søndag 3. mai 2015

Måltider i Spania

En god måte å bli kjent med den spanske kulturen på, kan være gjennom mat og måltidene. Spanjoler liker i mange sammenhenger å være spontane og improviser, men når det gjelder måltider og mat, er de fleste svært så tradisjonelle. Maten skal inntas til bestemte tider på dagen, og helst med tradisjonelle oppskrifter og matretter. Spanjoler synes ofte det underlig at utlendinger spiser til andre tider. De liker å kommentere det de synes er annerledes. Det er ofte slik at restauranter kun er åpen i de tidene det er vanlig for spanjoler å innta sine måltider. Likevel er det i områder med mange turister stadig fler som holder åpent hele dagene. Om du skal bo i Spania over noe tid kan det derfor være lurt å venne seg til de Spanske itene for måltider.

Måltidene

For spanjoler er mat ofte forbundet med det sosiale. Å spise er å være sammen med venner og familie. Når man da er sammen vil man ofte diskutere siste nytt. Det foregår derfor ofte høylytte diskusjoner under måltidene. Maten varierer stort fra hvor i Spania du er. Det er egentlig ingenting som er typisk Spansk mat, mens måltidene er det samme.

Frokost –desayuno

Spanjoler er ikke så nøye med frokost. Den inntas ofte på vei til jobben, på en kafe. Gjerne bare en kaffe, eventuelt med kjeks, chorroz med sjokolade, eller tostadas med tomat.

Almuerzo

Da frokosten ofte er liten og fort er det mange som tar et lite måltid i 10-11 tiden, gjerne en baguette eller lignende for å holde til lunch.

 Lunch – comida

På Spansk er navnet for lunch ordet for mat. Dette er dagens viktigste måltid.
I Spania er det ganske vanlig med små appetittvekkere før måltidene. Da spises det ofte små tapas, med et glass vin, sherry eller øl. Disse inntas gjerne i svært høyrøstet selskap på barer over hele Spania.
Lunch spises ofte på en restaurant nære jobben. Det vanligste er da dagens rett med 3 retter for rundt 12 Euro. En typisk lunch består da av forrett, hovedrett og frukt eller yoghurt til dessert. Lunchen varer gjerne et par timer fra 14-16. I helgene samles gjerne familie og venner og spiser da gjerne helt til kvelden fra 14 tiden.

Merienda

Et lite mellommåltid i 17-19 tiden. Det avhenger av når du inntok lunchen, og hvor sent du spiser kveldsmaten. Mange hopper over dette måltidet da de ofte spiser en kraftig lunch. Det kan være bare en kaffe og en snack, eller litt snack og annen drikke.

Kveldsmat, middag – cena

Oftest et lettere måltid enn lunchen. Ofte tapas med venner, en salat eller omelett. Mange steker litt blekksprut, spiser litt ost og tar et glass vin til. I helgene møter man ofte venner ute og bestiller tapas, eller småretter som man deler. Tapas kan være alt fra et kjøttstykke i små biter, til pizza eller salat. Rett og slett alt som kan deles.







Spania har et stort og variert utvalg av mat som er typisk for de ulike delene av landene. De to første er typiske for mye av Spania, mens paellaen er nok mest i Valenciana regionen som vi bor i.

Churroz og frokost

Churroz er for mange spanjoler typisk frokost. Mange unge i dag har nok endret sine frokostvaner, men det finnes mange churroz-barer som er typiske steder der man stopper for å innta sin morgenkaffe, og churroz med varm usøtet sjokolade.
2 ½ dl vann
½ ts salt
3 ss nøytral olje
2 dl hvetemel
Olje til steking
Ha vann, salt og olje i en kjele og la koke opp. Ta av varmen og rør inn hvetemelet, og eggene, ett av gangen. Varm oljen i en dyp kjele. Røren fylles i en sprøytepose med rifler. Sprøyt ut små ringer direkte i oljen. Bare noen av gangen, og la dem steke til de blir jevnt gylne og gjennomstekte. Snu dem et par ganger underveis med en sleiv. Legg dem på tørkepapir når de ferdigstekte slik at fettet renner av dem.
Dryss gjerne over litt melis før servering.

Bunjoles på tapasbordet

Når du har oljen kan du også bruke den til bunjoles til ettermiddagskaffen, eller til tapasbordet. Små godsaker som gjør seg på bordet.
1 egg
1 sitron, skallet revet
4 ss sukker
4 ss vann
1 knivsodd salt
2 ss olivenolje
2 ts sitronsaft
1 ts bakepulver
2 ½ dl hvetemel
Olje til steking
Rør sammen alle ingredienser til deigen. Varm oljen i en dyp kjele. Sjekk gjerne med en brødbit at den blir brun på ett minutt. Oljen må heller ikke være for varm. Legg boller av deigen direkte i oljen og stek til de er gylne og gjennomstekte. Snu et par ganger underveis. Om oljen spruter er den for varm. Sitroneggene bør spises ferske. Dryss også her gjerne litt melis over før servering.

Paella for helgelunchen

Paella og andre risretter som er typisk for vårt område er også typiske og tradisjonelle retter for lunch i helgene eller på helgedager.
Paella er en safrankrydret risrett fra Valencia regionen. Den er like populær hos spanjoler som hos turister. Denne varianten inneholder både sjømat og kylling, men ingrediensene kan varieres etter tilgangen og tilgjengeligheten på disse. Gjennom denne retten lærer du også å lage noe som brukes mye i Spania, nemlig grillete og flådde paprikaer. Risen til en god paella bør ikke klebe seg til sausen, men hvert riskorn skal være mettet med olje. Unngå derfor å røre i risen, sett heller ned varmen etter hvert som væsken reduseres. Du kan også riste på pannen underveis for å unngå at risen svir seg i bunnen. Til paella anbefales en større panne som går direkte på gass eller strøm.

6 – 8 personer:
2 klyper safrantråder
400 gram rundkornet ris
16 levende blåskjell
6 ss olivenolje
6 – 8 benfrie kyllinglår med skinn
150 gram chorizo, skåret i 5 m.m. tynne skiver, uten skinn
2 store løk, hakket
4 store fedd hvitløk, knust
1 ts paprikapulver, mildt eller sterkt
100 gram aspargesbønner, hakket
100 gram frosne erter
1,2 liter buljong (fiske-, hønse- eller grønnsaksbuljong)
Salt, pepper
16 ukokte reker, skrelt og uten tarm
2 søte røde paprikaer, grillet, flådd og skivet
40 gram frisk persille

  • Legg safrantråder i 4 ss varmt vann.
  • Skrubb blåskjell og fjern bysusstrådene (skjegget). Kast alle knuste skjell samt skjell som ikke lukker seg når du banker på dem.
  • Varm 3 ss olje og tilsett kyllinglårene. Stek dem gylne og sprø, ca. 5 minutter. Legg dem i en bolle.
  • Stek chorizo’en i pannen, ca 1 minutt. Ha dem i bollen med kyllingen.
  • Varm resten av oljen og stek løk og hvitløk samt paprikapulver. Stek ca. 5 minutter. Løken skal være myk, men ikke brun.
  • Tilsett avsilt ris, bønner og erter. Rør til alt er dekket med olje. Ha i kyllinglårene, chorizo’en og stekeskyen tilbake i pannen. Rør inn buljong, safranvann, salt og pepper. Kok opp under forsiktig omrøring.
  • Skru ned varmen, og la det surre uten omrøring 15 – 30 minutter, eller til væsken er nesten fordampet, og risen er nesten ferdig.
  • Fordel blåskjell, reker og paprikastrimler på toppen. Legg på lokk, og fortsett å surre uten omrøring i om lag 5 minutter, til rekene er rosa og blåskjellene har åpnet seg.
  • Kast blåskjell som ikke har åpnet seg. Dryss over persille og server straks.

Flådd paprika:
Skjær paprikaen i to etter stilken, fjern frø og hinner. Grill paprikastykkene med skinnsiden opp 5 – 7 cm fra varmekilden til skallet er forkullet. Ta paprikaen ut av ovnen og legg dem i en plastpose i 15 minutter. Gni eller skrell deretter skinnet av. Grillet og flådd paprika kan oppbevares i inntil 5 dager i kjøleskapet dekket med olivenolje.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar