søndag 3. mai 2015

SPINAT




Spinat er en bladgrønnsak og kommer opprinnelig fra Asia. Den har vært kjent og dyrket i Europa i omtrent tusen år, og tilhører samme familie som rødbete og mangold. Spinat er en ettårig, ikke hodedannende bladgrønnsak. Det er de saftige grønne bladene som brukes før planten skyter blomsterstengel. De mørkegrønne og sprø bladene selges enten løse eller i små knipper. Spinat har en behagelig smak som skyldes innholdet av oksalsyre. På grunn av forholdsvis kort holdbarhet, går det meste av produksjonen til næringsmiddelindustrien.
Spinat må skjæres opp med kniv av rustfritt stål. Kniv av vanlig jern vil reagere med polyfenolene (garvesyre) i spinaten, og knivblad og spinat bli gjensidig misfarget (svart). Denne svarte forbindelsen er uoppløselig, og lar seg ikke absorbere av kroppen. Mange grønnsaker inneholder polyfenoler, og det forklarer hvorfor vegetarianere lett får jernmangel. Tilskudd av jern til et slikt kosthold gir to problemer: Jernet tas ikke opp, og maten blir misfarget. 

Helseeffekt

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Under den grønne fargen ligger det store mengder av de oransje karotenoider som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Karotenoidene er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler. De reduserer dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff. Vitamin C fungerer også som en antioksidant i kroppen. I tillegg er vitamin C nødvendig for å danne bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Vitamin K er derimot ikke en antioksidant, men en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg dersom vi får en blødning. B-vitaminet riboflavin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. Kalsium er nødvendig for et sterkt skjelett og for muskelsammentrekning. Jern er en del av hemoglobinet i de røde blodcellene og sørger for at oksygen kan fraktes fra lungene til alle kroppens celler. Spinat inneholder imidlertid noe oksalsyre som kan binde spinatens eget kalsium og jern slik at opptaket i tarmen begrenses.

Spinat i matlaging

Dampet spinat er en klassiker, men spinaten har så mye mer å by på. Server denne næringsrike grønnsaken alene, eller sammen med for eksempel bønner og kikerter à la Midtøsten.
Spinat danner ikke noe fast ”hode” men har mange grønne blad. Det finnes flere sorter. Bladene kan være runde, glatte og forholdsvis myke, mens andre har mer spisse, grove og krøllete blad. De sistnevnte har ofte noe kraftigere smak.

TIPS

Oppbevaring
Spinat legges i kjøleskap. Her kan den oppbevares i plastpose eller lukket plastboks. Delvis uttørket spinat kan tilføres noe av den opprinnelige spenstigheten ved å legges i kaldt vann. Den kan renses og fryses som den er.


Spinat i dag er fersk og fin, en grønnsak som er lett å bruke. Bruk den som den er ved å fjerne grove stilker, og eventuelt også midtnerven om bladene er store. Vask spinaten godt i flere vann for å fjerne rester av sand som måtte være på bladene.

Dampet spinat:

Du kan dampe spinaten ved å legge de vaskete bladene i en stor kjele, kun med det vannet som henger på bladene etter skyllingen. Du kan eventuelt tilsette litt olivenolje eller smør. Sett på lokk og sett kjelen over middels varme. Rist kjelen med korte mellomrom slik at ikke salaten brenner seg. Spinaten er ferdig når den har klappet sammen og er mør. Det tar ca. 5 minutter. Ha spinaten i et dørslag og sil, press av vannet.
Kremet spinat passer meget godt til røkelaks, eventuelt med egg, fløte, smør eller ost. Spinat passer godt i gryteretter som for eksempel med frukt som er mye brukt i retter fra Midtøsten. I Sør-Europa er det også vanlig med paier eller terter med spinat. Spinat passer godt med linser, bønner, kikerter eller poteter, enten da i supper eller wokretter. Hakket og vasket spinat er også meget godt i en grønn salat.

 Marokkansk gryte med lam

Imponer med denne uimotståelige retten. Herlig velsmakende og spennende. Her blander vi mange gode smaker som garantert blir en smaksopplevelse. Utrolig nok er denne gode retten også enkel og rask å tilberede.

1 god pose spinatblader
2 ss ekstra Virgin olivenolje
600 gram lammebog, skåret i biter
1 løk, skrelt og i skiver
2 fedd hvitløk, skrelt og skivet
1 ss gurkemeie
1 ss kummen
1 ss koriander
4 dl buljong, kjøtt eller hønse
50 gram rosiner
50 gram pinjekjerner
Salt og pepper

Stek kjøttet i en panne/gryte i olje til kjøttet er gyllent. Ha i løk, hvitløk og krydder. Stek til løken er myk. Ha i buljong og rosiner og la det surre ca. 5 minutter. Tilsett spinatbladene og la disse kokene til de er myke. Tilsett deretter salt og pepper, og pinjekjerner drysses over.

Spinat suppe

Mye og god smak med en herlig suppe av spinat. Lag gjerne en stor porsjon slik at du har stående noen dager. Lettvint og greit til alle måltider, og utrolig godt.

250 gram spinat
5 dl vann
2 buljongterninger
3 fedd hvitløk, skrelt og hakket
1 purre, i biter
2 ss olivenolje
Kremost med hvitløk
Litt spekeskinke
Litt revet parmesanost
Kok spinaten mør i litt av vannet. Tilsett resten av vannet og buljongen, og la dette koke så det blander seg godt. Stek purre og hvitløk i olivenoljen til den er gyllen. Tilsett forsiktig litt over halvparten av kremosten. La dette blande seg før du har det i spinatblandingen. Kok opp igjen og bruk deretter en stavmikser for å få en fin og kremet konsistens. Tilsett litt salt og pepper. Ha i dyp tallerken og server med en liten skje ost, en bit spekeskinke over og et dryss med parmesanost.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar