søndag 3. mai 2015

STANGSELLERI








Vi kjøper den og spiser den, gjerne rå. Men vet vi egentlig hvor sunn den er? Her får du i hvert fall bekreftet at det bare er å fortsette å kjøpe denne gode grønnsaken, og spis den i ulike former. Den er svært sunn!

Hva er stangselleri?

Stilkselleri eller stangselleri, er en toårig urt. Den kommer opprinnelig fra Asia men var å finne i Europa allerede under Romerrikets storhetstid. Den er i nær familie med selleriroten men stangsellerien danner ingen knoll.
Fargen på stangsellerien kan variere fra lys gul til mørk grønn. Den har en sterk lukt og en mild smak. Det latinske navnet graveolens betyr sterkt luktende.

Helsefordeler

Stangselleri er fattig på kalorier og rik på kalium.
Den er også full av C vitamin som er viktig for oss hver dag. Det hjelper oss å holde immunforsvaret styrket og for god bindevevsdannelse og beinhelse. C vitamin sikrer også et godt opptak av jern fra kosten og beskytter cellene våre mot frie radikaler som kan føre til celledød og kreft. Kumarin øker aktiviteten av hvite blodlegemer som igjen kan hjelpe immunforsvaret i å ødelegge celler som er skadelige, også kreftceller. Det er også påvist at sammensetningen i selleri kan hindre svulster i å vokse.
Stangselleri er også en god kilde til kostfiber, vitamin A, fosfor og jern. Den er også rik på folat, et B vitamin som er viktig for nydannelse av blodceller samt for å beskytte fosteret mot ryggmargsbrokk. Folatrike matvarer er viktige for kvinner i fertil alder som er eller vil bli gravide, eller som ammer.
Fra gammel tid var selleri brukt som en medisinsk urt og da for å ha god effekt på fordøyelsen.  Den har vært benyttet medisinsk siden før 1500 tallet. Kinesiske leger har blant annet brukt den for å senke blodtrykket. Årsaken til det er at selleri inneholder stoffer som hjelper musklene rundt pulsårene til å slappe av og utvide seg. Det fører til at blodet strømmer gjennom årene med lavere trykk.
Selleri inneholder også stoffene lutolin og diomin som også har vist seg å kunne redusere risikoen for å utvikle demens og andre degenerasjonssykdommer. Nyere forskning viser at stoffene ser ut til blokkere betennelser som kan føre til at hjernen begynner å krympe og svekkes.
Stangselleri er svært rik på kostfiber som sikrer at tarmene får noe å jobbe med, samtidig med at tarminnholdet passerer raskt og holder seg mykt. Det vil være med på å beskytte mot både utposninger i tarmene samt kreft og hemoroider.

Hva kan vi bruke stangselleri til?

Stangselleri brukes rå som tilbehør til ost, som snack med dipp, eller alene. Den er god i salater og waldorfsalat. Den kan også kokes eller dampes, smørdampes eller stekes. Den egner seg godt også i wokretter.
Når du kjøper stangselleri se etter de som ser friske og sprø ut. Bladene bør ha en klar og frisk grønnfarge. De oppbevares i kjøleskap ved 2- 4 grader. Helst i en plastpose eller plastboks. Da holder den seg saftig og sprø lengre.



Stangselleri finner vi året rundt og bruker den kanskje først og fremst i salater som et friskt innslag. Her får du noen nye tips til å bruke denne spennende grønnsaken. Prøv som det anbefales å skrelle den før du spiser den, da slipper du den litt bitre smaken.

Kokt stangselleri

Flott tilbehør til for eksempel grillmat. Her får vi frem den virkelige gode smaken i stangsellerien.
I bunt stangselleri
1 dl vann
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olje
Bladpersille
Skrell stangselleri og del i biter. Ha vann, salt, sukker, olje stangsellerien og i en kjele. La det koke i 5 minutter. Sett det tilside og la hvile 10 minutter. Kok opp igjen, og la småkoke til vannet er borte.
Server med finklippet persille.

Laks med grønnsaker

Lag retten i god tid før servering. Da kan du gjøre andre ting før gjestene kommer.
Til to pakker med fisk:
350 gram laksefilet
3 stilker stangselleri, hakket
½ purre, skivet
¼ paprika rød, skivet
2 ss dill
2 skiver sitron
2 ss rømme
Salt og pepper
Legg alle grønnsakene i folie og legg laksebitene oppå. Ha over litt salt og pepper. Pakk det hele inn og la steke på grillen eller i ovnen ved 200 grader ca. 15 minutter.
Server med litt dill og rømme.

Detox grønnsaksjuice

Svært god og sunn juice. Et godt lite mellommåltid eller kveldsmat. Kjempegodt!
5 cm. squash
5 cm. agurk
4 epler (ikke grønne)
1 dl spinat
1 ss ingefær, revet
1 sitron, uten skall
1 stilk stangselleri

Ha alt i en juicemaskin og kjør til jevn juice. Sett eventuelt kaldt en ½ time for kaldere juice. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar