-4 minutter på hver side. Dypp dem så i ristet kokos før servering. Server ved siden av grillmat, eller som en dessert.

Banankjeks, myke
Gode og mettende kjeks. Gode å ha om du får gjester innom eller kjempefine som turmat.
Ca. 14 kjeks:
3 bananer, modne
0,6 dl rapsolje
1 ts vanilje frø, eller frø fra 1 vaniljestang
3,5 dl havregryn
2, 5 dl kokosmasse
½ ts salt
1 ts kanel
¼ ts nellik
0,6 dl mandelmel eller malte mandler
1,25 hasselnøtter eller valnøtter, knuste
2,5 dl tørket frukt

Mos bananer med en gaffel og bland i rapsoljen og vanilje. Rør godt til blandingen er glatt.
Bland aller andre ingredienser i en annen bolle og ha deretter i bananmosen. Bruk spiseskje og eventuelt hender til å lage små kuler som settes på en bakeplate. Press de litt ned før de stekes i 175 grader i 20 minutter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar