søndag 3. mai 2015

PURRE







Purre finner vi i mange varianter i butikkene i Spania. Det er mye av den og den stammer opprinnelig fra områdene rundt Middelhavet.

Hva er purre?

Purre, eller purreløk, er en toårig storvokst plante, med lange bladskjeder og lange flate og smale blad som er næringsrike.  Den stammer landene rundt Middelhavet og har her blitt dyrket helt tilbake ifra oldtiden. Purre er en meget hardfør plante og kan derfor også dyres i hele Norge.
Purren vokser best i jord som er gjødslet og kalket. Det er funnet hele 66 ulike kloninger a purre.
Purren selges ofte på utseende og det stilles derfor strenge krav til kvalitet. Purren skal ha et fast og hvitt tettpakket skaft med noen millimeter røtter sittende på. Hele purren bør være saftig og sprø, og ha en frisk grønnfarge. Jo tykkere skaftet er og jo kraftigere bladene er, jo bedre kvalitet har purren som da også har god holdbarhet.  

Helsefordeler med purre

Purren er rik på jern, karoten og C-vitamin. Det er først og fremst de grønne delene av purren som inneholder mest næring.
Forskere i Australia som har testet både den hvite og den grønne delen av purren. Den grønne delen viser seg å ha lav FODMAP og den hvite høy FODMAP. Mange har nok lett for å bruke hvite delen, for så å kaste mye av den grønne delen.
TIPS:  Kutt av den grønne delen av purren så fort du kommer hjem fra butikken. Kutt den i småbiter og frys eller bruk med en gang. Den hvite delen derimot kan du sette i et glass med vann. Da begynner det grønne å vokse ut igjen og du har dyrket din egen purre (gjelder også vårløk). La det vokse igjen og igjen, og du har din egen lille kjøkkenhage!

Hvordan kan vi bruke purren?

Purren har mye smak og egner seg god mange matretter. De fleste retter der man bruker løk, kan purre godt byttes ut med løken for å variere.
Før purren brukes er det viktig at vi vasker den godt under rennende vann for å få bort alle rester av jord inne i purren.
Purren kan brukes rå, kokt, stekt, dampet, stuet, gratinert og smørdampet. I salater er den god rå sammen med andre grønnsaker.
Purren har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som kan finne vanlig løk for sterkt. Den er også mager og egner seg godt som slankemat i tillegg til at den inneholder vitaminer og mineraler og noen antioksidanter.
.


MYE GODT MED PURRE

Purre er lett tilgjengelig, rimelig og svært godt. Oppdag nye måter å bruke den på. La deg inspirere av disse gode rettene som utgangspunkt for å lage dine personlige varianter. Husk sett den lyse delen med røttene i et glass vann så du får nye fine purrer eller vårløk, slik som beskrevet i artikkel om purre!

Kamskjell servert på purre

En nydelig rett, fin på smak og saftig og godt. Superfin som forrett eller en selvstendig rett for eksempel til sen kveldsmat.
10-14 kamskjell
Salt og hvit pepper
1 ss olivenolje
3 purre
2 ss smør
2 dl fløte 
Vask purren godt for jord. Del den og kutt i tynne, fine biter som stekes i smør. Ha over fløten og la det hele koke til fløten tykner litt.
Del kamskjellene i to eller tre, slik at du får skiver til steking. Dryss på litt salt og pepper og stek i litt olivenolje 30 sekunder på hver side.
Fordel purren i et vidt fat og dander skjellene på toppen. Server med godt brød til.

Lettvint og god suppe med purre og hvitløk

Denne suppen lager du enkelt og greit. Den er også et godt utgangspunkt for variasjon etter hva du har tilgang på. Bruk litt kylling eller fisk om du vil i suppen. Stek det lett før du har det i suppen.
1 purre, vasket og delt
2-3 fedd hvitløk, finhakket
4 poteter, skrelt og i biter
1 liter buljong av grønnsaker
2 dl fløte
2 ss olivenolje
salt og pepper
Husk å dele purren før du vasker den godt for all jord.
Ha oljen i en kjele med grønnsakene og surr alt i 4-5 minutter. Hell over buljongen og la den småkoke i 10 minutter. Bruk en stavmikser og kjør til suppen er helt glatt. Varm opp igjen og tilsett fløte samt salt og pepper.  
Server med godt brød til.

Gratinert purre løk med skinke

Nydelig lunchrett, eller kveldsmat. Lag gjerne et stort fat om dere er flere. Retten er nok til 3 personer.
2 purrer
4 dl melk/fløteblanding
200 gram ost, revet
3 ts maizena
250 gram røkt skinke
Vask purren godt for jord og skjær i 8 cm biter. Kok opp en stor kjele med van, og ha purren i vannet 3 minutter. Skyl dem så i kaldt vann.
Ha fløteblandingen i en kjele og kok opp før du lar osten smelte i den varme fløten. Ha maizena med et par spiseskjeer kaldt vann et glass og rør godt. Hell dette inn i fløteblandingen under omrøring. Hell sausen så over skinkebitene og sett alt inn i forvarmet stekeovn 200 grader. La den bli lett gyllen på toppen, ca. 20. minutter.
Server med en god salat og godt brød til.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar